Un submarin nuclear este un submarin alimentat de un reactor nuclear, dar nu este dotat neapărat cu arme nucleare. Submarinele nucleare au avantaje considerabile de performanță față de submarinele „convenționale”.

Datorită deplasamentului și autonomiei lor deosebit de mari, acestea prezintă un confort ridicat și o siguranță sporită, precum și o îmbunătățire funcțională și o dezvoltare corespunzătoare a tuturor instalațiilor și dispozitivelor de bord. Evident, şi costurile de producţie sunt mult mai mari faţă de submarinele clasice.

Casey James Fury, un tânăr în vârstă de 25 de ani, lucra în anul 2012 ca muncitor la Şantierul Naval Portsmouth, din statul american Maine.

În după-amiaza zilei de 23 mai 2012, la ora 17:41, pompierii au fost chemaţi să intervină de urgenţă la Şantierul Naval Portsmouth, unde submarinul nuclear USS Miami ardea ca o torţă.

Mai multe echipaje de pompieri s-au deplasat la faţa locului. Au intervenit fără oprire timp de 12 ore, până când focul a fost stins. Şapte pompieri şi doi membri ai echipajului au fost răniţi în incendiu. Camera de comandă, cabinele echipajului şi camera torpilelor au fost distruse de flăcări.[sursa]

submarin nuclear
Submarinul nuclear USS Miami şi Casey Fury în medalion

A distrus un submarin nuclear pentru a pleca acasă mai devreme

Iniţial s-a crezut că sursa incendiului a fost un aspirator industrial, care s-ar fi blocat şi apoi s-ar fi încins şi explodat.

Investigaţiile ulterioare au demonstrat că incendiul a fost pornit în mod intenţionat. Vinovatul era nimeni altul decât muncitorul Casey Fury. Acesta a înghesuit nişte cârpe în compartimentul de acostare al submarinului, după care le-a dat foc cu o brichetă.

• CITEŞTE ŞI:  Top 10 cei mai norocoşi oameni din lume | Mortul care a câştigat la loto

Motivul? Tânărul voia să scape mai repede de la program şi să meargă acasă. Astfel, s-a gândit să cauzeze un mic incendiu, iar astfel tura de lucru să fie compormisă. Conform procedurilor, întregul echipaj ar fi trebuit să fie evacuat în urma incendiului, lucru care s-a şi întâmplat.

Problema a fost că incendiul s-a extins cu repeziciune provocând pagube uriaşe. În urma raportului de constatare întocmit ulterior, s-a stabilit că valoarea prejudiciului a fost de circa 450 de milioane de dolari.

Ulterior, valoarea a fost recalculată, stabilindu-se o marjă între 450-700 de milioane de dolari şi o durată de 3 ani pentru reparaţii.

Din cauza tăierilor de fonduri şi după un an de dezabateri, reprezentanţii Marinei militare au decis că submarinul nu va fi reparat din cauza costurilor prea ridicate. În anul 2014, submarinul a fost dezafectat.

Publicitate

La procesul care a urmat Casey James Fury a pledat vinovat. A declarat că suferea de depresie şi anxietate şi că nu mai avea zile libere de luat ori concediu de odihnă, însă dorea neapărat să plece acasă în acea zi. Bărbatul a susţinut că nu a vrut să rănească pe nimeni şi că nu a prevăzut urmările incendiului.

Cu toate acestea, Casey Fury a fost condamnat la 17 ani de închisoare. De asemenea, tânărul a fost obligat să plătească 400 de milioane de dolari pentru prejudiciul cauzat de incendiu.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Cel mai mic zgârie-nori din lume. O ţeapă de 3 milioane de dolari

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele