Un radioamator pasionat a realizat una dintre cele mai interesante conversaţii radio posibile, intrând în contact cu Staţia Spaţială Internaţională. Interesant este faptul că bărbatul a vorbit cu un astronaut de la bordul Stației Spațiale Internaționale (SSI) cu ajutorul unei antene făcute în casă.

Operatorul radioamator, pe nume Doug, a intrat în contact cu Staţia Spaţială Internaţională în timp ce aceasta trecea pe deasupra zonei în care locuieşte bărbatul.

„Am realizat numeroase contacte de voce și APRS [Automatic Packet Reporting System] prin intermediul sateliților FM și al repetorului Staţiei Spaţiale Internaţionale. Dar întotdeauna mi-am dorit să vorbesc cu un astronaut. În weekendul Memorial Day am realizat în sfârșit acest contact. Am intrat în contact cu ISS și am vorbit cu Woody Hoburg. Ce emoție!”, a scris Doug pe pagina sa de YouTube.

Deși au, desigur, alte îndatoriri la bordul stației spațiale, mulți astronauți au licențe de radioamator și sunt bucuroși să vorbească cu operatorii de aici, de pe Pământ.

Se pare că mai mulţi oameni decât ne-am imagina intră în contact cu Staţia Spaţială Internaţională

Oamenii sunt încurajaţi să intre în contact cu Staţia Spaţială Internaţională

NASA, ESA, CSA și Roscosmos participă cu toții la programul „Amateur Radio on the International Space Station” (ARISS), care încurajează elevii să contacteze stația spațială, cu scopul de a le extinde interesul pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică. Pe parcursul anului, SSI organizează mai multe sesiuni de discuții cu școlarii prin radio, dar, de asemenea, ia ocazional legătura cu amatorii entuziaști care folosesc propriul echipament.

„Este un lucru destul de rar să vorbești cu un astronaut în afara unui contact educațional programat. Sunt mai mulți factori care trebuie să se alinieze pentru ca acest lucru să se întâmple.”, a explicat un radioamator după ce el și fiica sa Isabella au intrat în contact cu astronautul Kjell Lindgren în august 2022.

• CITEŞTE ŞI:  Este posibil să mori de râs? Cazuri de moarte de la prea mult râs

„SSI trebuie să treacă în LOS [Line Of Sight]… la un moment care coincide cu un astronaut aflat în «down time», adică nu trebuie să lucreze făcând o sarcină oficială programată. Trebuie să existe un astronaut care să folosească în mod activ echipamentul de radioamatorism pentru a face contacte neprogramate.”, a mai spus bărbatul.

Ascultarea Staţiei Spaţiale Internaţionale este destul de ușoară, necesitând doar o configurare simplă a unui echipament nu prea sofisticat, în timp ce vizionarea unei imagini în direct de pe SSI este la fel de simplă ca și cum ai intra pe YouTube.

Câteva curiozităţi despre Staţia Spaţială Internaţională

  • Dimensiuni și greutate: SSI este o structură enormă, având o suprafață internă echivalentă cu un avion Boeing 747 și o greutate de aproximativ 400 de tone. Cu toate acestea, SSI este de fapt mai mare decât mulți oameni își imaginează, având aproximativ dimensiunea unui teren de fotbal.
  • Cooperare internațională: SSI este rezultatul eforturilor a 15 țări: SUA, Rusia, Canada, Japonia, Brazilia, și 11 țări din Europa.
  • Viteză și orbită: SSI se deplasează cu o viteză de aproximativ 28.000 km/h, ceea ce înseamnă că realizează o orbită a Pământului în aproximativ 90 de minute.
  • Experiența gravitației reduse: Deși SSI oferă o experiență de „gravitație zero” pentru astronauti, gravitația nu este complet eliminată. Datorită masei SSI și distanței față de Pământ, există o gravitație remanentă care creează senzația de greutate redusă.
  • Reciclarea resurselor: Una dintre cele mai impresionante caracteristici tehnologice ale SSI este capacitatea sa de a recicla resursele. Sistemele avansate de reciclare a apei permit astronauților să reutilizeze 85-90% din apa pe care o consumă.
  • Numărul de experimente: De-a lungul anilor, s-au efectuat mii de experimente științifice pe SSI, în domenii precum biologie, fizică, științe ale materialelor și multe altele.
  • Timpul și răsăritul soarelui: Din cauza vitezei și altitudinii sale, astronauții de pe SSI văd răsăritul soarelui de 16 ori pe zi.
  • Rezistența la radiații: SSI este protejată de radiația spațială datorită panourilor sale externe și a structurii sale. Cu toate acestea, astronauții sunt expuși la niveluri de radiație mai mari decât pe suprafața Pământului, motiv pentru care sunt monitorizați îndeaproape din punct de vedere medical.
  • Călătorie de lungă durată: În medie, astronauții petrec aproximativ 6 luni pe ISS înainte de a se întoarce pe Pământ. Acest timp îndelungat în spațiu le poate afecta sănătatea osoasă, viziunea și alte aspecte fiziologice. Cel mai mult timp petrecut de un om pe SSI a fost de 437 de zile, de către cosmonautul rus Gennady Padalka. El a efectuat cinci misiuni spațiale între anii 1998 și 2015, stabilind și recordul pentru cel mai mult timp petrecut în spațiu de orice persoană, cu 878 de zile în total.
  • Vedere magnifică: Datorită poziției sale în orbită, SSI oferă astronauților o perspectivă unică și impresionantă asupra Pământului, inclusiv vederi spectaculoase asupra aurorelor boreale și australe, precum și a fenomenelor meteorologice majore.
Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele