Peter Freuchen a fost, într-adevăr, un om de acţiune. Acesta a fost un scriitor, antropolog, jurnalist și explorator danez, care, împreună cu exploratorul Knud Rasmussen, a fondat baza de explorare din Qaanaaq, cel mai nordic oraş din lume.

Peter Freuchen s-a născut în anul 1886, într-un orăşel din Danemarca. A urmat cursurile unei şcoli locale, după care a studiat medicina la Universitatea din Copenhaga.

În anul 1906, Freuchen a participat la prima sa expediție din Groenlanda, fiind unul dintre membrii acelei expediții faimoase, cunoscută ca „Expediția daneză”. Între anii 1910 și 1924, a participat la mai multe expediții, adesea ca partener al cunoscutului explorator polar Knud Rasmussen. Împreună cu Rasmussen a traversat, în premieră, banchiza de gheață a Groenlandei, care acoperă aproximativ 79% din suprafața celei mai mari insule a Terrei.

Freuchen a locuit mulți ani în Qaanaaq, din Groenlanda. Qaanaaq este numele nativ a ceea ce fusese numit de către danezi Thule. A locuit alături de inuiţi, populația locală nativă.

Prima soție a lui Peter a fost Navarana Mequpaluk. Aceasta era eschimosă nativă, din populaţia inuită. Cu Navarana a fost căsătorit din anul 1911 până la decesul acesteia, survenit în anul 1921, fiind un fatal efect târziu al gripei spaniole.

Peter Freuchen
În stânga, Peter Freuchen şi cea de-a treia soţie, Dagmar Cohn. În dreapta, Peter alături de Knud Rasmussen

Cariera politică şi problemele cu naziştii

După moartea soţiei sale, Peter s-a întors în Danemarca, unde a intrat în politică. S-a înscris în Partidul Social Democrat din Danemarca, publicând deseori articole în ziarul Politiken.

În anul 1924, Peter Freuchen s-a căsătorit pentru a doua oară, de această dată cu Magdalene Vang Lauridsen, fiica lui Johannes Peter Lauridsen, om de afaceri danez și director general al Băncii Naţionale a Danemarcei.

• CITEŞTE ŞI:  Ar putea un bărbat şi o femeie să repopuleze Pământul în cazul unui dezastru? Cum s-ar putea întâmpla acest lucru

Între anii 1926-1932 a activat ca redactor-şef al revistei Ude og Hjemme, deţinută de familia Magdalenei. De asemenea, Peter era pasionat şi de film, fiind implicat în coordonarea unei companii mici de producţii cinematografice.

După ascensiunea naziştilor din Germania şi ocuparea Danemarcei de către aceştia, Peter s-a alăturat rezistenţei daneze. A fost capturat de către nazişti şi condamnat la moarte. Cu toate acestea, a reuşit să scape de pedeapsă, părăsind ţara şi fugind în Suedia.

Ulterior, Freuchen s-a întors în Groenlanda. De această dată, expediţia sa a fost sponsorizată de faimoasa casă de producţie americană MGM (Metro Goldwyn Mayer).

Peter Freuchen şi-a salvat viaţa folosindu-se de…propria materie fecală

Într-una dintre Expediţiile Thule, aşa cum au fost numite cele şapte expediţii din Groenlanda ale lui Freuchen, acesta a fost aproape de moarte. A fost surprins de o avalanşă, însă a fost inspirat şi s-a adăpostit sub sania pe care o trăgea după el.

Publicitate

După cum Peter povesteşte în cartea sa, Vagrant Viking, pentru a scăpa de sub zăpada care l-a acoperit, s-a folosit de propria materie fecală.

„Ce mod de a muri…Am cedat încă o dată şi am lăsat orele să treacă fără a mai face vreo mişcare. Dar mi-am recăpatat forţele după ce m-am odihnit, iar moralul mi s-a îmbunătăţit. Până la urmă, eram încă în viaţă. Nu mâncasem nimic de ore bune, dar stomacul îmi funcţiona bine. Atunci mi-a venit o nouă idee.

De multe ori am văzut rahatul de câine pe traseul săniilor, care, din cauza gerului, devenea tare ca piatra. De ce nu ar avea frigul acelaşi efect şi pentru excrementele umane? Oricât de respingător mi s-a părut gândul, m-am decis să încerc acest experiment. M-am concentrat şi am reuşit să „produc” un instrument asemănător cu o daltă, pe care l-am lăsat să îngheţe. Nu voiam să risc şi să-mi stric noua unealtă folosind-o prea repede. Am aşteptat. Mai apoi am decis să folosesc „dalta” şi a funcţionat!” – fragment din cartea Vagrant Viking, scrisă în anul 1953 de către Peter Freuchen.

• CITEŞTE ŞI:  James Harrison, "omul cu braţul de aur", a salvat vieţile a peste 2 milioane de bebeluşi

După ce a supravieţuit în Groenlanda, Peter a decis să schimbe peisajul. În anul 1935, Freuchen a vizitat Africa de Sud, iar peste câțiva ani a vizitat Siberia.

A treia căsătorie şi premiul de 64.000 de dolari

În anul 1944, Peter a divorţat de Magdalene. În anul următor, s-a căsătorit cu Dagmar Cohn, artistă plastică şi creatoare de modă, alături de care şi-a petrecut tot restul vieţii. Cei doi s-au mutat în SUA, locuind în New York.

În anul 1956, Peter Freuchen a participat la o emisiune de cultură generală numită The 64.000 $ Question. După cum îi spune şi numele, premiul cel mare era în valoare de 64.000 de dolari.

Freuchen a reuşit să câştige marele premiu, răspunzând corect la toate întrebările. Ajustând rata inflaţiei, valoarea premiului ar fi astăzi echivalentul a peste 650.000 de dolari.[sursa]

În anul 1957, la doar trei zile după lansarea ultimei sale cărţi – „Cartea celor 7 mări”, Peter Freuchen a murit. Conform dorinței sale, a fost incinerat, iar cenușa sa a fost împrăștiată pe celebra colină Mount Dundas, aflată în apropiere de Thule.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele