Puţini sunt cei care nu au văzut niciodată celebra fotografie în care apare Albert Einstein cu limba scoasă. Unii au crezut că este o fotografie trucată, în timp ce alţii, cunoscându-i personalitatea, au înţeles că nu este nimic în neregulă cu o astfel de ipostază, marele fizician fiind o fire nonconformistă.

În ciuda minții sale complexe, Albert Einstein era cunoscut ca fiind un tip foarte amuzant.

Albert Einstein cu limba scoasă: o fotografie istorică

albert einstein cu limba scoasă

Cunoașteți, inevitabil, versiunea decupată a acestui portret celebru, dar s-ar putea să nu știți povestea din spatele său.

Fotografia a fost realizată de către Arthur Sasse, în data de 14 martie 1951, la cea de-a 72-a aniversare a lui Albert Einstein. În fotografia necuprinsă, îl putem vedea pe Einstein stând într-o mașină, între soția sa, Elsa, și Dr. Frank Aydelotte, directorul Institutului pentru Studii Avansate.[sursa]

albert einstein cu limba scoasă
Einstein cu limba scoasă: fotografia completă, alături de soţia sa, Elsa şi Dr. Frank Aydelotte

Povestea spune că, în timp ce plecau de la sărbătorirea zilei sale de naștere spre casa lor din Princeton, New Jersey, lui Einstein i s-a cerut în mod repetat să zâmbească în fața camerelor de luat vederi.

Atunci când Arthur Sasse a cerut o ultimă fotografie, acesta a făcut o față amuzantă în mod sfidător. Lui Einstein i-a plăcut atât de mult imaginea rezultată, încât a comandat imediat mai multe copii pentru a le putea semna și trimite prietenilor în glumă.

Mai târziu, a folosit această fotografie pentru a face felicitări. Einstein rareori îi lăsa pe alții să stea în calea distracției sale. Glumea des, purta rar șosete (credea că pantofii ar trebui să facă treaba pentru care au fost creaţi), își lăsa mustața și părul să crească în mod rebel și dădea interviuri pe veranda sa în papuci roz pufoși, ori ieşea la plajă în sandale.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea incredibilă a unui cuplu perfect

Angajamentul său față de distracție era profund – și totuși, când Arthur Sasse a trimis fotografia sa editorilor pentru a fi publicată, aceștia au dezbătut dacă era chiar potrivit să o facă publică, având în vedere eminența marelui Einstein. Le era teamă că-i va fi ştirbită imaginea de geniu.

Fotografia a văzut lumina zilei doar pentru că Sasse a povestit cât de mult îi plăcea această imagine marelui om de știință însuși.

Potrivit biografiei lui Walter Isaacson, „Einstein: Viața și universul său”, trăsăturile de personalitate care au contribuit cel mai mult la măreția lui Einstein au fost curiozitatea și nonconformismul.

Studiile științifice sugerează că umorul și inteligența sunt asociate. Persoanele care manifestă aptitudini pentru distracție par să aibă și abilități cognitive superioare.

Publicitate

Einstein a fost o dovadă excelentă în acest sens. Legenda spune că Albert Einstein a declarat că cealaltă idee măreață a sa (după teoria relativităţii) a fost adăugarea unui ou în timp ce gătește un bol de supă, astfel încât să poți fierbe un ou fără să murdărești o oală în plus.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele