Mara Wilson este o actriță și scriitoare americană, care a devenit cunoscută ca actriță-copil în anii ’90, jucând în filme precum Mrs. Doubtfire, Miracolul de pe strada 34 sau O simplă dorinţă dar a devenit celebră mai ales pentru rolul său din filmul Matilda.

Mara Wilson s-a născut în data de 24 iulie 1987 în Burbank, California, ca fiica cea mare a lui Suzie și Mike Wilson. A început să joace în reclame la vârsta de cinci ani, după ce l-a văzut pe fratele ei mai mare, Danny, făcând același lucru. A fost remarcată de producătorii filmului Mrs. Doubtfire, care i-au oferit rolul Nataliei Hillard, fiica personajelor interpretate de Robin Williams și Sally Field. Filmul a fost un succes de box office dar a fost apreciat şi în rândul criticilor, iar Mara a fost apreciată pentru talentul și maturitatea ei.

În anul următor, Mara a apărut în remake-ul filmului Miracolul de pe strada 34, în rolul lui Susan Walker, o fetiță sceptică în privința existenței lui Moș Crăciun. A fost nominalizată la Premiul Saturn pentru cea mai bună actriță tânără și a câștigat Premiul ShoWest pentru tânăra stea a anului. Micuţa continuat să joace în filme și seriale de televiziune, precum A Time to Heal, Melrose Place și Pearl. În anul 1995, a cântat piesa “Make ‘Em Laugh” la gala Premiilor Oscar, alături de Tim Curry și Kathy Najimy.

matilda mara wilson
Mara Wilson în Matilda şi în prezent

Rolul din Matilda a făcut-o faimoasă în întreaga lume

În anul 1996, Mara a primit rolul principal în filmul Matilda, bazat pe cartea lui Roald Dahl. A fost aleasă de regizorul și actorul Danny DeVito, care a fost impresionat de inteligența și carisma ei.

• CITEŞTE ŞI:  Asemănarea dintre personajele de film şi oamenii ilustraţi de acestea (6)

Filmul spunea povestea Matildei Wormwood, o fetiță subapreciată de părinții ei cruzi și torturată de directoarea malefică Miss Trunchbull. Folosindu-și puterile telekinetice, Matilda se răzbună pe ei în multe feluri și, în cele din urmă, este adoptată de profesoara grijulie Miss Honey.[IMDB]

Filmul a fost dedicat memoriei mamei sale, Suzie, care a murit de cancer la sân în timpul filmărilor. Mara a declarat mai târziu că acest lucru a afectat pasiunea ei pentru actorie. Pentru rolul din Matilda, Mara a fost nominalizată la Premiul Saturn, Premiul Young Artist și Premiul MTV Movie, și a câștigat Premiul YoungStar.

În anul 1997, Mara a jucat în filmul O simplă dorinţă, alături de Martin Short. A fost ultimul ei film de mare succes, deoarece cariera ei a început să scadă odată cu intrarea în adolescență. În anul 2000, a apărut în filmul Thomas şi trenul magic, care a fost un eșec de box office și de critică. Acesta a fost ultimul ei film de lung metraj, deoarece a decis să se retragă din actorie pentru a se concentra pe studii și pe viața personală.

Mara a absolvit Academia de Arte Idyllwild în anul 2005 și a urmat Universitatea din New York, unde a studiat dramaturgia și a obținut diploma de licență în Arte Frumoase în anul 2009. A revenit la actorie în anul 2012, dar a lucrat preponderent în seriale și în dublaj de voce. A jucat în seriale precum BoJack Horseman, Big Hero 6: The Series și Amphibia. De asemenea, Mara a scris și o carte de memorii, intitulată Where Am I Now?: True Stories of Girlhood and Accidental Fame, publicată în anul 2016.

Traumele suferite după Matilda

Mara Wilson a vorbit deschis despre problemele ei de sănătate mintală, pe care le-a descoperit la vârsta de 12 ani. A fost diagnosticată cu tulburare obsesiv-compulsivă, depresie și anxietate generalizată. Tânăra urmat tratament și terapie și a devenit o activistă pentru combaterea stigmatului asociat cu bolile mentale. Totodată, Mara a fost ambasadoare pentru organizația Okay to Say, care promovează dialogul despre sănătatea mintală.

• CITEŞTE ŞI:  Leny Caler, o frumuseţe controversată a Bucureştiului interbelic

Mara a vorbit și despre modul în care a fost sexualizată ca actriță copil de către presă și de public, și despre cum a făcut față presiunii și așteptărilor din industria cinematografică.

Publicitate

Deşi părinții ei au fost protectori și s-au asigurat că a lucrat doar în filme pentru copii, Mara spune că „am fost totuși sexualizată” de lumea în general, inclusiv de bărbații adulți care o contactau. „Erau oameni care îmi trimiteau scrisori nepotrivite și postau lucruri despre mine online. Am făcut greșeala de a mă căuta pe Google când aveam 12 ani și am văzut lucruri pe care nu am putut să le uit.”, a spus Mara.[sursa]

„Oamenii nu realizează cât de mult te apasă faptul că vorbești în mod constant cu presa când ești copil.”, a spus Mara Wilson, amintindu-și de momentele în care jurnaliștii o întrebau, pe atunci în vârstă de 7 ani, despre sărutul franțuzesc și ce actori i se păreau „cei mai sexy”. Wilson a vorbit, de asemenea, despre faptul că a trăit în umbra Matildei, personajul care i-a marcat existenţa.

Când a ajuns la pubertate, Hollywood-ul „a cam terminat cu mine”, a spus ea. Când avea 12 ani, Mara își amintește că un regizor de pe platou i-a cerut să poarte un sutien sport pentru a-și aplatiza sânii. „M-a afectat pentru foarte mult timp, pentru că aveam această idee de la Hollywood că dacă nu mai ești drăguță, dacă nu mai ești frumoasă, atunci ești lipsită de valoare. Pentru că am legat în mod direct acest lucru de terminarea carierei mele. Chiar dacă eram oarecum epuizată de asta, iar Hollywood-ul era epuizat de mine, tot nu te simți bine să fii respinsă.”, a mai spus Mara.

• CITEŞTE ŞI:  Stan şi Bran: cea mai frumoasă prietenie din istoria filmului. Stan a murit profund afectat de pierderea prietenului său

Mara a devenit o femeie inteligentă, creativă și curajoasă, care a reușit să depășească multe obstacole în viața sa, fiind o sursă de inspirație pentru mulți oameni care se confruntă cu probleme similare sau pentur cei care i-au admirat rolurile din copilărie.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele