Accidentul de la Cernobîl a fost un accident nuclear major, produs pe data de 26 aprilie 1986, la ora 01:23.

Accidentul produs în urma exploziei centralei a fost urmat de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Din cauza unei erori umane, două explozii au avut loc, eliberând în aer o doză uriaşă de radiaţii mortale.

Raportul Forului Cernobîl din anul 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a atribuit 56 de decese directe (47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian) și a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer.

dezastre ecologice cernobîl

Accidentul de la Cernobîl a injectat în atmosfera terestră de câteva ori cantitatea de material radioactiv corespunzătoare bombelor de la Hiroshima și Nagasaki.

Ce a urmat însă, la câteva săptămâni după incident, este mai puţin cunoscut şi învăluit în legende urbane.

Echipa sinucigaşă de la Cernobîl

Povestea „Echipei Sinucigaşe”, care a reuşit să prevină o adevărată catastrofă nucleară, care ar fi distrus jumătate dintre statele europene, a fost detaliată în cartea „1:23:40: The Incredible True Story of the Chernobyl Nuclear Disaster”, semnată de Andrew Leatherbarrow.

La începutul lunii mai 1986, nucleul reactorului de la Cernobîl continua să se topească. Sub reactor se afla o piscină uriaşă cu apă, care asigura răcirea reactorului.

Dacă nucleul topit ar fi ajuns la această apă, ar fi urmat o a doua serie de explozii. De această dată ar fi fost una de aburi, care ar fi distrus întreaga centrală atomică.

• CITEŞTE ŞI:  Urmele Diavolului: Cine a coborât de pe versantul unui vulcan în erupție, lăsând în spate urme străvechi?

Dacă acest lucru s-ar fi intamplat, peste jumătate din Europa ar fi fost distrusă şi ar fi rămas de nelocuit timp de 500.000 de ani, a declarat Leatherbarrow, pentru Tech Insider.

Pentru a preveni această catastrofă, muncitorii ar fi trebuit să scurgă toată apa din piscina de sub reactor.  Dar valvele care ar fi permis drenarea piscinei erau sub apă. Apa era deja contaminată radioactiv.

Cei trei eroi de la Cernobîl

Echipa Sinucigaşă de la Cernobîl

Pompierii reuşiseră să golească o parte din apă, însă nu complet. Astfel, în piscina radioactivă rămăsese apă până la nivelul genunchilor, suficient de multă cât să producă o explozie devastatoare.

Publicitate

Trei muncitori de la centrala atomică s-au oferit să coboare în piscină pentru a deschide valvele. Ştiau că locul era extrem de radioactiv.

Autorităţile le-au spus că dacă vor muri, familiile lor vor beneficia de pe urma sacrificiului. Era, într-adevăr, o misiune sinucigaşă.

Şi-au luat costumele şi, fără a se gândi la propria siguranţă, au intrat în piscină. Lanternele au cedat imediat, rămânând în beznă.

După câteva minute înfricoşătoare petrecute într-un întuneric complet, au reuşit să găsească valvele şi să scurgă toată apa. Astfel, au salvat milioane de vieţi.

Deşi au fost expuşi la o doză ridicată de radiaţii şi cu siguranţă sănătatea le-a fost afectată, cei trei eroi mai puţin cunoscuţi nu au murit în urma misiunii lor.

Unul dintre ei, care era şeful de tură al muncitorilor în acel moment, a murit în anul 2005 în urma unui atac de cord.

Numele celor trei eroi din echipa sinucigaşă de la Cernobîl nu au fost făcute publice, din condiţii de securitate.

• CITEŞTE ŞI:  Iosif Capotă, veterinarul care a plătit cu viaţa, după ce a îndrăznit să candideze împotriva comuniştilor

Scriitorul Leatherbarrow spune că a pierdut urma unuia dintre cei doi rămaşi în viaţă, dar acesta trăia în anul 2015.

Al treilea erou trăieşte şi încă lucrează în domeniul nuclear.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

3 Comentarii

  1. Cum sa distrugă Europa ? Mai ales o explozie cu aburi 🙂 Nu poate fi adevărat. Poate că ar fi declanșat mai mulți nori radioactivi care ar fi îmbolnăvit mai mulți oameni, asta da.

    • Maruse, explozia ce ar fi avut loc ar fi aruncat în aer și celelalte 3 reactoare ale centralei de la Cernobîl iar astfel catastrofa generală ar fi fost de neimaginat, cu consecinte uriașe. Pânzele freatice ar fi fost contaminate masiv , iar vântul ar fi purtat cantități imense de cenușă radioactivă in toată Europa de Nord și de Est.

  2. 🙂dl Marius, documenteaza te cu atentie ce inseamna un miez nuclear, o explozie de anuri ar fi dus la o explozie a intregului miez nuclear.

  3. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele