Tomasz Komenda, un bărbat din Polonia în vârstă de 44 de ani, a fost găsit nevinovat după ce a efectuat 18 ani de închisoare.

Bărbatul a fost condamnat în anul 2004 la o pedeapsă de 25 de ani de închisoare.

Tomasz a fost acuzat de violarea şi uciderea unei tinere de 15 ani, pe nume Małgosia Kwiatkowska, care se întorcea acasă de la o petrecere, în oraşul Milocyz, Polonia.

Trupul acesteia a fost găsit fără viaţă, cu multiple leziuni, având hainele rupte. Tânăra fusese, într-adevăr, violată înainte de a fi ucisă cu brutalitate.

maglosia
Małgosia, adolescenta pentru uciderea căreia a fost condamnat Tomasz

Tomasz Komenda a fost condamnat pentru o faptă pe care nu a comis-o, deşi a susţinut în tot acest timp că este nevinovat.

A fost bătut şi terorizat în închisoare. Dar, cel mai rău, i-a fost furată viaţa.[sursa] Şi-a pierdut prietenii şi familia din cauză că era văzut ca un violator şi un criminal.

Găsit nevinovat după 18 ani de închisoare

După 18 ani petrecuţi în spatele gratiilor, fiind şi arestat pentru o lungă perioadă înainte de condamnarea din anul 2004, Tomasz Komenda a fost găsit nevinovat.

O probă de bază în acest dosar a fost o schiţă a poliţiei în care era portretizat autorul. Această imagine a fost intens mediatizată, iar toată lumea, inclusiv magistraţii, au fost convinşi că Tomasz Komenda era autorul crimei.

tomasz komenda
Schiţa care a contribuit la condamnarea lui Tomasz Komenda

O nouă dovadă a fost depusă chiar de mama lui Tomasz, care nu şi-a pierdut încrederea în nevinovăţia fiului său în tot acest timp. În urma analizării şi coroborării noilor probe, a reieşit faptul că Tomasz se afla la o distanţă de 25 km de locul în care tânăra fusese violată şi ucisă.

• CITEŞTE ŞI:  Alfred Nobel: a inventat dinamita cu preţul vieţii fratelui său

Procurorul a redeschis cazul după cererea depusă de mama lui Tomasz, adresată Ministrului Justiţiei în anul 2017. Un alt suspect, pe nume Ireneusz M., a fost identificat în anul 2017. Acesta a fost acuzat de violarea şi uciderea tinerei Małgosia.

Toate acuzaţiile împotriva lui Tomasz Komenda au fost retrase, acesta fiind achitat.

Publicitate

Ce se întâmplă acum cu Tomasz Komenda

După ce a fost eliberat, Tomasz a izbucnit în lacrimi. Bărbatul a spus că vrea ca cei care au greşit să plătească pentru nedreptatea făcută.

nevinovat după 18 ani de închisoare
Tomasz Komenda a fost găsit nevinovat după 18 ani de închisoare

„Nu voi avea linişte până când nu vor simţi şi ei ce am simţit eu în toţi aceşti ani.” a declarat Tomasz.

Ministrul Justiţiei din Polonia a afirmat la momentul eliberării că Tomasz va primi lunar o sumă de 4.000 de zloţi (circa 4.350 lei). Totuşi, a mai afirmat acesta, „nimic nu va putea compensa timpul petrecut în spatele gratiilor.”

După ce a făcut contestat decizia instanţei privind despăgubirile, Tomasz Komenda a primit câştig de cauză, urmând ca statul polonez să-i plătească suma de 3 milioane de euro despăgubiri. Aceasta este cea mai mare sumă din istorie pe care statul polonez trebuie să o plătească drept compensaţie.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

19 Comentarii

 1. Animalelor!!! De ce nu va ocupați de adevărații criminali??? Pe Dincă il doare undeva. Lui nu ii dati de cap. La altii nevinovati le distrugeti viata!!????

 2. Un zlot=0,22 euro
  Statul îl despăgubește cu aprox. 15800 de euro pentru 18 ani de pușcărie,omul fiind nevinovat.Ministrul ori e nebun ori e % in cârdășie cu cei cara l-au judecat Cinism fara margini.

  • De unde tia ieșit ție socoteala aia de 15800 euro? Dacă el primește lunar 4350 lei lunar iabfa tu socoteala citi bani trebuie încasați, oricum acea suma nu acoperă ani petrecuți în pușcărie nici chiar de 10 ori

  • Cred ca te-ai chinuit mult sa faci calculul ăsta de toată jena. Sunt 4000 zolți in fiecare ” LUNĂ”…, deci calculul e…: 4000×0,22€= 880×12(luni)=10560×18(ani)= 190.080€

   • Sunteți toți prosti făcuți grămada, va primi 4000zloti lunar ! Adică de acum in colo pe fiecare luna va primi 4000zloti, nu ii calculează nimeni anii de închisoare

 3. Publicitate
 4. Prima dată trebuie poliția care a făcut ancheta să primească jumătate de pedeapsa executată de acestă persoană și jumătate judecatoru dar nu arest domiciliar direct dupa gratie cu hoți cu drogați cu criminali împreună să simtă și ei cum se face o uscarie nevinovată.

 5. Băiatul meu a murit pe 30 iulie 2021 din pricina fetei cu care a stat 9 luni și cînd ea zis că nu mai poate sta cu ea că e scandaloaza ea a făcut scenata la denunțat pentru nimic ,am platit avocați foarte multi bani am rămas cu datorii mari dar ei nu au făcut nimic , Finta fata avea pe tatal el polițist ,am luptat 3 ani , la prima audiență iau dat 7 ani și 50 de mii săi plătească ei pentru că abia o zgîrietură ,ea a zis no să fii Nic al meu dar nici la alta nu te las.Am luat alt avocat din alt oraș să nu fie legată cu poliția locală și a promis că îl va ajuta dar el nu a mai crezut în nimeni fiintca a zis că sun toți corupți…eu am rămas fără scumpul meu băiat a murit doar la 30 de ani și nu a putut să-și găsească nici o fată că avea frică..vroia să treacă să se bucure de viață dar ea la virit în pămînt…ea e vie si are al băiat trăiește se cum nu sa întâmplat nimic..eu că mamă o că mer mai departe cu judecata in memoria scumpului meu băiat..mii foarte greu fintca suntem stranieri in Italia si nu e ușor să lupți pentru dreptate…dar mă rog lui Dumnezeu să-mi de-a putere pentru a avea dreptate și de a salva pe alții..am ajun in lumea răutății și a minciunii a banilor.

 6. Doar un lucru sa tineti minte … atat iei cat si cei de la noi , adevarata voastra judecata va fi tripla fata de ce poate imaginatia voastra sa va ofere.. si comfortul nu consta doar in lucruri materiale care le puteti cumpara cu banii dati mita de la tot felu de oameni de “afaceri” 🤮

 7. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele