Oskar Schindler este un nume foarte cunoscut pentru unii dintre noi, iar cei ce nu-l ştiu, ar trebui să-i afle povestea.

Oskar a fost un om de afaceri de succes.

Era un om lacom. Era afemeiat şi beţiv. Era membru al Partidului Nazist. A fost spion pentru naziştii lui Hitler.[Encyclopedia Britannica]

A profitat de război din plin, adunând o avere uriaşă pentru acele vremuri.

Chiar şi în incertitudinea cauzată de cel de-Al Doilea Război Mondial, Oskar era predestinat să aibă o viaţă lungă şi liniştită, fără a fi afectat prea tare de ororile de pe front.

Prima parte a vieţii sale nu a fost aceea a unui om bun. În partea a doua, însă, lucrurile au stat total diferit.

Venirea în Polonia

Oskar Schindler a mers în Cracovia, Polonia, pentru a profita de vremurile glorioase ale Reich-ului invincibil.

Ca german, a obţinut fără probleme fabrica „Rekord” de pe strada Lipova nr. 4. Aceasta era o fabrică de produse metalice, înființată cu puțin înainte de război de trei antreprenori evrei.

Nu mersese deloc bine și se afla în faliment.

Oskar Schindler, industriaş întreprinzător, are o idee managerială genială pentru a pune fabrica pe profit. Acesta a decis să folosească forța de muncă mult mai ieftină a lucrătorilor evrei.

Noul patron a devenit un om cunoscut în oraş. Schindler a profitat de ieşirile nocturne şi de petrecerile cu lăutari pentru a-și face relații și apoi a-i mitui pe cei mai puternici oameni ai regimului.

Publicitate

Astfel, a devenit un adevărat star local. Un privilegiat al sistemului. A obţinut contracte profitabile cu armata germană pentru care produce cratițe, ligheane și tot felul de alte vase.

• CITEŞTE ŞI:  Iniţial l-a refuzat, dar când i-a văzut maşina, s-a răzgândit. Apoi a chemat poliţia pentru că a fost "hărţuită"

Lucrurile mergeau bine pentru Oskar.

Imagine dezolantă a Lagărului de Concentrare Płaszów

Transformarea lui Oskar Schindler

Tot sistemul de valori i s-a schimbat atunci când a vizitat Lagărul de Concentrare Płaszów. A fost martorul unor adevărate orori. A văzut cu ochii săi chinurile din lagăr. A văzut tortură şi crimă în masă. Atunci, planul său de a angaja evrei pentru a avea forţă de muncă ieftină s-a transformat în planul de a angaja evrei pentru a le salva vieţile.

A angajat la fabrica sa femei, copii, oameni cu dizabilităţi şi oameni care nu aduceau niciun plus de valoare doar pentru a-i scoate din lagărele de concentrare.

A făcut lobby pe lângă grupurile evreieşti pentru a strânge fonduri în vederea angajării mai multor oameni. Uneori, soldaţii nazişti erau trimişi la fabrica sa pentru a readuce evreii în lagărele de concentrare. Dar Oskar s-a opus cum a putut.

I-a minţit, i-a mituit şi nu de puţine ori şi-a pus viaţa în pericol astfel, pentru ca evreii să nu fie transformaţi în fum alb.

Oskar era în siguranţă. Nu trebuia să facă absolut nimic. Era membru al unei clase de elită a poporului german. Dar nu a putut sta cu mâinile în sân atunci când a văzut ororile din lagărele naziste.

Fabrica sa nu era deloc eficientă. Oskar a cheltuit toţi banii pe care îi avea, însă a reuşit să salveze vieţile a peste 1200 de evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cu toţii facem greşeli. Uneori, nişte greşeli teribile. Dar întotdeauna avem şansa de a ne schimba şi a deveni versiuni mai bune ale noastre.

Oskar Schindler nu a fost perfect. Dar a revenit într-un mare fel şi a făcut ceea ce trebuie atunci când a contat cu adevărat.

• CITEŞTE ŞI:  Un bărbat a locuit gratis timp de 5 ani într-un hotel celebru din New York. Cum a reuşit acest lucru

Putea să rămână un om bogat şi să ducă o viaţă liniştită. Dar a ales să moară sărac, pentru ca alţii să poată trăi.

Mormântul lui Oskar Schindler din Israel

Lista lui Schindler

După povestea impresionantă a lui Oskar Schindler a fost realizat filmul „Lista lui Schindler”, în regia lui Steven Spielberg.[IMDB]

Filmul a câştigat șapte premii Oscar. Este considerat unul dintre cele mai bune filme din istorie.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

2 Comentarii

  1. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele