Misterul care înconjoară construcția piramidelor a fost mult timp acoperit de teorii, fără a se da încă un răspuns concret. Una dintre aceste ipoteze este că piramidele din Egipt au fost construite cu ajutorul apei, existând şi unele dovezi în acest sens.

Cea mai plauzibilă variantă este cea a unei forțe de muncă care folosea un sistem de pârgii şi sănii de lemn ca mijloc de transport al materialelor. Combinând acest lucru cu cunoștințele lor vaste de matematică, inginerie și arhitectură, se pare că egiptenii inteligenți erau bine echipați pentru a construi piramidele.

Cu toate acestea, încă nu am văzut încă dovezi sau o explicație solidă cu privire la modul exact în care egiptenii au construit structurile în astfel de condiții. Mai ales în lipsa mașinilor de mare capacitate.

Teorie: Piramidele din Egipt au fost construite cu ajutorul apei

O descoperire recentă din spațiu sugerează că piramidele au fost construite cu ajutorul apei.[sursa]

piramidele din Egipt au fost construite cu ajutorul apei
Conform acestei teorii, piramidele din Egipt au fost construite cu ajutorul apei

Teoria construcției cu ajutorul apei pentru piramidele din Egipt se bazează pe ideea că blocurile masive de piatră au fost transportate și ridicate cu ajutorul unor canale de apă artificiale. Această teorie sugerează că egiptenii au săpat canale în jurul piramidelor și le-au umplut cu apă. Apoi, blocurile de piatră ar fi plutit pe apă, fiind transportate la locul dorit, după care au fost poziţionate cu ajutorul unor macarale sau a unor rampe.

Dr. Eman Ghoneim a folosit date de satelit radar din spațiu pentru a descoperi un punct de reper pe o ramură antică a râului Nil, descriind-o ca pe o „lume invizibilă de informații sub suprafață”.

Dr. Ghoneim a stabilit că este vorba despre o cale de apă uscată care trecea odată prin Giza dinspre Valea Nilului. Cercetătorul crede că această cale navigabilă a fost folosită cândva pentru a transporta materialele care au fost folosite la construirea piramidelor.

• CITEŞTE ŞI:  A fost împăratul Constantin un creștin adevărat sau a fost un păgân în secret?

Întinzându-se pe o lățime de aproximativ o jumătate de kilometru – echivalentă cu lățimea râului Nil din zilele noastre, dr. Ghoneim a declarat că această cale de apă era o „ramură majoră”. Acest lucru contestă ideea inițială conform căreia muncitorii constructori foloseau sănii pentru a transporta materialele de construcție pe distanţe mari.

Prezentându-și cercetările în cadrul celui de-al 13-lea Congres al egiptologilor la începutul acestui an, dr. Ghoneim a rezolvat potențialul mister al construcției acestor piramide antice, care ne-a făcut să ne scărpinăm în cap timp de secole.

Denumită în mod vag „ramura Ahramat”, s-a constatat că această cale navigabilă învechită se întindea de la Giza la Faiyum, trecând prin 38 de situri piramidale diferite.

Iar amplasarea piramidelor pare să susțină acest lucru. Ghoneim a menționat că piramidele ar fi putut acționa ca „porturi antice”, deoarece a explicat că acestea sunt poziționate convenabil „exact pe malul brațului”.

Publicitate

Un exemplu în acest sens îl reprezintă o anumită zonă din Cairo, unde există o mare abundență de piramide. Distanța scurtă față de calea navigabilă ar sugera că apa din apropiere ar fi transportat materialele și blocurile de construcție necesare pentru a construi piramidele din Cairo.

Cu toate acestea, cercetările nu sunt atât de concludente. Problema constă în a determina dacă râul a fost activ în timpul Regatului Vechi și al Regatului Mijlociu (în urmă cu aproximativ 4.700 de ani). Dacă nu a fost, atunci probabil că râul nu a fost folosit pentru a ajuta la construirea piramidelor prin mijloace de transport.

Dr. Eman Ghoneheim speră că cercetarea poate oferi o privire asupra unor potențiale orașe egiptene care ar fi putut dispărea odată ce Nilul și-a schimbat cursul în mod natural.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: