Lupii mutanți de la Cernobîl, denumiţi astfel în urma nivelului mare de radiaţii la care au fost expuşi, trăind în zona de excludere din jurul centralei nucleare dezafectate au devenit rezistenți la cancer, iar asta ar putea fi cheia pentru a ajuta oamenii să lupte împotriva acestei boli, potrivit unui studiu.

Animalele sălbatice au reușit să se adapteze și să supraviețuiască nivelurilor ridicate de radiații care au afectat zona, din anul 1986 şi până în zilele noastre.[sursa]

Oamenii au părăsit zona, dar în cei aproape 38 de ani de la dezastrul nuclear, fauna sălbatică a rezistat, inclusiv haite de lupi care par să nu fie afectați de expunerea la radiații.

Biologul evoluționist Cara Love și colegii ei de la Universitatea Princeton au studiat modul în care lupii au evoluat și s-au adaptat pentru a supraviețui mediului radioactiv și și-a prezentat descoperirile lor la reuniunea anuală a Societății de Biologie Integrativă și Comparată din Seattle.

Lupii mutanți de la Cernobîl
Lupii mutanţi de la Cernobîl au dezvoltat o rezistenţă la cancer

În anul 2014, Cara Love și colegii ei au intrat în zona de excludere a Cernobîlului și au pus lupilor sălbatici gulere GPS cu aparate de măsurare a radiațiilor. De asemenea, au prelevat mostre de sânge de la animale pentru a înțelege cum reacționează la radiațiile care cauzează cancer, potrivit unui comunicat publicat de Societatea de Biologie Integrativă și Comparată.[sursa]

Astfel, cercetătorii au putut face măsurători în timp real în locul unde erau lupii și au putut observa la ce nivel de radiații au fost expuși, a spus Cara Love.

• CITEŞTE ŞI:  Cai bătuţi cu lopata de stăpân în Satu Mare, pentru că nu trăgeau căruța încărcată cu pietriș

Lupii mutanți de la Cernobîl, expuşi la radiaţii întreaga viaţă

S-a constatat că lupii erau expuși la un nivel de radiații de peste 11,28 millirem de radiații în fiecare zi, pentru întreaga lor viață, adică de 6 ori mai mare decât limita de siguranță pentru oameni. Sistemul imunitar al lupilor de la Cernobîl părea diferit de cel al lupilor normali – similar cu cel al bolnavilor de cancer care trec prin radioterapie, au descoperit cercetătorii.

Această cercetare ar putea fi cheia pentru studiul modului în care mutațiile genetice la oameni ar putea crește șansele de supraviețuire la cancer. Totodată, şi câinii de la Cernobîl par a fi dezvoltat o rezistentă la radiații, potrviit studiului.

Descoperirea poate fi una de importanță majoră, deoarece poate oferi informații privind mutațiile care pot crește rezistența oamenilor la diferite tipuri de cancer. Însă, în contextul pandemiei și apoi al războiului din Ucraina, niciun cercetător nu a mai putut pătrunde în zona protejată de la Cernobîl.

„Prioritatea noastră este ca oamenii și colaboratorii de acolo să fie cât mai în siguranță posibil.”, a spus Cara Love, care a afirmat că cercetarea nu se va opri aici.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele