Avioanele de pasageri comerciale preferă să ocolească Antarctica, alegând rute de zbor alternative. Această preferință este determinată de reglementările riguroase impuse de Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI), în special de regulile referitoare la Operațiuni Extinse (ETOPS). Această decizie a generat controverse şi multe teorii conspiraţioniste, dar de ce nu zboară avioanele deasupra Antarcticei, de fapt?

Cunoscut sub numele de Long Range Twin Engine Aircraft Operating Performance Standards, ETOPS stipulează că avioanele cu două motoare pot zbura doar pe rute pe care pot ajunge la un aerodrom adecvat în 60 de minute, o restricție care le descalifică pe multe avioane să traverseze zone precum deșerturile, oceanele și regiunile polare. Cu toate acestea, această limitare a evoluat, permițând unor modele cu două motoare să efectueze zboruri pe distanțe lungi care erau anterior interzise.[sursa]

Prin urmare, o aeronavă certificată ETOPS este capabilă să zboare la o distanță maximă de 60 de minute de un aeroport în caz de defecțiune a unui motor, garantând o aterizare sigură doar cu celălalt motor.

Această regulă a fost stabilită în anii 1950, o perioadă în care avioanele cu două motoare erau mai puțin fiabile, iar un interval de 60 de minute pentru a ajunge la un aeroport alternativ era considerat adecvat pentru situațiile de urgență.

De ce nu zboară avioanele deasupra Antarcticei
Există mai multe motive pentru care avioanele nu zboară deasupra Antarcticei

De ce nu zboară avioanele deasupra Antarcticei

Distanțele mari și numărul limitat de aeroporturi din Antarctica fac ca respectarea acestor reglementări să fie dificilă. Întinderea vastă și îndepărtată a Antarcticei nu are infrastructura necesară pentru zboruri comerciale regulate. Cu un deficit de aeroporturi și stații de realimentare, traversarea continentului ridică obstacole logistice pe care companiile aeriene ezită să le depășească.

• CITEŞTE ŞI:  Cum a reuşit un ţânţar mort să ducă la prinderea unui hoţ de maşini. Poliţiştii au găsit ţânţarul în maşină şi au recoltat ADN

În plus, mediul ostil din Antarctica, caracterizat de temperaturi care scad până la -70°C, prezintă riscuri semnificative pentru aeronave. Aceste condiții extreme pot afecta performanța motoarelor și a sistemelor hidraulice, existând riscul de înghețare a combustibilului de aviație la temperaturi sub -47°C, scrie omofon.com.

Vânturile puternice și furtunile de zăpadă de pe continent cresc probabilitatea accidentelor, ceea ce face ca această rută să nu fie de dorit pentru zborurile comerciale.

În cazul unei aterizări de urgență în astfel de condiții inospitaliere, pasagerii ar avea nevoie de îmbrăcăminte specializată pentru a rezista la frigul extrem, o eventualitate pentru care companiile aeriene sunt reticente să se pregătească, având în vedere că nu este practic să echipeze zborurile cu un set complet de echipament de iarnă pentru fiecare pasager.

În afară de provocările logistice și operaționale, viabilitatea economică a zborului deasupra Polului Sud rămâne îndoielnică. Cererea de călătorii aeriene între punctele din emisfera sudică este semnificativ mai mică în comparație cu cea din emisfera nordică, ceea ce face mai puțin atractivă pentru companiile aeriene investiția în rutele polare.

În cele mai multe cazuri, rutele alternative care ocolesc Antarctica oferă timpi de călătorie mai scurți și o eficiență economică mai mare. De exemplu, zborurile între Australia și America de Sud urmează adesea o rută care ocolește vârful sudic al Africii, evitând condițiile dure și limitările logistice din regiunea Antarcticei.

Există și excepții: Zboruri specializate către Antarctica

Publicitate

Deși zborurile comerciale evită în general Antarctica, există și excepții de la această regulă. Zborurile specializate, în principal pentru cercetare științifică și turism, se aventurează pe continent. Aceste zboruri utilizează adesea aeronave specializate și echipaje instruite pentru operațiunile polare.

• CITEŞTE ŞI:  Alves dos Reis, şarlatanul care a băgat o ţară în criză

Teorii conspiraţioniste privind zborurile deasupra Antarcticei

Există mai multe teorii conspiraționiste legate de faptul că avioanele nu zboară deasupra Antarcticei. Iată câteva dintre cele mai răspândite:

  1. Baze secrete sau activități militare: Unii cred că există baze militare secrete sau activități guvernamentale ascunse în Antarctica, motiv pentru care zborurile comerciale sunt interzise;
  2. OZN-uri și extratereștri: Teoria conform căreia în Antarctica s-ar afla OZN-uri sau baze extraterestre este populară în rândul celor care cred în fenomene paranormale sau în vizitele extratereștrilor pe Pământ;
  3. Civilizații pierdute: Există speculații că sub gheața Antarcticii s-ar putea afla ruinele unei civilizații antice avansate, uneori asociate cu mitul Atlantidei;
  4. Teoria Pământului gol: O altă teorie sugerează că Pământul ar fi gol pe interior și că ar exista intrări către acest spațiu interior în Antarctica;
  5. Marele zid de gheaţă: Această teorie este asociată cu conceptul Pământului plat și susține că un zid masiv de gheață înconjoară toate oceanele lumii și servește ca barieră care împiedică oamenii să cadă de pe marginea Pământului. Conform acestei teorii, explorarea Antarcticei este limitată sau interzisă pentru a păstra secretul despre adevărata natură a Pământului.
Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: