Ce este Antarctica?

Antarctica este un continent.

Nu se ştia despre existenţa acestui ţinut până în anul 1820. După alţi 20 de ani, a fost confirmat faptul că nu era doar un grup de insule, ci un continent întreg.

Are o suprafaţă de 14 milioane de km pătrați şi este al cincilea continent ca întindere pe Pământ.

ce este antarctica

Antarctica este locul de pe Pământ în care temperaturile sunt cele mai scăzute.

Cea mai scăzută temperatură de pe Pământ înregistrată direct la nivelul solului este de −89,2 °C și a fost măsurată la stația sovietică Vostok în Antarctica, la data de 21 iulie 1983.

Cu toate acestea, măsurătorile din satelit de pe 10 august 2010 au indicat o temperatură de -93, 2 °C în nişte cavităţi de lângă o coamă muntoasă dintre munţii Argus şi Dome Fuji, pe platoul de est.

Suprafaţa Antarcticii este acoperită cu gheaţă în proporţie de 98%, iar grosimea medie a acesteia este de 1,6 km. Cel mai gros strat de gheaţă a fost măsurat în partea de est a continentului, având 4.800 m.

Antarctica, în medie, este cel mai rece, uscat și vânturos continent, și are cea mai mare altitudine medie dintre toate continentele.

Este Antarctica un deşert?

Antarctica este considerată un deșert, cu precipitații anuale de numai 200 mm de-a lungul coastei și mult mai puține spre interior. Precipitaţiile sunt mai scăzute decât în deşertul Sahara.

Antarctica are două anotimpuri: vara şi iarna.

Publicitate

Din cauza înclinării Pământului, pe timpul verii este mereu soare, iar pe timpul iernii este întuneric.

• CITEŞTE ŞI:  Păianjenul cu cap de câine | Ce este Metagryne bicolumnata (VIDEO)

În Antarctica plouă şi ninge foarte rar. Atunci când ninge, zăpada nu se topeşte, ci se depune pe gheaţa deja existenţă, formând noi straturi de gheaţă.

Cine locuieşte în Antarctica?

Continentul nu are niciun fel de populaţii indigene.

Există o prezenţă constantă a cercetătorilor. Aproape 4000 de oameni de ştiinţă lucrează pe timp de vară şi circa 1000 iarna.

În ianuarie 1979 s-a născut aici primul copil, Emile Marco Palma. Mama sa fusese trimisă de Argentina în încercarea de a revendica o porţiune a continentului.

Există turişti care vizitează Antarctica pe timpul verii.

Fauna şi flora Antarcticii

Nu există copaci sau tufişuri în Antarctica. Doar muşchii şi algele pot rezista unor temperaturi atât de scăzute.

Singurele două specii de plante cu flori rezistă pe insulele din jur şi în peninsula antarctică. Din 1994 este interzisă aducerea unor specii alogene.

Polul Sud este casa pinguinilor, care trăiesc în colonii cu populaţii impresionante, care ar putea rivaliza cu unele oraşe.

Cu toate că este extrem de frig în Antarctica, continentul suferă de o încălzire accelerată. Acesta s-a încălzit cu 2,5 grade în ultimii 60 de ani, de 5 ori mai rapid decât restul globului.

 

 

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele