Unchiul Sam este o figură emblematică pentru cultura și istoria americană. Deşi mulţi recunosc celebra imagine atibuită lui Uncle Sam, puţini ştiu de unde vine acest nume și care este semnificaţia sa.

În limba engleză, Uncle Sam (cu inițialele din United States), reprezintă o personificare națională a guvernului american şi în general a Statelor Unite ale Americii.

Originea numelui Unchiul Sam

Există mai multe teorii despre cum a apărut numele Unchiul Sam. Cea cea mai populară și acceptată este legată de un furnizor de carne din New York, numit Samuel Wilson, care a livrat conserve de carne armatei americane în timpul războiului din anul 1812.[sursa]

Conform acestei teorii, conservele erau marcate cu inițialele E.A.-U.S., care însemnau Elbert Anderson (antreprenorul) și United States (destinația). Un muncitor de la fabrica lui Wilson a glumit, spunând că U.S. înseamnă Unchiul Sam, adică Samuel Wilson. Astfel a început să se răspândească ideea că acea carne provenea de la unchiul Sam, adică de la guvernul american.

Această poveste a fost publicată pentru prima dată în anul 1830, în ziarul New York Gazette, și a fost confirmată în anul 1961, atunci când Congresul SUA a recunoscut oficial rolul lui Samuel Wilson ca inspirație pentru simbolul național al Americii.

O altă teorie posibilă este că numele Unchiul Sam ar fi apărut înainte de războiul din anul 1812, în versurile originale ale cântecului Yankee Doodle, care datează din anul 1775. În cea de-a 13-a strofă a acestui cântec patriotic, se face referire la un unchi Sam care vine să schimbe niște clătite și ceapă pentru niște prăjituri cu melasă (Old Uncle Sam come there to change/Some pancakes and some onions).

Nu este clar dacă acest unchi Sam era o persoană reală sau o metaforă pentru Statele Unite, dar este posibil ca acest nume să fi fost folosit deja ca o poreclă familiară pentru națiunea americană.

unchiul sam
Celebrul poster în care apare Unchiul Sam, făcând recrutări pentru armata SUA

Celebrul poster în care Unchiul Sam face recrutări pentru armata SUA

Deși numele Unchiul Sam era deja cunoscut în secolul al XIX-lea, imaginea lui nu avea o formă definitivă până în secolul al XX-lea. Primele reprezentări ale Unchiului Sam erau variate și nu foarte populare. Unele îl arătau ca pe un bărbat slab și bine îmbrăcat, altele ca pe un bătrân robust și rustic. Uneori era asociat cu alte personificări ale Statelor Unite, cum ar fi Columbia (o zeiță feminină) sau Fratele Jonathan (un om simplu și isteț).

• CITEŞTE ŞI:  SS Pacific, nava dispărută în urmă cu 150 de ani şi care transporta o avere, a fost găsită

Imaginea în care apare Unchiul Sam recrutând pentru armata SUA este una dintre cele mai cunoscute și influente postere din istorie. Ea a fost creată de artistul american James Montgomery Flagg în anul 1916. Scopul era acela de a atrage voluntari în timpul Primului Război Mondial.

Flagg s-a inspirat dintr-un poster britanic care îl arăta pe Lord Kitchener, ministrul de război, arătând cu degetul și spunând “Your country needs you” (eng. „Țara ta are nevoie de tine”). Flagg a folosit propria sa față modificată pentru a crea portretul Unchiului Sam, care arată cu degetul și spune “I want you for U.S. Army” (eng. „Te vreau pentru armata SUA”).[sursa]

Acest poster a avut un succes enorm și a fost folosit din nou în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El a stabilit imaginea standard a Unchiului Sam ca fiind un bătrân cu păr și barbă albe, îmbracat în culorile steagului american (roșu, alb și albastru) și purtând o palarie cu stele.

Publicitate

Posterul a avut un impact puternic asupra opiniei publice și a culturii americane. A devenit un simbol al patriotismului și al responsabilităţii cetăţenilor americani, care se simțeau chemați să servească țara lor într-un moment de criză. Posterul a folosit o tehnică psihologică eficientă, care consta în stabilirea unui contact vizual direct cu privitorul și transmiterea unui mesaj personal și imperativ.

Cu timpul, acest poster a devenit un simbol al Americii și al implicării sale în războaie. După cum era de aşteptat, a fost imitat, parodiat și adaptat de multe ori, pentru diferite scopuri politice sau sociale. A fost folosit pentru a promova sau a critica acțiunile guvernului american sau ale altor țări, ori pentru a exprima idei sau opinii despre diverse subiecte sau evenimente.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele