Observatorul Solar Dynamics Observatory (SDO) al NASA a surprins în data de 23 aprilie un fenomen rar: patru regiuni ale Soarelui, de dimensiuni uriașe, care au explodat simultan.

Erupțiile de pe Soare sunt un eveniment obișnuit, mai ales că ne aflăm în jurul vârfului ciclului de activitate al Soarelui, cunoscut sub numele de maximul solar. În timpul acestei părți a ciclului Schwabe, petele solare și ejecțiile de masă coronală (CME) apar în mod regulat, provocând uneori aurore spectaculoase și pene de curent radio pe Pământ.[sursa]

Patru regiuni ale Soarelui au explodat simultan

„Petele solare sunt zone în care câmpul magnetic este de aproximativ 2.500 de ori mai puternic decât cel al Pământului, mult mai puternic decât oriunde altundeva pe Soare.”, explică Serviciul Național de Meteorologie.

Patru regiuni ale Soarelui au explodat simultan
Patru regiuni ale Soarelui au explodat în acelaşi timp

„Din cauza câmpului magnetic puternic, presiunea magnetică crește în timp ce presiunea atmosferică din jur scade. Acest lucru, la rândul său, scade temperatura în raport cu cea din jur, deoarece câmpul magnetic concentrat inhibă fluxul de gaze noi și fierbinți din interiorul Soarelui către suprafață.”, a mai arătat Serviciul Național de Meteorologie.[sursa]

Acest lucru are ca rezultat explozii mari la suprafață. Rareori, perechi de explozii pot avea loc simultan, cunoscute sub numele de explozii solare simpatice. Se credea că acestea sunt coincidențe, dar o analiză statistică din anul 2002 a arătat că nu este așa. În schimb, ele apar deoarece sunt legate între ele prin bucle magnetice.

• CITEŞTE ŞI:  Asistentă medicală şi soţie de preot, condusă pe ultimul drum în aplauzele întregii comune

Și mai rar, mai mult de două pot avea loc în același timp, cunoscute sub numele de explozii solare „super-simpatice”.

În acest moment, nu este clar dacă resturile de la erupțiile solare vor afecta Pământul, deși Spaceweather.com raportează că, dacă o vor face, o vor face în zilele următoare erupţiilor. La fel ca în cazul majorității furtunilor geomagnetice, probabil că nu este nimic de care să vă faceți griji – cu excepția cazului în care sunteți deosebit de refractari la a privi frumusețea aurorei boreale, sau la probleme minore cu rețelele electrice, și cu comunicațiile radio.

Din când în când, însă, se poate produce o furtună solară de mărimea evenimentului Carrington, care ar reprezenta o problemă mai mare pentru Pământ.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: