După cum ştim, atunci când vine vorba de cunoaştere, nu există întrebări stupide. Iar diferenţa dintre benzină şi motorină trebuie cunoscută de oricine, având în vedere utilizarea acestor produse la scară foarte largă în zilele noastre.

Benzina și motorina sunt ambele produse petroliere, însă în ciuda faptului că au aceeași origine, între cele două tipuri de combustibili există diferențe semnificative.

Ce este benzina

Benzina este un combustibil lichid transparent cu tentă ușor gălbuie derivat din petrol brut, care este utilizat în principal pe post de carburant în industria auto. Este o combinație de hidrocarburi ușoare, cu o structură moleculară alcătuită din atomi de carbon și hidrogen.

Producția de benzină constă în rafinarea petrolului brut prin diferite procese, cum ar fi distilarea fracționată. În timpul distilării, țițeiul este încălzit și vaporizat, iar compușii rezultați sunt separați în funcție de punctele lor de fierbere. Benzina se formează de obicei pe plaja de temperatură cuprinsă între 30° Celsius și 200° Celsius.

Motoarele pe benzină utilizează aprinderea prin scânteie, ceea ce înseamnă că bujia aprinde vaporii de benzină pentru a pune lucrurile în mişcare. Un motor alimentat cu benzină face acest lucru prin combinarea benzinei cu aer, comprimarea acestuia și apoi aprinderea, creând o mică explozie controlată care generează puterea necesară pentru a face roțile să se învârtă. Trebuie menționat faptul că benzina conține aditivi speciali pentru a fi îmbunătățite performanțele motorului, pentru a reduce uzura și pentru a îndeplini normele actuale de emisii.[sursa]

diferenţa dintre benzină şi motorină

Ce este motorina

La fel ca benzina, motorina este tot un combustibil lichid derivat din petrol brut, care este folosit îndeosebi pe post de combustibil pentru motoarele diesel. Acesta este cunoscut și sub denumirea de motorină sau motorină diesel și este folosit de vehiculele mai mari precum camioane, bărci sau utilaje.

• CITEŞTE ŞI:  Statul care interzice chemtrails, un fenomen care nu există. Autorităţile se bazează pe teorii conspiraţioniste

Motorina este obținută în procesul de rafinare a petrolului brut prin același proces de distilare fracționată, precum și prin alte procese de rafinare. În timpul distilării, țițeiul este încălzit și vaporizat, iar compușii rezultați sunt separați în funcție de punctele lor de fierbere. Motorina se formează în general în intervalul de temperatură cuprins între 200° Celsius și 350° Celsius.

Acest tip de combustibil este utilizat drept combustibil în motoarele diesel, care funcționează pe principiul comprimării aerului în cilindri. În interiorul unui propulsor diesel aerul comprimat este încălzit prin comprimare și, în momentul cel mai potrivit, motorina este injectată în cilindru, unde aceasta se va aprinde spontan ca urmare a unei temperaturi și a unei presiuni ridicate. Este important de știut că temperatura nu se ridică prin utilizarea unui dispozitiv auxiliar, așa cum este cazul bujiei din interiorul unui motor cu aprindere prin scânteie, ci prin comprimarea aerului necesar arderii. Practic, combustia motorinei va genera o expansiune rapidă a gazelor, care va pune în mișcare pistoanele și va produce puterea necesară pentru propulsie.

Care este diferenţa dintre benzină şi motorină

În pofida faptului că sunt două tipuri de combustibili lichid derivați din petrol brut, benzina și motorina se deosebesc între ele. Benzina este un combustibil derivat din petrol brut și conține hidrocarburi ușoare, în timp ce motorina conține hidrocarburi mai grele și are o structură moleculară mai complexă comparativ cu benzina.

În ceea ce privește punctul de ardere, acesta este mai scăzut în cazul benzinei. Asta înseamnă că benzina se va aprinde mai ușor în prezența unei surse de aprindere, cum ar fi o scânteie, ceea ce o face potrivită pentru motoarele cu aprindere prin scânteie, precum cele utilizate de automobilele echipate cu sisteme de propulsie pe benzină.

• CITEŞTE ŞI:  Cum a reuşit un ţânţar mort să ducă la prinderea unui hoţ de maşini. Poliţiştii au găsit ţânţarul în maşină şi au recoltat ADN

Cifra octanică şi utilizarea în motoare specifice

Publicitate

Benzina este evaluată în funcție de cifra octanică, aceasta indicând rezistența sa la autoaprindere. Cu cât este mai mare cifra octanică, cu atât combustibilul este mai rezistent la autoaprindere. Motorina are o cifră octanică mai mică decât benzina, de obicei în jurul valorii de 50, ceea ce înseamnă că motorina nu se aprinde spontan în mod normal în timpul comprimării în cilindrii unui motor diesel.

De regulă, benzina este utilizată în motoarele cu aprindere prin scânteie, care sunt prevăzute cu bujii pentru a aprinde amestecul de aer și carburant. În schimb, motorina este utilizată de motoarele diesel, care funcționează pe principiul comprimării aerului în cilindru, iar apoi se introduce motorina pentru a aprinde amestecul comprimat.

Consum și putere

În general, motorina are o densitate energetică mai mare comparativ cu benzina. Asta înseamnă că un motor diesel va consuma mai puțin combustibil decât un motor cu benzină pentru a produce aceeași putere. Totodată, motoarele diesel pot produce la turații mai mici un cuplu motor mai mare decât unitățile alimentate cu benzină.

După cum am menționat anterior, motorina arde mai lent decât benzina și produce cu aproximativ 20% mai multă energie. Cu alte cuvinte, motoarele diesel pot produce aceeași cantitate de energie cu mai puțin combustibil. Performanțe mai bune la turații scăzute și un raport de compresie mai mare înseamnă că motoarele diesel sunt în general cu aproximativ 20% mai eficiente decât motoarele pe benzină.

De ce nu se poate pune benzină într-un motor diesel?

Motivul pentru care nu poți pune benzină într-un motor diesel, sau invers, este că acestea au proprietăți de combustie diferite. Introducerea unui combustibil destinat aprinderii prin compresie într-un motor cu aprindere prin scânteie duce la rateuri de aprindere și combustie necorespunzătoare, iar benzina este prea volatilă pentru motoarele diesel.

• CITEŞTE ŞI:  Experţii explică ce se întâmplă dacă bei alcool după ce ai luat pastile şi care sunt efectele asupra organismului

Dacă din greșeală ai pus combustibilul greșit în mașină, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să chemați un profesionist pentru a goli rezervorul. Pornirea motorului cu un combustibil greșit în mașină poate deteriora grav motorul, așa că trebuie să vă asigurați că toată motorina sau benzina a dispărut înainte de a porni mașina.

Unii spun că dacă ţi-ai dat seama la timp că ai pus combustibilul greşit în rezervor, poţi face în continuare plinul cu cel corect şi nu se va întâmpla nimic. Dar, dacă ţii la maşina ta, este mai bine să apelezi la un profesionist pentru că este posibil să fie nevoie să înlocuiești filtrele pentru a te asigura că motorul a scăpat complet de combustibilul incorect și că nimic nu este contaminat.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele