China şi Rusia vor să pună camere de supraveghere pe Lună, iar acest lucru ar face ca cea mai mare rețea de monitorizare video din lume să se extindă dincolo de granițele Pământului. Cât de realizabil este acest scenariu?

China, o ţară care nu a adoptat niciodată o abordare relaxată în ceea ce privește supravegherea video, se pare că analizează modalitățile de instalare a unei rețele extinse de senzori și camere de luat vederi pentru a-și monitoriza viitoarea bază de pe Lună.

China şi Rusia vor să pună camere de supraveghere pe Lună

Stația Internațională de Cercetare Lunară este o bază lunară planificată și propusă în anul 2021 de către Administrația Națională Spațială Chineză (CNSA) și Roscomos, agenția spațială rusă. În următoarele câteva decenii, baza își propune să fie o stație complet operațională pe suprafața lunară construită pentru cercetare științifică, cu scopul final de a stabili o prezență umană permanentă pe Lună.

china camere de supraveghere pe lună
China şî Rusia vor să monteze camere de supraveghere pe Lună, pentru monitorizarea viitoarei baze lunare

Skynet, sau Tianwang, este cel mai mare serviciu de supraveghere din lume. Cu peste 600 de milioane de camere video montate în toată țara, gigantul chinez are, în medie, o cameră video pentru fiecare doi cetățeni. Iar China intenţionează să extindă această reţea şi pe satelitul natural al Pământului, pe care intenţionează să-l cucerească în viitorul apropiat.

De la momentul anunţului, mai multe alte țări și-au exprimat un interes serios de a colabora cu proiectul, printre care Venezuela, Africa de Sud, Azerbaidjan, Belarus și Pakistan.

Această piaţă lunară de imobiliare va necesita un anumit grad de protecție, mai ales în condițiile în care relațiile internaționale de acasă, de pe planeta Pământ, devin din ce în ce mai înghețate.

• CITEŞTE ŞI:  Mult mai multe animale decât se credea (inclusiv insecte) ar putea avea conștiință, susțin oamenii de știință

Potrivit cotidianului South China Morning Post, oamenii de știință de la CNSA, China Aerospace Science and Technology Corporation și de la Universitatea Zhejiang au prezentat recent un plan de supraveghere constantă a Stației Internaționale de Cercetare Lunară cu ajutorul a sute de camere de luat vederi.[sursa]

Noua tehnologie pentru camerele de pe Lună

Conform raportului lor, micile camere care vor avea o greutate de doar 100 de grame vor fi echipate cu cipuri bazate pe inteligență artificială „capabile să identifice, să localizeze, să urmărească și să țintească ținte suspecte în mod independent”. În cazul în care sunt detectate „anomalii”, sistemul este pregătit să „genereze prompt semnale de alarmă și să inițieze măsuri de răspuns adecvate”.

Camerele vor avea o durată de funcționare de minim zece ani, și vor fi proiectate ca să reziste nu doar radiațiilor, ci și temperaturilor extreme. Mai mult, dacă acestea vor detecta anomalii, vor da alarma și vor iniția măsuri imediate de contracarare a pericolului. Studiul nu specifică însă în ce vor consta aceste măsuri.

Sistemul a fost supranumit Skynet 2.0, făcând aluzie la rețeaua de supraveghere în masă care supraveghează îndeaproape China de pe Pământ. Cifrele variază, dar se estimează că China este dotată cu sute de milioane de camere de supraveghere, dintre care un număr tot mai mare este capabil să recunoască fețele.

Rolul sistemului de supraveghere va fi acela de a proteja viitoarea bază lunară chineză, una care va avea o rază de 6 kilometri, ceea ce se traduce printr-un complex mai mare decât Disney Land. Aceasta va avea un centru de comandă, o stație de energie – cel mai probabil un reactor nuclear, un centru de comunicare, laboratoare științifice, precum și o flotă de roboți. Baza selenară chineză va avea, conform Administrației Spațiale Naționale din China, inclusiv propria rețea de sateliți.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Oamenii cu pielea albastră: familia Fugate şi povestea lor fascinantă

Se pare că CNSA a analizat acest model tehnico-autoritar pentru a-și inspira supravegherea Stației Internaționale de Cercetare Lunară.

„Construcția și operarea sistemului de supraveghere optică pentru Stația (internațională) de cercetare lunară se poate baza pe experiența de succes… a proiectului Skynet din China.”, se arată într-un articol publicat în revista academică chineză Acta Optica Sinica.

Nu este o hiperbolă să spunem că trăim deja în era spionajului spațial. În ultimii ani s-a înregistrat o creștere a numărului de sateliți de recunoaștere care supraveghează adversarii străini de pe Pământ, în timp ce companiile spațiale sunt pe cale să devină o țintă tot mai frecventă pentru atacurile cibernetice străine.

Chiar dacă omenirea face pași spre colonizarea altor părți ale sistemului solar, se pare că nemulțumirile și suspiciunile de pe planeta natală sunt încă vii şi în continuă creştere.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: