Orice copil a auzit de Popeye Marinarul şi spanacul său miraculos, care îl transforma într-un luptător de neoprit.

Ceea ce puţini ştiu, este faptul că celebrul marinar bătăuş chiar a existat în realitate.

Personajul de desene animate creat de Elzie Crisler Segar, ”Popeye Marinarul” s-a bazat pe înfăţişarea şi povestea lui Frank ”Rocky” Fiegel. Acesta s-a născut în Polonia, în anul 1868, emigrând în Statele Unite. Lucra prin porturi, boxa cu mâinile goale și își învingea orice adversar.

În decembrie 1919, cei de la revista ”New York Journal” i-au cerut lui Segar să vină cu desene noi, pentru a atrage publicul şi a creşte vânzările.

Apariţia lui Popeye

Așa a apărut ”Thimble Theatre”, cu personajele Olive Oyl (care şi ea a fost inspirată dintr-o doamnă care a existat în realitate, pe nume Dora Paskel), Castor Oyl și Harold Hamgravy, devenit ”Ham Gravy”. Timp de 10 ani, banda desenată a mers bine.

În numărul din data de 17 ianuarie 1929, Castor Oyl are nevoie de un marinar, pentru a naviga spre Insula Dice. Găsește, la docuri, un vechi marinar, un lup de mare pe nume Popeye.

Avea pipa în colțul gurii, un ochi mai mare și altul mai mic, așa că Castor Oyl se simte nevoit să-l întrebe: ”Scuze, tu ești marinar?”, ”Da’ ce dracu crezi că sunt, cowboy?”, vine răspunsul. Astfel ”apărea” pe lume unul dintre cele mai tari personaje de desene animate din istorie.

De fapt, este impropriu scris ”apărea”, deoarece Popeye era desenat încă din anul 1919, dar abia atunci a trecut în prim-plan și a prins atât de bine la public, încât a devenit personaj principal.[sursa]

Cine a fost Popeye Marinarul din viaţa reală

Popeye nu era un simplu personaj de benzi desenate. Acesta chiar exista în realitate.

Numele său a fost Frank Fiegel, un bărbat născut în Polonia, pe 27 ianuarie 1868.

popeye marinarul

A emigrat în Statele Unite ale Americii, locuind în Chester, Illinois. Aici l-a cunoscut pe Elzie Crisler Segar, devenind sursă de inspiraţie pentru artist.

Lucra cu ziua prin port, dar, pentru că era un marinar experimentat, a ajuns să fie angajat de către căpitanii de vas.

Avea obiceiul de a boxa cu mâinile goale și, în ciuda faptului că avea puțin peste 1,60 m, îşi învingea toți adversarii.

Americanii l-au botezat ”Rocky”. Însă, pentru că avea un ochi mai mic și unul mai mare, de el s-a lipit mai bine porecla ”Pop-Eye”, devenită, apoi, ”Popeye”.

”Avea o putere extraordinară. Asta în ciuda faptului că nu se mai afla la prima tinerețe și că fuma mult. Tot timpul era zărit cu un tricou dungat, șapcă pe cap, iar în colțul gurii avea mereu o pipă.”, își aducea aminte Segar, cu care Fiegel era vecin în orășelul de pe Mississippi.

”Avea o inimă senzațională. Mereu sărea să te ajute și iubea, la nebunie, copiii.”, mai spunea desenatorul.

”Într-o zi, tot portul vuia că micuțul Frank s-a luat la ceartă cu un uriaș pe care l-a învins în doi timpi și trei mișcări. Așa că el a fost sursa de inspirație pentru Bluto. Acesta a devenit veşnicul rival al lui Popeye, care a apărut în anul 1932.”, scria Segar.

popeye marinarul
O fotografie rară cu Frank ”Rocky” Fiegel, sursa de inspiraţie pentru celebrul personaj de desene animate Popeye Marinarul

Elzie Segar s-a stins în anul 1938, la doar 43 de ani, măcinat de leucemie și de o boală a ficatului.

Frank ”Rocky” Fiegel, Popeye din viaţa reală, a murit după cel de-Al Doilea Război Mondial, pe 24 martie 1947, la aproape 80 de ani.

Despre Popeye cel adevărat nu se ştie dacă consuma cantităţi imense de spanac, ce-i dădeau putere. Însă ştim cu siguranţă că a devenit un personaj extrem de iubit de către toată lumea.

Vizionaţi mai jos câteva secvenţe din serialul animat Popeye

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here