Jeremiah Denton, un pilot cu grad de comandant al Marinei americane a făcut un gest pe care îl vedem doar în filme, după ce a fost capturat de inamici. Militarul a folosit codul Morse prin clipiri, pentru a transmite un mesaj către ţara sa.

În timpul Războiului din Vietnam, Jeremiah a decolat cu bombariderul său de pe portavionul USS Independence.

Pe 18 iulie 1965, a fost doborât de vietnamezi. La momentul prăbuşirii, Denton conducea un atac împotriva unei baze militare din Vietnamul de Nord.[New York Times]

Prizionier de război timp de 7 ani şi 7 luni

După ce a fost capturat de vietnamezi, Denton a rămas prizonier de război în Hanoi timp de 7 ani şi 7 luni. În acest timp, a petrecut lungi perioade în izolare, în condiţii teribile.

A fost încarcerat împreună cu alţi 10 prizonieri de război într-o închisoare specială, pe care cei închişi acolo au supranumit-o Alcatraz. Denton s-a aflat în celula cu numărul 10.

După circa 10 luni de la capturarea sa, Denton a fost folosit pentru o campanie de propagandă a Vietnamului de Nord.

A folosit codul Morse prin clipiri

Pe 2 mai 1966, un jurnalist japonez l-a intervievat pentru o transmisie televizată. Acesta era momentul perfect pentru a încerca să comunice cu armata SUA.

Denton a primit instrucţiuni clare de la vietnamezi, cu privire la cum va decurge interviul. Profitând de faptul că fusese legat la ochi înainte de interviu, Denton s-a prefăcut că are probleme cu recăpătarea clarităţii vederii, clipind în mod insistent.

Dar Denton a început să clipească după un anumit tipar, în momentul în care răspundea întrebărilor jurnalistului nipon. Militarul spunea ceva pe gură, însă ochii săi transmiteau cu totul alt mesaj. Aşadar, Denton şi-a folosit ochii pentru a comunica prin codul Morse ceea ce nu putea niciodată să spună cu vocea.

Jeremiah Denton în timpul interviului folosit ca material de propagandă de nord-vietnamezi

Mesajul transmis de Jeremiah Denton prin codul Morse

„M-am uitat direct în cameră şi am clipit o dată, încet, apoi de alte trei ori, tot încet. O linie şi apoi alte trei linii. O clipire rapidă, o clipire lentă, o clipire rapidă…” îşi aduce aminte Jeremiah Denton.

• CITEŞTE ŞI:  Romanii aveau încălzire prin pardoseală, cu mult înainte de invenţiile moderne

Astfel, Denton a transmis mesajul „TORTURE” (n.r. tortură), dând de înţeles că soldaţii ajunşi prizonieri de război sunt torturaţi de către nord-vietnamezi.

Publicitate

În cadrul interviului, Denton a fost întrebat despre cum este tratat, iar acesta, contrar înfăţişării vizibil slăbite, răspunde:

„Primesc mâncare şi îmbrăcăminte adecvată şi îngrijire medicală atunci când solicit.”

Apoi a fost întrebat despre părerea pe care o are despre acţiunile întreprinse de către Guvernul SUA, iar militarul răspunde:

„Nu stiu ce se întâmplă, însă oricare ar fi poziţia guvernului meu, o susţin în totalitate. Oricare ar fi pozitia guvernului meu, cred în ea. Da, domnule! Sunt un membru al acelui guvern şi este de datoria mea să îl sprijin şi o voi face atâta timp cât voi trai.”

După acest interviu, militarii nord-vietnamezi şi-au dat seama de ceea ce făcuse Denton, însă fusese prea târziu. Întreaga lume văzuse mesajul lui Denton, iar planul său a funcţionat.

Temându-se să nu fie consideraţi criminali de război, militarii nord-vietnamezi au renunţat la tortură, iar condiţiile pentru prizonierii de război s-au îmbunătăţit. Jeremiah Denton a fost eliberat de vietnamezi în data de 12 februarie 1973.

Jeremiah Denton la revenirea în ţară

Acesta a publicat cartea „Când Iadul s-a aflat în pauză” (When Hell Was in Session), despre viaţa sa ca prizonier de război. După ce s-a retras din activitatea militară, Denton a devenit senator al statului Alabama, ocupând funcţia între anii 1981-1987.

Amiralul Jeremiah Denton a murit pe 28 martie 2014, la vârsta de 89 de ani.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  10 companii faimoase, care au avut origini neaşteptate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

4 Comentarii

  1. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele