După ce au rămas blocați pe o insulă mică din Micronezia timp de mai bine de o săptămână, trei marinari au fost salvați cu succes, în cadrul unei misiuni comune a Pazei de Coastă și a Marinei americane, după ce au confecționat un semn „HELP” (n.r. „AJUTOR”) din frunze de palmier.

Pe 6 aprilie 2024, Subcentrul comun de salvare (JRSC) al Gărzii de Coastă din Guam a primit un apel de la o persoană care a anunțat dispariția celor trei unchi ai săi.

Se pare că ceea ce începuse ca o excursie de pescuit în duminica Paștelui, plecând din atolul Polowat și mergând spre apele din jurul insulei Pikelot, s-a soldat cu o barcă avariată și o ședere neașteptată de 9 zile pe această bucată mică și nelocuită de pământ din Oceanul Pacific.

Cei trei aveau experiență în navigarea în zonă, dar schiful pe care îl foloseau s-a deteriorat până la punctul în care motorul nu mai funcționa. Au reușit să debarce pe insulă, unde, potrivit revistei Smithsonian, au profitat de nucile de cocos proaspete și de un mic puț cu apă dulce pentru a se hrăni și a se hidrata.[sursa]

marinari au fost salvați
Cei trei marinari au fost salvaţi după o idee ingenioasă

Cei 3 marinari au fost salvați după ce au scris „HELP” pe plajă

Dar, deși nucile de cocos ar putea fi delicioase, bărbații nu erau în mod clar resemnați să rămână pe Pikelot pentru totdeauna. Astfel, au folosit frunze de palmier pentru a scrie cuvântul „HELP” pe plajă. Indiferent dacă ideea le-a venit sau nu pentru că le rămăsese în minte acel cântec din Moana, aceasta s-a dovedit a fi cheia pentru localizarea trioului eșuat.

• CITEŞTE ŞI:  Fotbalist de 12 ani găsit mort, cu 30 de răni de cuțit și mușcături de câine

După ce au primit apelul familiei lor, cei de la JRSC au început să coordoneze o operațiune de căutare și salvare, deși nu a fost cea mai simplă misiune de demarat. Disponibilitatea aeronavelor, angajamentele operaționale și condițiile meteorologice au fost obstacole la început. De asemenea, zona inițială de căutare era de peste 78.000 de mile marine pătrate. Şansele ca cei trei bărbaţi să fie găsiţi în timp util erau destul de mici.

Cu toate acestea, datorită semnului util „HELP”, aeronavele Marinei Militare au reușit să îi localizeze pe marinari pe insulă la doar două zile de la dispariţie.

„Într-o mărturie remarcabilă a voinței lor de a fi găsiți, marinarii au scris «HELP» pe plajă folosind frunze de palmier, un factor crucial în descoperirea lor. Acest act de ingeniozitate a fost esențial pentru a ghida eforturile de salvare direct către locația lor.”, a declarat locotenentul Chelsea Garcia, care coordona misiunea în ziua localizării, într-o declarație.

După ce a distribuit pachete de supraviețuire, un radio pentru a comunica și după ce a confirmat că toți bărbații erau sănătoși, comandantul Oliver Henry a reușit să salveze cu succes trioul în dimineața zilei de 9 aprilie și i-a dus înapoi în atolul Polowat.

Nu este prima dată când marinarii dispăruți sunt găsiți în acest fel – și exact pe aceeași insulă. În anul 2020, trei marinari (o altă coincidență) rămași blocați pe Pikelot au fost reperați și salvați de Garda Națională a SUA după ce au gravat „SOS” pe nisip.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  O văduvă de 93 de ani a donat 1 miliard de dolari moşteniţi de la soț, plătind taxele de școlarizare pentru cea mai săracă zonă a orașului New York

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: