Începând cu anul 2012, o afecţiune stranie i-a făcut pe mulţi locuitori din două sate din Kazahstan să adoarmă subit, inclusiv atunci când mergeau pe stradă.

Peste 140 de persoane din două mici localităţi rurale din Kazahstan au fost afectate de această boală. Unii dintre săteni au dormit fără întrerupere chiar şi câte 5-6 zile.

Kalachi şi Kranogorsk, două sate din stepele din Kazahstan, au o populaţie totală de 810 locuitori, în principal etnici ruşi şi germani.

La începutul lui 2013, cazurile în care oamenii adormeau brusc s-au înmulţit, fără a exista o explicaţie logică.

Sătenii intrau brusc într-o stare de somn profund, uneori chiar în timp ce mergeau pe stradă. După ce se trezeau, acuzau pierderi de memorie, ameţeală, epuizare fizică şi migrene.[sursa]

adoarmă subit
Bizara afecţiune îi făcea pe oameni să adoarmă subit

Unii dintre localnici au căzut pradă acestei afecţiuni de mai multe ori, iar unii dintre ei au dormit fără întrerupere până la şase zile.

„Persoanele bolnave par să fie iniţial conştiente şi pot chiar să meargă. Dar, dintr-o dată, intră într-un somn profund şi sforăie. După ce se trezesc, acele persoane nu-şi mai amintesc abolut nimic.”, relata la acea vreme cotidianul Komsomolskaya Pravda.

Boala misterioasă a afectat atât bătrâni, cât şi tineri. Mulţi dintre copii chiar au renunţat să mai meargă la şcoală.

Unii au raportat şi halucinaţii ce par desprinse dintr-un coşmar. Copiii Rudolf Boyarinos şi Mişa Pliuchin au declarat pentru Komsomolskaya Pravda că au „văzut” cai înaripaţi, şerpi care se târau în paturile lor şi viermi care începeau să le mănânce carnea de pe membrele superioare.

• CITEŞTE ŞI:  Moara lui Assan, prima moară cu abur din România

Ce îi făcea pe oameni să adoarmă subit

Medicii au pus la început diagnosticul de „encefalopatie de origine necunoscută”, cu atât mai mult cu cât nimeni nu părea imun. Chiar şi o pisică din sat a fost lovită de misterioasa boală.

Suspectul principal a fost mai întâi alcoolul. Se credea că de vină este votca contrafăcută.

Publicitate

Totuşi, când simptomele au devenit din ce în ce mai răspândite, privirile s-au îndreptat către minele de uraniu din apropiere, închise după căderea Uniunii Sovietice. Numai că nimeni nu găsea explicaţia.

Ministerul Sănătăţii din Kazahstan a testat peste 7.000 de case din regiune. Nu au fost descoperite concentraţii semnificativ crescute de radiaţii sau de metale grele. S-au descoperit totuşi niveluri crescute de radium, însă nici acestea nu erau suficient de mari pentru a explica fenomenul.

Misterul a fost elucidat în cele din urmă, iar cauza fenomenului are într-adevăr legătură cu minele de uraniu, a dezvăluit Berdibek Saparbaev, vicepremierul din Kazahstan.

După analizarea rezultatelor furnizate de analizele medicale ale tuturor localnicilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că afecţiunea misterioasă a fost cauzată de concentraţiile ridicate de monoxid de carbon şi de hidrocarburi din aer.

„Minele de uraniu au fost închise şi, din când în când, concentraţii mari de monoxid de carbon apar în zonele limitrofe. Oxigenul din aer scade considerabil. Acesta este motivul adevărat pentru apariţia bolii somnului în cele două sate.”, a declarat Berdibek Saparbaev.

Autorităţile au anunţat că au ordonat evacuarea celor două localităţi. Deocamdată, 68 dintre cele 223 de familii din zonă au fost evacuate.

• CITEŞTE ŞI:  Un român l-a taxat cu 200€ pe managerul unui hotel de lux pentru că s-a culcat cu soţia sa
Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele