Robert DuBoise a stat în închisoare nevinovat timp de 37 de ani, pentru fapte oribile de care a fost acuzat dar nu le-a comis. Bărbatul a stat în spatele gratiilor timp de 37 de ani, luptând neîncetat pentru a-și dovedi nevinovăția. Povestea lui este o mărturie tulburătoare a erorilor judiciare și a consecințelor devastatoare ale condamnărilor nedrepte.

Procesul lui DuBois a fost marcat de prejudecăți și erori. Avocații săi au fost ineficienți, iar procuratura a prezentat dovezi discutabile, inclusiv o mănușă cu urme de sânge care nu se potrivea cu ADN-ul lui DuBois. În ciuda lipsei de dovezi concludente, DuBois a fost condamnat și condamnat la închisoare pe viață.

De ce a fost acuzat

Robert DuBoise a avut o copilărie grea, crescând într-o familie săracă și abuzivă în Tampa, Florida. La vârsta de 18 ani, viața lui a luat o întorsătură dramatică, când a fost acuzat de violul și uciderea Barbarei Grams, o tânără de 19 ani care se întorcea de la serviciu în august 1983. Singura dovadă care l-a trimis la închisoare a fost o urmă de mușcătură pe corpul victimei, o metodă care a fost ulterior discreditată de experți.

Potrivit organizației Innocence Project, care a sprijinit cazul lui Robert DuBoise, în timpul procesului inițial nu au existat probe fizice sau circumstanțiale care să-l lege pe acesta de crimă. Înainte de condamnare, a fost transportat la închisoarea din Hillsborough. Un informator din închisoare care a vorbit cu DuBoise a depus ulterior o mărturie mincinoasă în care spunea că acesta i-ar fi mărturisit crima cât timp s-a aflat la Hillsborough, a arătat Innocence Project, organizaţie care se ocupă de cazurile de condamnare eronată.

• CITEŞTE ŞI:  10 situaţii de dublu standard, care demonstrează că toţi suntem ipocriţi

DuBoise a fost inițial condamnat la moarte, dar sentința i-a fost redusă la închisoare pe viață după ce Curtea Supremă a Floridei a anulat verdictul în anul 1988. „Practic, a trecut de la liceu direct pe lista de aşteptare a condamnaţilor la moarte.”, a declarat Susan Friedman, avocatul Innocence Project.

robert dubois a stat în închisoare nevinovat timp de 37 de ani
Robert DuBois după eliberare. În dreapta, Barbara Grams, cea pe care ar fi ucis-o Robert

În tot acest timp, bărbatul a susținut că este nevinovat și a cerut reexaminarea cazului său. Cu ajutorul organizației Innocence Project, DuBoise a reușit să obțină testarea ADN a probelor care nu erau disponibile în anii ’80. Testele au exclus orice legătură între el și crima, și au indicat doi alți bărbați ca fiind implicați.

Probele ADN i-au condus pe anchetatori în cazul morții lui Barbara Grams către Amos Robinson și Abron Scott, doi deținuți care executau deja pedepse cu închisoarea pe viață într-o închisoare din statul Florida pentru o crimă comisă în comitatul Pinellas în anul 1983.

Robert DuBois a stat în închisoare nevinovat timp de 37 de ani

În anul 2020, după o lungă luptă judiciară, un judecător a anulat condamnarea lui DuBois, declarându-l nevinovat. La 59 de ani, DuBois a fost eliberat din închisoare, după ce a petrecut 37 de ani din viață pentru o crimă pe care nu a comis-o.

A fost o zi plină de emoție și bucurie pentru el și familia lui, care l-au așteptat cu nerăbdare. DuBoise a declarat că nu este supărat pe sistemul de justiție, ci doar recunoscător că adevărul a ieșit la iveală.

DuBoise a devenit al 30-lea deținut eliberat în timp ce se afla pe lista condamnaților la moarte a statului Florida.

După eliberare, DuBoise a încercat să se adapteze la o lume nouă și să își reconstruiască viața. În cele din urmă a găsit un loc de muncă ca director de întreținere la un club și a făcut planuri să își cumpere o casă. Robert a spus că își dorește să adopte copii, deoarece nu a avut ocazia să își întemeieze o familie. A mai spus că nu se gândește la banii pe care i-ar putea primi ca despăgubire, ci doar la prezent și la viitor.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Virginia Hill, de la servitoare, la regină a mafiei

Rober DuBois va primi o despăgubire de 14 milioane de dolari

În februarie 2024, DuBoise a primit o veste bună: orașul Tampa a decis să îi plătească 14 milioane de dolari ca compensație pentru anii pierduți în închisoare. Consiliul municipal a votat în unanimitate pentru aprobarea sumei, spunând că este cel puțin ce ar putea face pentru el. DuBoise a mulțumit orașului pentru gestul său și a spus că va folosi banii pentru a-și îndeplini visurile.[sursa]

„Sunt trist pentru familiile care au așteptat atât de mult să obțină o încheiere. Am petrecut 37 de ani închis pentru fapte pe care nu le-am comis. Asta se întâmplă când poliția se concentrează pe persoana greșită, inventează dovezi să-și susțină teoria și nu anchetează ca să afle adevărul. Vieți sunt distruse și comunitățile sunt mai puțin sigure,”, a declarat Robert DuBoise după eliberarea din închisoare.

Povestea lui Robert DuBoise este una dintre cele mai impresionante exemple de rezistență și speranță în fața unei nedreptăți enorme. Este, de asemenea, o lecție despre importanța revizuirii cazurilor de condamnare eronată și a folosirii tehnologiei ADN pentru a stabili adevărul. DuBoise a demonstrat că nu este niciodată prea târziu pentru a face dreptate și pentru a începe o viață nouă.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele