Locuitorii din statul american Nevada au primit despăgubiri de 130 de milioane de dolari după ce au băut apă îmbuteliată cu substanțe chimice pentru combustibil de rachetă.

Suma amețitoare vine după un proces lung împotriva unui brand de apă îmbuteliată la modă, Real Water.

Comercializată ca având „proprietăți de detoxifiere sănătoase”, un client a murit după ce a băut-o, iar un altul a avut nevoie de un transplant de urgență.

Apă îmbuteliată cu substanțe chimice folosite la fabricarea combustibilului de rachete

Cinci persoane au suferit dureri atroce și pierderea controlului membrelor după ce au băut băutura, care are preţul de 2,99 dolari, ce conținea hidrazină. Hidrazina este o substanță chimică extrem de inflamabilă și cancerigenă, folosită la fabricarea combustibilului pentru rachete.

În urma consumului, Myles Hunwardsen a fost supus unui transplant de ficat la vârsta de 29 de ani. Jazmin Schaffer, Tina Hartshorn, Miriam Brody și Christina Sosa au suferit toate o insuficiență hepatică.[sursa]

apă îmbuteliată cu substanțe chimice
Oamenii au consumat apă îmbuteliată cu substanţe toxice utilizate la fabricarea combustibilului pentru rachete

În octombrie, o instanță din statul Nevada a acordat daune de peste 228 de milioane de dolari mai multor reclamanți. Printre aceștia se număra familia unei femei de 69 de ani care a murit și a unui băiețel de șapte luni care a fost spitalizat. Ambii sufereau de insuficiență hepatică severă.

Compania a recunoscut neglijența, susținând că substanța chimică a ajuns în apă în timpul procesului de fabricație. Potrivit acestora, apa a fost supusă unui proces de purificare în șapte etape pentru a elimina anumite bacterii.

Se crede că este posibil ca hidrazina să fi fost adăugată în apă în timpul tratamentului înainte de îmbuteliere.

• CITEŞTE ŞI:  O nouă metodă de înmormântare prin care cei dragi devin copaci

Pe site-ul web pentru Real Water, care a fost întrerupt în anul 2021, se spune că apa a trecut „printr-un pat de rășină, un filtru cu cărbune și o unitate de igienizare cu lumină UV”.

Ulterior, apa ar fi fost tratată cu tehnologia , care înseamnă Electron Energized, în care se adaugă electroni în apă.

Se spune că apa îmbuteliată ar conține doar două ingrediente – apă purificată și bicarbonat de potasiu, un mineral alcalin.

Publicitate

Care au fost efectele consumului de apă contaminată

Mărturiile reclamanților au dezvăluit măsura în care sănătatea lor s-a deteriorat după ce au băut Real Water.

Jazmin Schaffer a început să bea produsul în octombrie 2020, când prietenul ei le primea la domiciliu. Jazmin consuma aproximativ 4 litri pe zi, dar folosea apa și la gătit și la prepararea ceaiurilor și a cafelelor.

După câteva săptămâni, tânăra a început să se simtă rău, cu o durere în abdomen. Dormea 12 ore pe noapte și vomita de mai multe ori pe zi. Adesea, în voma ei se găsea sânge.

După ce a mers la serviciul de urgență, i s-a spus că era deshidratată și că trebuie să bea mai multă apă. Când și-a pierdut controlul asupra mâinilor, femeia a mers la un alt spital, unde medicii i-au spus că are insuficiență hepatică. Din cauza stării ficatului ei, a trebuit să fie supusă unei biopsii fără medicamente.

Aceasta a lăsat-o în dureri timp de o lună. Jazmin Schaffer, împreună cu alți trei reclamanți, va primi peste 1 milion de dolari.

Myles Hunwardsen a primit 30 de milioane de dolari ca daune compensatorii, inclusiv 14 milioane de dolari pentru reducerea speranței sale de viață, în timp ce compania a fost obligată să plătească 100 de milioane de dolari ca daune punitive.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele