O eclipsă totală de Soare a avut loc ieri în America de Nord, asta în cazul în care ești singura persoană din lume care nu a auzit despre aceasta și te întrebi de ce vorbeşte toată lumea azi despre acest subiect şi de ce mulţi americani şi-au început ziua cu „mă dor ochii” în loc de „bună dimineaţa”.

Bine, nu sunt prea multe șanse să nu fi auzit despre ea, având în vedere cantitatea de informaţii care a circulat peste tot. Au fost nenumărate articole online și atât de multe reportaje televizate, încât nu ai cum să le fi ratat pe toate.

Dar, cu toate acestea, se pare că mesajul nu a fost înțeles de către cei care au avut norocul să o poată vedea. Judecând după creșterile anumitor termeni căutați pe Google, se pare că o mulțime de oameni ar fi făcut ceea ce nu ar trebui să faci niciodată în timpul eclipsei și s-au uitat direct la Soare.[sursa]

mă dor ochii după eclipsă
Ce căutări au crescut pe Google după eclipsă: „mă dor ochii”

Ce caută lumea pe Google după eclipsă: „Mă dor ochii”

De exemplu, termenul de căutare „mă dor ochii” a crescut brusc în timpul eclipsei.

Poate și mai alarmant este faptul că, atunci când Google împarte datele în funcție de stat, acestea se potrivesc puțin prea bine cu traseul urmat de eclipsă.

Dacă vă gândiți că ar putea fi vorba doar de un vârf fără legătură cu durerile de ochi, sunt incluși termeni similari înrudiți (dar mai puțin ambigui) căutați într-un volum mai mare decât în mod normal: „mă dor ochii după ce mă uit la eclipsă”; „durere de ochi după eclipsă”; și „de ce mă dor ochii după ce m-am uitat la eclipsă”.

Așadar, ce ar trebui să facă cineva care nu s-a putut abține să arunce o mică privire spre steaua noastră?

• CITEŞTE ŞI:  Tetris | Povestea interesantă a jocului sovietic care a cucerit lumea

Ei bine, asta depinde. Dacă a privit în timp ce purta ochelari de protecție adecvați, s-ar putea ca pur și simplu să o fi durut ochii din cauza adaptării la lumina neobișnuită pe care a văzut-o prin ochelari, ca atunci când porți orice ochelari noi și este nevoie de timp pentru ca ochii tăi să se adapteze.

Cu toate acestea, dacă a privit direct la Soare fără ochelari, este posibil ca acesta să-i fi ars retina, cunoscută sub numele de retinopatie solară.

Potrivit site-urilor de specialitate, simptomele includ:

  • Ochi apoși și dureroși
  • Dificultate în a vedea forma și detaliile obiectelor
  • Disconfort la lumina puternică
  • O pată oarbă în centrul vederii
  • Obiectele pot părea a fi neobișnuit de colorate sau distorsionate în formă

Aceste simptome au loc oricând te uiţi la Soare pentru o perioadă îndelungată, nu doar în timpul eclipselor. Iar daca aţi făcut acest lucru, oricare ar fi motivul, ar trebui să vă consultați medicul sau optometristul cât mai curând posibil.

Publicitate

Evident, conținutul acestui articol nu este menit să înlocuiască sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesionist. Cereți întotdeauna sfatul furnizorilor de servicii medicale calificați în cazul întrebărilor pe care le aveți cu privire la afecțiunile medicale. 

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: