Un expert în resurse umane, cu o experienţă de peste 10 ani în domeniu, a dezvăluit câteva lucruri pe care să nu le faci niciodată la locul de muncă în calitate de angajat, în cadrul unui interviu oferit Business Insider.

Valerie Rodriguez este director de resurse umane în New Jersey, SUA și spune că de-a lungul timpului a lucrat cu lideri importanți și s-a asigurat că departamentul său de HR (Human Resources – Resurse Umane) își îndeplinește toate atribuțiile. „Fac de toate: coaching, încurajez angajații și mă asigur că au un moral ridicat, și încerc să-i stimulez să se implice la locul de muncă.”, a spus ea. 

Valerie susține că oamenii vor să afle de la ea cum pot ieși în evidență la locul de muncă și îi sfătuiește să fie inovatori, iar atunci când semnalează o problemă să propună și o soluție. Dar pe lângă lucrurile pe care un angajat ar trebui să le facă, există unele care sunt de evitat. Trei dintre acestea sunt printre cele mai importante, mai subliniază aceasta.[sursa]

lucruri pe care să nu le faci niciodată la locul de muncă

1. Nu împărtăși prea multe lucruri despre tine

Valerie a spus că la locul de muncă e foarte important să nu împărtășești prea multe lucruri despre tine. De multe ori acest lucru e dificil pentru că alături de colegii tăi petreci 8 ore pe zi, dacă nu chiar mai mult, însă expertul HR atrage atenția că aceștia nu sunt automat și prietenii tăi.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea lui Salvador Alvarenga, pescarul care a supravieţuit 14 luni plutind în derivă

Să spui prea multe lucruri despre tine celor de la muncă îți poate face mai mult rău decât bine, pentru că permite oamenilor să facă presupuneri despre tine sau chiar să ia decizii în locul tău, susține Valerie. Chiar dacă intențiile pot fi inocente, e de preferat să eviți acest lucru. 

Valerie a povestit că odată i-a spus unui coleg de muncă despre problemele pe care le avea cu mașina. Câteva luni mai târziu avea să apară o oportunitate de promovare care presupunea să conducă în diferite locații. Însă pentru că managerul ei a aflat despre dificultățile ei legate de mașină a decis să nu-i mai ofere acea oportunitate. Atunci a realizat că nu ar trebui să împărtășească lucruri personale.

2. Nu fi prea modest

De-a lungul carierei sale, Valerie a învățat să nu fie prea modestă, dar subliniază că un angajat nu ar trebui să fie nici încrezut sau să se considere mai bun decât colegii săi, pentru că acest lucru „nu te va duce departe”.

Experta susține că ideal este să fii amabil și empatic, însă în același timp să nu permiți oamenilor să te calce în picioare sau să te poziționezi pe ultimul loc în comparație cu ceilalți.

Valerie a remarcat că persoanele de succes tind să fie vocale și directe cu privire la realizările lor, în timp ce persoanele modeste nu verbalizează ceea ce își doresc și se promovează mai puțin. Drept urmare, este mai ușor ca cei din urmă să fie trecuți cu vederea când vine vorba de oportunități de avansare.

„Eu însămi am crezut cândva că munca mea va vorbi de la sine, dar am învățat că, dacă nu te promovezi singur, nimeni altcineva nu o va face pentru tine.”, a spus Valerie.

• CITEŞTE ŞI:  Cilindrul lui Cirus cel Mare, prima Cartă a Drepturilor Omului, veche de 2500 de ani

3. Nu sta prea mult timp la petrecerile companiei

„În calitate de persoană care a lucrat în domeniul resurselor umane, am jucat un rol în organizarea unor evenimente la care a trebuit să rămân până la sfârșit sau doar să merg când pot.”, a mai spus Valerie. Experta a mai afirmat că astfel a văzut mai multe lucruri negative decât pozitive la angajați.

Publicitate

„Oamenii încep să bea și se ajunge prea departe. Unii pot lua decizii proaste în preajma colegilor, pentru că e un cadru mai relaxat decât la birou, însă ulterior pot apărea zvonuri.”, a spus aceasta.

Valerie susține că preferă ca la petrecerile companiei să petreacă în jur de două ore. „Mie personal îmi place să aleg varianta sigură și, de obicei, nu rămân prin preajmă mai mult de o oră sau două decât dacă sunt nevoită.”, susține ea.  „Chiar dacă nu te implici în nimic rău, dar vezi ceva nepotrivit, sunt șanse ca cei de la resurse umane sau cei de la juridic să vină să îți bată la ușă. Eu zic să treci pe acolo, să stai un timp la petrecere și să-ți vezi colegii, dar să stai mai mult de două ore nu e întotdeauna un lucru benefic.”, a mai adăugat Valerie. 

 Iată câteva sfaturi pentru a avea succes la locul de muncă:

  • Comunicare eficientă: Fii clar și concis în comunicare. Ascultă cu atenție și răspunde în mod adecvat. Evită să trimiți mesaje lungi sau să folosești jargon tehnic excesiv;
  • Gestionarea timpului: Prioritizează sarcinile și stabilește termene limită realiste. Folosește instrumente de gestionare a timpului, cum ar fi liste de sarcini sau calendare, pentru a-ți organiza activitățile;
  • Colaborare și echipă: Fii un coleg de echipă bun. Colaborează cu ceilalți, oferă sprijin și împărtășește cunoștințele. Evită să fii negativ sau să critici în mod constant;
  • Eticheta la birou: Respectă regulile și cultura companiei. Fii punctual, îmbracă-te adecvat și evită să folosești telefonul mobil în timpul întâlnirilor sau prezentărilor;
  • Dezvoltare personală: Investește în dezvoltarea ta profesională. Participă la cursuri, seminarii sau conferințe relevante pentru domeniul tău de activitate;
  • Rezolvarea problemelor: Abordează problemele cu o atitudine pozitivă și găsește soluții constructive. Evită să te plângi sau să arăți că ești copleșit de dificultăți;
  • Feedback-ul constructiv: Oferă și primește feedback în mod deschis și constructiv. Fii dispus să înveți și să te dezvolți pe baza acestui feedback;
  • Mentenanța sănătății mentale: Menține un echilibru între viața personală și profesională. Fă pauze regulate, fii activ fizic și acordă atenție stării tale de bine mentală.
Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele