Cei mai mulți oameni sunt familiarizați cu cele cinci simțuri (tactil, vizual, auditiv, olfactiv și gustativ), dar nu toată lumea știe că avem un al şaselea simţ, un simț suplimentar numit interocepție.

Interocepţia este simțul stării interne a corpului nostru. Acesta ne ajută să simțim și să interpretăm semnalele interne care reglează funcțiile vitale din corpul nostru, cum ar fi foamea, setea, temperatura corpului și ritmul cardiac.

Interocepţia, al şaselea simţ al oamenilor

Deși nu îi acordăm prea multă atenție, este un simț extrem de important, deoarece asigură funcționarea optimă a fiecărui sistem din organism.

Interocepţia face acest lucru prin faptul că ne avertizează atunci când corpul nostru poate fi dezechilibrat – cum ar fi faptul că ne face să căutăm o băutură atunci când ne este sete sau ne spune să ne dăm jos puloverul atunci când ne este prea cald.

Interocepția este importantă și pentru sănătatea noastră mentală. Acest lucru se datorează faptului că contribuie la multe procese psihologice – inclusiv la luarea deciziilor, la capacitatea socială și la bunăstarea emoțională.[sursa]

Interocepţia, un al şaselea simţ

O interocepție perturbată este chiar raportată în multe afecțiuni de sănătate mintală – inclusiv depresia, anxietatea și tulburările alimentare. Aceasta poate explica, de asemenea, de ce multe afecțiuni de sănătate mintală împărtășesc simptome similare – cum ar fi somnul perturbat sau oboseala.

În ciuda importanței pe care o are interocepția pentru toate aspectele sănătății noastre, se știu puține lucruri despre faptul că bărbații și femeile diferă în ceea ce privește acuratețea cu care percep semnalele interne ale corpului lor.

• CITEŞTE ŞI:  Conspiraționiștii cred că eclipsa va începe un "val masiv de sacrificii umane"

Până în prezent, studiile care au investigat dacă bărbații și femeile cisgender (o persoană a cărei identitate de gen se aliniază cu sexul lor biologic) simt și interpretează diferit semnalele interoceptive de la inimă, plămâni și stomac au găsit rezultate diferite. Să aflăm dacă există diferențe este important, deoarece ne poate îmbunătăți înțelegerea diferențelor în ceea ce privește sănătatea mentală și fizică.

Pentru a obține o imagine mai clară, au fost combinate datele din 93 de studii care au analizat interocepția la bărbați și femei. Cercetătorii s-au concentrat asupra studiilor care au analizat modul în care oamenii percep semnalele inimii, plămânilor și stomacului într-o serie de sarcini diferite.

De exemplu, unele studii i-au pus pe participanți să își numere bătăile inimii, în timp ce altele le-au cerut participanților să determine dacă o lumină intermitentă se întâmpla atunci când stomacul lor se contracta, sau au testat dacă puteau detecta o diferență în respirația lor în timp ce respirau într-un dispozitiv care face mai dificil să facă acest lucru în mod normal.

Analiza efectuată a constatat că interocepția diferă, de fapt, între bărbați și femei. Femeile au fost semnificativ mai puțin precise la sarcinile axate pe inimă (și, într-o anumită măsură, la sarcinile axate pe plămâni) în comparație cu bărbații. Aceste diferențe nu par să fie explicate de alți factori – cum ar fi cât de mult s-au străduit participanții în timpul sarcinii sau diferențele fiziologice, cum ar fi greutatea corporală sau tensiunea arterială.

Publicitate

Deși s-au constatat diferențe semnificative între sarcinile axate pe bătăile inimii, rezultatele pentru alte sarcini au fost mai puțin clare. Acest lucru s-ar putea datora faptului că doar o mică parte dintre studii au analizat percepția plămânilor și a stomacului. S-ar putea să fie prea devreme pentru a spune dacă bărbații și femeile diferă în ceea ce privește percepția acestor semnale.

• CITEŞTE ŞI:  Pedeapsa pentru corupţie, aplicată unui judecător persan, este de coşmar

Al şaselea simţ şi sănătatea mintală

Constatările cercetătorilor ar putea fi importante pentru a contribui la înțelegerea motivelor pentru care multe dintre afecțiunile comune de sănătate mintală (cum ar fi anxietatea și depresia) sunt mai răspândite la femei decât la bărbați începând cu pubertatea.

Au fost propuse mai multe teorii pentru a explica acest lucru – cum ar fi genetica, hormonii, personalitatea și expunerea la stres sau la adversități din copilărie.

Dar, pentru că știm că interocepția este importantă pentru bunăstare, ar fi posibil ca diferențele de interocepție să explice parțial de ce mai multe femei suferă de anxietate și depresie decât bărbații.

Acest lucru se datorează faptului că dificultățile cu interocepția pot afecta multe domenii, inclusiv funcția emoțională, socială și cognitivă, care sunt toți factori de risc cunoscuți pentru multe afecțiuni de sănătate mintală.

Cunoașterea diferențelor dintre modul în care bărbații și femeile percep semnalele interoceptive poate fi, de asemenea, importantă pentru tratarea bolilor mintale.

În timp ce noile studii sugerează că îmbunătățirea interocepției îmbunătățește sănătatea mintală, studiile sugerează, de asemenea, că bărbații pot folosi semnalele interoceptive – de exemplu, de la inimă – mai mult decât femeile atunci când își procesează emoțiile.[sursa]

Au fost raportate și alte diferențe, studiile sugerând că femeile acordă mai multă atenție semnalelor interoceptive decât bărbații.

Acest lucru ar putea însemna că tratamentele care vizează sau încearcă să îmbunătățească interocepția pot funcționa mai bine pentru unele persoane sau că tehnici diferite pot funcționa mai bine pentru alții. Acesta este un aspect pe care cercetările viitoare vor trebui să îl investigheze.

• CITEŞTE ŞI:  Regina Cristina a Suediei. A crescut ca băiat, fiind numită "Regele fată"

Dar, deși se cunoaște existența acestor diferențe, încă nu se știe ce le provoacă. Cercetătorii au câteva teorii, inclusiv schimbările fiziologice și hormonale distincte pe care le experimentează majoritatea bărbaților și femeilor. De asemenea, ar putea fi cauzate de diferențele în modul în care mulți bărbați și multe femei sunt învățați să se gândească la emoțiile lor sau la semnalele interoceptive, cum ar fi durerea.

O mai bună înțelegere a tuturor factorilor care afectează capacitatea interoceptivă poate fi importantă pentru a dezvolta într-o zi tratamente mai bune pentru multe afecțiuni de sănătate mintală.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: