Un bărbat care a trăit sub apă timp de 100 de zile a afirmat că experiența l-a întinerit cu 20 de ani.

Omul de știință s-a autoprovocat să petreacă 100 de zile la 10 metri sub apă, într-o lagună din Florida, acolo unde a locuit într-o cameră mică de 9 metri pe 9 metri, în care a trebuit să facă scufundări pentru a ajunge, obținând astfel un record mondial Guinness.

Dar situația bizară de viață nu a fost doar o distracție pentru Dr. Joseph Dituri. Acesta a vrut să vadă cum reacționează corpul său în aceste condiţii și a ajuns chiar să descopere o „specie complet nouă”.

Omul de ştiinţă a trăit sub apă 100 de zile

Dr. Dituri a monitorizat îndeaproape modul în care presiunea extremă pe termen lung l-a afectat și, când nu lucra la asta, a predat elevilor cursuri online din vizuina sa subacvatică.

În timpul cât a stat sub apă, din martie până în iunie 2023, omul de știință, fost ofițer de marină, a fost, de asemenea, monitorizat îndeaproape de experți medicali, psihologici și psihosociali.[sursa]

a trăit sub apă
Dr. Dituri a trăit sub apă timp de 100 de zile

Scopul său era acela de a cerceta un nou tip de medicament care poate ajuta la livrarea de oxigen în corpul uman sub presiuni ridicate, ajutându-l să dezvolte noi vase de sânge.

La doar o lună de la începerea experimentului său, Dr. Dituri și echipa sa au descoperit chiar o specie nouă, un organism unicelular care este acum studiat de microbiologi.

Vorbind cu publicația The Independent la vremea respectivă din camera rezervorului său subacvatic, Dr. Dituri a spus: „Credem că [aceasta] este o specie nouă pentru știință. Oamenii au făcut scufundări în această zonă de mii și mii de ori – era aici, doar că noi nu o vedeam.”

Când a ieșit la suprafață în iunie anul trecut, omul de știință a susținut că o mulțime de aspecte ale sănătății sale s-au îmbunătățit, inclusiv telomeri mai lungi, care sunt structuri de pe cromozomi care sunt adesea legate de prelungirea vieții.

• CITEŞTE ŞI:  10 religii ciudate şi cum au ajuns oamenii adepţii acestora

Bărbatul susţine că a întinerit cât a locuit sub apă

Dr. Dituri a declarat pentru postul de ştiri WKMG News din Orlando: „Acum am 56 de ani. Vârsta mea extrinsecă [biologică] era de 44 de ani. Când am ieșit din apă, vârsta mea extrinsecă era de 34 de ani. Așadar, telomerii mei s-au alungit. De fapt, am întinerit când eram sub apă”.

Într-un comunicat de presă de anul trecut, dr. Dituri a adăugat: „O parte din lucrare va consta în monitorizarea de către un psiholog și un psihiatru a efectelor pe care le experimentează în timp ce se află într-un mediu similar unei călătorii spațiale prelungite. Este un mediu extrem de izolat și închis. Și, ca oameni, chiar trebuie să ne dăm seama cum vom trăi în acel (mediu) dacă vrem să ne dezvoltăm planeta, dacă vrem să devenim interplanetari, dacă vrem să găsim toate leacurile pe care trebuie să le găsim.”

Publicitate

Când a ieșit din misiunea sa subacvatică, în iunie anul trecut, Dr. Dituri a susținut că analizele de sânge au arătat o reducere cu 50% a fiecărui marker inflamator din corpul său.

Omul de știință a devenit, de asemenea, deținătorul unui record mondial Guinness pentru cele mai multe zile petrecute sub apă, depășind vechiul record de 73 de zile.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: