În timp ce lumea încearcă să se debaraseze de agricultura care provoacă emisii de noxe, pitonii giganți s-ar putea dovedi a fi o alternativă mai durabilă și mai ușoară la carnea de vită, de porc și de pui. Într-un nou studiu, o echipă de oameni de știință recomandă carnea de piton ca o alternativă „flexibilă și eficientă” la alte animale de fermă convenționale, deoarece sunt surprinzător de sustenabili, oferind în același timp o carne bogată în proteine, dar cu un conținut scăzut de grăsimi saturate.

Cercetătorii au descoperit că pitonii sunt surprinzător de bine adaptați la cerințele creșterii comerciale. Aceste fiare gigantice cresc rapid, ajungând la maturitate în trei ani. În plus, sunt foarte fertile, fiind capabile să producă 100 de ouă în fiecare an, timp de două decenii.

„Cu riscul de a repeta un clișeu, are un gust asemănător cu cel de pui. Treci cuțitul de-a lungul spatelui șarpelui și aproape că obții un fileu de 4 m lungime. Carne albă și fermă, fără oase. Și apoi depinde de modul în care îl pregătești. L-am mâncat la grătar, în curry, ca biltong și, da, este grozav.”, a spus Dr. Daniel Natusch, autorul studiului, care a mâncat o mulțime de pitoni birmani de-a lungul anilor.[sursa]

carnea de piton
Carnea de piton este considerată o delicatesă în unele regiuni ale lumii

De asemenea, dr. Natusch crede că este un fel de mâncare pe care prea puțini dintre noi au încercat-o și că creșterea pitonilor ar putea fi mai sustenabilă decât producția de păsări de curte, porci sau bovine.

În cadrul unui studiu, dr. Natusch, care lucrează la Universitatea Macquarie din Sydney, Australia, a analizat ratele de creștere a peste 4.000 de pitoni reticulați și birmani din două ferme mari din Thailanda și Vietnam, precum și cantitatea de hrană pe care reptilele o primeau.

• CITEŞTE ŞI:  5 lucruri întunecate despre Robert Pickton, fermierul care în secret era criminal în serie

În captivitate, un pui de piton bine hrănit își poate dubla dimensiunea în câteva săptămâni. Până la prima sa aniversare, acesta poate avea o lungime de 4 m, iar Natusch și colegii săi au descoperit că aceste creaturi pot acumula peste 45 g de greutate corporală pe zi.

Carnea de piton ar putea înlocui puiul, vita sau porcul

În ceea ce privește transformarea proteinelor pe care le consumă în proteine care pot fi consumate de oameni, șerpii depășesc cu ușurință toate celelalte specii de animale studiate până acum, inclusiv vacile, porcii și găinile, dar și somonul ori atât de lăudaţii (dar şi contestaţii) greieri.

Sunt de aproximativ nouă ori mai eficienți decât păsările de curte și de peste 30 de ori mai eficienți decât bovinele, ceea ce înseamnă că au nevoie de mult mai puține proteine pentru a produce o cantitate echivalentă de carne, producând, de asemenea, mai puțin CO2 și metan, potrivit studiului.

„Reptilele cu sânge rece… sunt mult mai eficiente în a transforma hrana pe care o consumă în mai multă carne și țesuturi corporale decât ar putea-o face vreodată orice creatură cu sânge cald.”, a declarat dr. Daniel Natusch.

„Acesta este un sistem alternativ de creștere a animalelor care trebuie luat în serios. Nu spunem neapărat că toată lumea ar trebui să înceteze să mai mănânce carne de vită și să treacă la pitoni, dar trebuie să existe o dezbatere despre faptul că aceștia au un loc mai important în producția agricolă.”, a mai spus cercetătorul.

În producția de animale, animalele cu sânge rece, cum ar fi șerpii, peștii și insectele, necesită cu până la 90% mai puțină energie decât mamiferele cu sânge cald, iar carnea de șarpe este deja din ce în ce mai populară în țările asiatice, acolo unde este consumată în mod tradițional.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Cai bătuţi cu lopata de stăpân în Satu Mare, pentru că nu trăgeau căruța încărcată cu pietriș

Cu toate acestea, industria rămâne slab dezvoltată, iar dr. Natusch, care prezidează Grupul de Specialiști în Şerpi al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, consideră că ar putea fi utilă introducerea creșterii șerpilor în noi regiuni.

Europa, unde reptilele apar destul de rar în meniurile restaurantelor, nu se află în fruntea listei sale. În schimb, el crede că ideea este probabil mai potrivită pentru anumite zone din Africa de Sud, unde secetele mai frecvente au făcut mai dificilă creșterea animalelor tradiționale, iar șerpii au fost în mod tradițional o delicatesă.

Pitonii sunt, de asemenea, înrudiți doar în mod îndepărtat cu oamenii, a adăugat el. Acest lucru înseamnă că este mai puțin probabil ca agenții patogeni care îi afectează să treacă la noi, ceea ce reprezintă un risc în cazul creșterii industriale a porcilor.

Într-o perioadă în care mulți ecologiști fac apel la public să mănânce mai multe plante, consumul de șerpi carnivori ar putea părea contraintuitiv. Dar el susține că nu toate alimentele pe bază de plante sunt prietenoase cu mediul și că șerpii pot fi hrăniți cu proteine reziduale care altfel ar putea fi aruncate.

„Fermele mai mari [din Vietnam și Thailanda] îi hrănesc cu cârnați, de obicei. Au acces la abatoare și ferme de porci, așa că acele ferme îi hrănesc cu lucruri precum capetele de pui care sunt aruncate de la abatoarele de păsări și care altfel ar fi incinerate.”, a mai spus dr. Natusch.

În zonele rurale din Asia de Sud-Est, gospodăriile pot ține „câțiva șerpi sub pat” și îi hrănesc cu șobolani prinși în orezării, a mai precizat cercetătorul.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai mic dinozaur descoperit până în prezent

De asemenea, dr. Natusch este implicat într-un proiect de cercetare în curs de desfășurare, în cadrul căruia pitonii au fost hrăniți cu alte alimente decât carnea, fără niciun efect nociv aparent până în prezent. „Vrem să analizăm implicațiile pe termen lung asupra sănătății, dar rezultatele preliminare sugerează că o anumită proporție din dieta unui piton poate fi bazată pe plante.”, a mai arătat dr. Natusch.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: