Paprika este un condiment apreciat în bucătăria din întreaga lume, dar nu toată lumea cunoaște originea și modul în care este obținut. Aşadar, din ce se obţine paprika?

Planta în sine din care se produce paprika, respectiv Capsicum annuum, este originară din Lumea Nouă și a fost cultivată de turci încă din anul 1569 la Buda (astăzi parte a Budapestei), în Ungaria.

Ardeii iuţi, materia primă în producția de paprika, sunt originari din America de Nord, unde cresc în sălbăticie în zona centrală a Mexicului și sunt cultivați de secole de către popoarele din Mexic.

Din ce se obţine paprika

Paprika sau boiaua, aşa cum mai este numită în România, este un condiment de culoare roșie, obținut din pisarea ardeiului roșu uscat. Cu toate acestea, mulţi oameni nu ştiu din ce se obţine paprika, crezând că este vorba despre o plantă specială.

Astfel, când o companie populară pentru produsele sale condimentate cu paprika a publicat o postare pe reţeaua X în care afirma că paprika nu este un condiment specific lor, obţinut din vreo plantă specială, informaţia s-a viralizat, oamenii fiind surprinşi să afle acest lucru.[sursa]

din ce se obţine paprika
Oamenii au fost surprinşi să afle din ce se obţine paprika

Există sortimente de boia iute sau dulce în funcție de ardeiul din care s-a produs. Paprika este folosită în multe rețete de bucătărie pentru a adăuga culoare și gust preparatelor.

Paprika este ferm asociată cu Ungaria și Spania deoarece ele au fost primele țări care au răspândit condimentul pe întregul glob. Utilizarea plantei s-a răspândit din Spania până în Africa și Asia, iar mai apoi în Europa Centrală prin Balcani, deoarece aceasta era sub stăpânire otomană.

• CITEŞTE ŞI:  Cele două persoane cu care suntem înrudiți cu toții: teoria ştiinţifică a lui Adam şi a Evei

Cuvântul românesc „boia” provine din turcescul boya, care înseamnă „vopsea”. Termenul a căpătat probabil înțelesul de „condiment din ardei” din cauza culorii caracteristice, însă este întrebuințat și cu înțelesul de „vopsea” sau „fard” în unele regiuni ale României.

În Ardeal, condimentul este cunoscut sub numele de „paprică”. În alte limbi se întâlnește denumirea de paprika, de origine slavă/sârbească, care provine la rândul său de la „pepr”, din italianul peperone și este identic cu cuvântul latin „piper”, de la care prin formarea diminutivului slav „peperke”, „piperka” a devenit paprica/paprika. Cel mai probabil este vorba de o formă diminutivală a sârbo-croatului papar (piper), preluată în limba maghiară. Altă explicație este că provine dintr-un termen slav care se referea la soiul de ardei folosit la fabricarea de boia. Termenul de paprika s-a răspândit apoi în multe limbi, în special prin intermediul limbii germane.

Beneficii

Pe lânga gustul deosebit pe care îl oferă mâncării, paprika are şi unele beneficii pentru sănătate. Într-o porție de referință de o linguriță (2 grame), ardeiul iute furnizează 6 calorii, are 10% apă și furnizează 21% din valoarea zilnică de vitamina A. De asemenea, conţine capsaicină, care ajută la controlul tensiunii arteriale și are proprietăți analgezice naturale.

Ardeii folosiți pentru preparea boielei au o cantitate neobișnuită de Vitamina C, fapt descoperit în anul 1932 de câștigătorul ungur al Premiului Nobel pentru Medicină din 1937, Albert Szent-Györgyi. Majoritatea conținutului de vitamină C se reține în boia, având mai multă decât sucul de lămâie. Boiaua este de asemenea, bogată în antioxidanți. Culoarea acesteia este determinată de zeaxantină carotenoidă xantofilă.

Publicitate
Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: