Compania lui Elon Musk a difuzat o înregistrare video cu primul om cu implant Neuralink care joacă șah pe calculator, folosindu-se de puterea minţii și a vorbit despre implantul cerebral care face posibil acest lucru.

Noland Arbaugh, în vârstă de 29 de ani, care a rămas paralizat de la umeri în jos în urma unui accident de scufundare în urmă cu opt ani, a povestit că a jucat șah și jocul video „Civilization”, precum și că a luat lecții de japoneză și franceză controlând cu ajutorul creierului un cursor pe ecranul unui computer.

„Este o nebunie, chiar este. Este atât de mișto.”, a spus Arbaugh, care a glumit spunând că are telepatie datorită start-up-ului Neuralink al lui Elon Musk.

Compania de neurotehnologie a lui Elon Musk a instalat un implant cerebral la primul său subiect uman de testare în ianuarie 2024, miliardarul șef al Tesla și X (fostă Twitter) prezentându-l drept un succes.

om cu implant Neuralink
Primul om cu implant Neuralink, Noland Arbaugh, a jucat şah cu puterea minţii

Cum i s-a schimbat viaţa primului om cu implant Neuralink în creie

Arbaugh a declarat că a fost externat din spital la o zi după ce dispozitivul i-a fost implantat în creier și că nu a avut nicio afectare cognitivă ca urmare.

„Mai este mult de lucru, dar deja mi-a schimbat viața. Nu vreau ca oamenii să creadă că acesta este sfârșitul călătoriei.”, a spus el.

Noland Arbaugh a povestit că a început prin a se gândi să mute cursorul și, în cele din urmă, sistemul de implant i-a oglindit intenția.

„Motivul pentru care am intrat în acest proiect a fost că am vrut să fac parte din ceva care simt că va schimba lumea”, a spus bărbatul.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  De ce a prezis Isaac Newton că sfârşitul lumii va avea loc în anul 2060

Arbaugh a spus că intenționează să se îmbrace de Halloween ca Charles Xavier, personajul X-Men din benzile desenate Marvel, care este imobilizat în scaunul cu rotile, dar posedă superputeri mentale.

„Voi fi Profesorul X. Cred că se potrivește destul de bine… Sunt practic telekinetic.”, a spus el.

Un inginer de la Neuralink care apare în videoclipul care a fost postat pe X și pe Reddit, a promis mai multe actualizări cu privire la progresele pacientului.

Publicitate

„Știam că au început să facă acest lucru cu pacienți umani, dar este un alt nivel să vezi cu adevărat persoana care are unul înăuntru. Cu adevărat nebunesc, impresionant și înfricoșător în același timp.”, a comentat un utilizator Reddit.

Tehnologia Neuralink funcționează prin intermediul unui dispozitiv de mărimea a aproximativ cinci monede stivuite, care este plasat în interiorul creierului uman printr-o intervenție chirurgicală invazivă.

Startup-ul Neuralink, cofondat de Elon Musk în anul 2016, își propune să construiască canale de comunicare directă între creier și computere.

Ambiția este de a supraîncărca capacitățile umane, de a trata afecțiuni neurologice precum ALS sau Parkinson și poate într-o zi să realizeze o relație simbiotică între oameni și inteligența artificială.

Musk nu este deloc singurul care încearcă să facă progrese în acest domeniu, care este cunoscut oficial sub numele de cercetare a interfeței creier-mașină sau creier-computer.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: