În iunie 1934, doi căutători de aur, care săpau și aruncau în aer stânci pentru aur în Munții San Pedro din Wyoming, SUA, au dat peste o mică peșteră îngropată adânc în roca dură. Când praful a început să se așeze, prospectorii au făcut o descoperire surprinzătoare – rămășițele bine conservate, dar demult uitate, ale unei fiinţe de mici dimensiuni. Mumia din Munții San Pedro avea să devină foarte populară în perioada următoare.

Originile acestei fiinţe bizare erau un mister. Triburile locale de nativi americani erau cunoscute pentru poveștile lor despre legendarii „oameni mici”, „spirite mici” sau Nimerigar. În unele dintre aceste povești, oamenii mici aveau puteri magice sau puteri de vindecare. În alte povești, aceștia făceau parte dintr-un trib vicios care îi ataca pe nativii americani cu săgeți otrăvite.

Descoperirea rămășițelor mumificate a atras multă atenție asupra zonei, stârnind multe întrebări și creând controverse. Mulți s-au îndoit de veridicitatea poveștii prospectorilor, considerând că rămășițele au fost fabricate, iar povestea o farsă.

Oamenii de știință s-au adunat în zonă, toți cu o dorință profundă de a determina adevărul din spatele micuței persoane, poreclită „Pedro”. Cu o înălțime în poziție așezată de 15 cm și jumătate și o înălțime estimată în poziţia în picioare de 14 cm, era clar că acestea nu erau rămășițe obișnuite.[sursa]

mumia din munţii san pedro
Mumia din munţii San Pedro a stârnit numeroase controverse

Mumia din munţii San Pedro

Oamenii de știință au efectuat teste extinse asupra lui Pedro. În primul rând, au analizat dovezile fizice exterioare. Pedro a fost găsit în poziție așezată, cu picioarele încrucișate, pe o mică cornișă în interiorul a ceea ce părea a fi o peșteră artificială.

• CITEŞTE ŞI:  Ann Hodges, singurul om lovit de un meteorit. Destinul său a fost unul tragic

Cu ochii ieșiți din orbite și un craniu turtit, Pedro era extrem de bine conservat – atât de bine încât până și unghiile îi erau vizibile. O substanță gelatinoasă acoperea capul lui Pedro și a devenit clar că se folosise un lichid pentru conservarea corpului. Nasul îi era turtit, avea o dantură completă, iar pielea îi era brună și încrețită, creând aspectul unui bătrân.

În anii care au urmat descoperirii lui Pedro, oamenii de știință au efectuat teste mai invazive, utilizând raze X pentru a încerca să dezlege misterul. Mai mulți antropologi au concluzionat inițial că rămășițele erau cele ale unui copil, probabil născut prematur sau care a murit la scurt timp după naștere.

Totuși, aceasta este o zonă de dezacord, deoarece un al doilea grup de oameni de știință consideră că rămășițele sunt cele ale unui adult, posibil cu vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani (da, o marjă destul de mare).

mumia din munţii san pedro
Mumia din munţii San Pedro a fost examinată în detaliu de specialişti

S-a spus că radiografiile au scos la iveală dinți ascuțiți și prezența în stomac a unor alimente care păreau a fi carne crudă. Radiografiile au sugerat, de asemenea, că Pedro a suferit o moarte violentă, prezentând oase rupte, o coloană vertebrală deteriorată și leziuni la nivelul craniului.

Descoperirea rămășițelor mumificate a dus la speculații semnificative potrivit cărora rămășițele ar fi fost o farsă. Prezența substanței gelatinoase pe capul lui Pedro i-a făcut pe unii să creadă că rămășițele erau de fapt cele ale unui copil decedat, recuperate dintr-o unitate medicală, sau că prospectorii au creat rămășițele folosind o formă rudimentară de taxidermie.

Cu toate acestea, alții au susținut că rămășițele erau dovezi ale unei rase asemănătoare spiridușilor, precum cele menționate în legendele indigenilor locali, sau dovezi ale unei ființe extraterestre. Pentru mulți a fost dificil de înțeles că un om de o statură atât de mică ar putea fi un adult.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Teoria Pădurii Întunecate: ipoteza înfricoşătoare care explică de ce extratereştrii nu ne-au contactat până în prezent

Deși testele moderne ar putea oferi mult mai multe răspunsuri despre originile lui Pedro, astfel de teste nu sunt posibile deoarece locația rămășițelor este necunoscută de mai mulți ani. Se spune că rămășițele au fost expuse în timpul unor spectacole de caritate în anii 1940, iar apoi au fost cumpărate de un bărbat pe nume Ivan Goodman. La moartea lui Goodman, în anul 1950, rămășițele au trecut în posesia unui bărbat pe nume Leonard Waller (denumit uneori Walder). Mumia din munţii San Pedro nu a mai fost văzută de atunci.

Cum rămășițele nu au fost găsite nicăieri, misterele lui Pedro persistă până în prezent. Majoritatea oamenilor de știință sunt de acord că rămășițele lui Pedro sunt cele ale unui bărbat adult de sex masculin. Cu toate acestea, testele moderne ar fi putut răspunde la atât de multe întrebări suplimentare, cum ar fi de unde provine, dacă a suferit de boli sau afecțiuni congenitale, ce era substanța gelatinoasă și cum au ajuns rămășițele sale să fie sigilate într-un strat gros de rocă.

Răspunsurile la aceste întrebări și la multe altele vor rămâne probabil fără răspuns dacă Mumia din munţii San Pedro nu va mai fi localizată niciodată și testată cu noile tehnologii. Până atunci, oamenii de știință și entuziaștii nu pot decât să speculeze cu privire la cine sau ce a fost această fiinţă bizară.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Conspiraționiștii cred că eclipsa va începe un "val masiv de sacrificii umane"

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: