Maimuța păianjen este o specie de maimuțe din Lumea Nouă aparținând genului Ateles, care face parte din familia Atelidae. La fel ca alte specii din această familie, şi maimuţele păianjen trăiesc în pădurile tropicale din America Centrală și de Sud, din sudul Mexicului până în Brazilia. Dar existenţa lor este pusă în pericol.

Maimuţa păianjen, o specie aflată în pericol

Specialiştii estimează că mai mult de 80% din populația de maimuțe păianjen a dispărut în ultimii 50 de ani. Aşadar, această specie de maimuțe este pe cale de dispariție. De aceea, atunci când un nou exemplar din această specie vine pe lume, este o mare sărbătoare. Un pui rar de maimuță păianjen s-a născut la Grădina Zoologică Chester, Anglia.

Este cunoscută pentru coada sa extraordinar de lungă și prehensilă, care îi permite să se deplaseze cu agilitate între copaci. Maimuța păianjen are o blană de diferite culori, ochi mari și o dietă vegetariană. Este o maimuță foarte sociabilă și comunicativă, care formează grupuri de până la 30 de indivizi.

Din păcate, maimuța păianjen este una dintre cele mai amenințate specii de maimuțe din lume. După cum am precizat, mai mult de 80% din populația ei a dispărut în ultimii 50 de ani, din cauza distrugerii habitatului, a vânătorii și a comerțului ilegal cu animale sălbatice. Maimuța păianjen are nevoie de protecție urgentă, pentru a supraviețui și a-și păstra frumusețea și diversitatea.

maimuţa păianjen
Maimuţa păianjen este o specie aflată în pericol de dispariţie

Un pui de maimuţă păianjen s-a născut în captivitate

Puiul de maimuță păianjen de la Grădina Zoologică Chester se numește Olive și are deja două luni și jumătate.

• CITEŞTE ŞI:  O femeie înțepată de un ornitorinc, după ce a vrut să-l salveze: "durerea cauzată de venin a fost mai rea decât nașterea"

Vizitatorii pot vedea de acum încolo și acest exemplar rar. Zoologii de la Chester spun că nașterea lui Olive reprezintă o nouă speranță pentru această specie pe cale de dispariție.

„Aceste primate fascinante sunt incredibil de agile, petrecându-și cea mai mare parte a timpului sărind între vârfurile copacilor și folosindu-și cozile pentru a se agăța cu capul în jos în timp ce caută hrană. Este fantastic să o vezi pe Kiara cum îl leagănă strâns pe puiul Olive și este atât de atentă.”, a spus Mark Brayshaw, care se ocupă de animalele de la grădina zoologică.[sursa]

maimuţa păianjen
Un exempler rar din specia maimuţa păianjen, cunoscut pentru aspectul său asemănător unui păianjen, s-a născut la Grădina Zoologică din Chester

„Olive se va agăța de burta mamei timp de câteva luni, înainte de a căpăta suficientă încredere pentru a începe să se ramifice pe cont propriu și să înceapă să exploreze independent, ceea ce va fi minunat de văzut. Maimuțele păianjen se confruntă cu provocări uriașe de supraviețuire în sălbăticie.”, a mai precizat angajatul de la zoo.

Acest tip de maimuță păianjen se găsește în principal în Columbia și Panama, în America de Sud. Ele sunt amenințate de vânătoare și de comerțul ilegal cu animale sălbatice.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele