Kawah Ijen este unul dintre ultimele locuri de pe Pământ în care minerii extrag manual aurul diavolului. Este o muncă incredibil de periculoasă, care are implicații grave asupra sănătății muncitorilor.

În estul insulei Java, Indonezia, se află vulcanul Kawah Ijen, care a devenit în ultimii ani un adevărat punct de atracție turistică. Acest lucru se datorează faptului că, pe timp de noapte, pe versanții săi întunecați apar lumini albastre, venite parcă de pe altă lume. Aceste focuri palide fantomatice sunt cauzate de cantitățile mari de depozite de sulf de pe suprafața vulcanului. Atunci când temperaturile ridicate din interiorul vulcanului încălzesc aceste depozite de sulf, ele încep să ardă în flăcări albastre.

Aurul diavolului: ce este şi de ce este atât de periculos

Dar, oricât de impresionante și misterioase ar fi aceste spectacole ale naturii, ele ascund un aspect mai întunecat în ceea ce privește acest vulcan, unul legat de oamenii care îi exploatează resursele. Acești mineri lucrează în condiții periculoase și precare pentru a ajunge la sulf, sau ceea ce ei numesc „Aurul Diavolului”.

aurul diavolului
Luminile misterioase care apar pe versant creează o atmosferă unică

Sulful este o resursă naturală importantă, iar oamenii sunt fascinați de el de secole. În prezent, este folosit într-o serie de produse și industrii din întreaga lume. Îl folosim în zahărul nostru, în chibriturile noastre și în bateriile noastre, dar diverșii compuși ai sulfului sunt, de asemenea, parte integrantă a substanțelor chimice de producție din îngrășăminte și medicamente.

Sulful este, de asemenea, un ingredient esențial în produsele din cauciuc, în artificii, în praful de pușcă și așa mai departe. Și aceasta este o afacere mare. În comparație cu alte locuri de muncă disponibile pe insulă, mineritul sulfului este plătit destul de bine, ceea ce îl face un loc de muncă atractiv pentru muncitori.

• CITEŞTE ŞI:  Sferele de piatră din Costa Rica. Nu se ştie cum au fost create

Cu toate acestea, mineritul de sulf este, în acelaşi timp, un loc de muncă foarte periculos. Nu numai că este solicitant din punct de vedere fizic, necesitând adesea eforturi istovitoare pentru a-l extrage, dar este şi extrem de toxic pentru lucrători.

Gazul de sulf este extras din interiorul vulcanului prin intermediul unor țevi metalice care îl scurg din interior. Odată ajuns la suprafață, gazul se condensează într-un lichid și, pe măsură ce se răcește, se întărește în plăci galbene care sunt apoi sparte manual și așezate în coșuri de răchită. Aceste coșuri sunt apoi așezate de o parte și de alta a unui stâlp și sunt purtate înapoi pe fața craterului pe umerii minerului.[sursa]

aurul diavolului
Kawah Ijen este unul dintre ultimele locuri de pe Pământ în care se extrage sulf în acest mod.
Sursa foto: Jerome Labouyrie/Shutterstock.com

Oricine a făcut munci grele în această viaţă știe că purtarea pe umeri a unor greutăţi atât de mari la nesfârșit poate avea consecinţe grave asupra sănătății, dar în acest caz minerii transportă de obicei încărcături mai grele decât ei înşişi, respectiv în jur de 70-90 de kilograme, care valorează în jur de 200-250 de dolari.

Ca atare, călătoria epuizantă și precară de întoarcere în crater vine cu un tribut dureros, dând celor mai mulți muncitori o speranță medie de viață care rareori depășește 50 de ani, precum și producând leziuni ale coloanei vertebrale și spinări deformate.

La provocările legate de transportarea acestor roci galbene, supranumite Aurul Diavolului, se adaugă și faptul că aerul de la baza craterului este, după cum puteţi bănui, plin de vapori toxici de dioxid de sulf. În cele mai multe cazuri, minerii lucrează fără o protecție adecvată, așa că respiră acest gaz care le arde plămânii și le face ochii să lăcrimeze constant. În concentrații suficient de mari, dioxidul de sulf poate duce la probleme respiratorii și chiar la edem pulmonar acut.

• CITEŞTE ŞI:  Mimosa pudica, planta care simte şi reacţionează atunci când este atinsă

Comunitățile miniere de pe Java sunt printre ultimele de pe planetă. În cele mai multe cazuri, sulful este extras din petrol, gaze naturale și alte resurse fosile (unde este obținut sub formă de hidrogen sulfurat). Se estimează că industria sulfului valorează aproximativ 13 miliarde de dolari și se preconizează că va crește în anii următori.

Publicitate

Sulful extras din mine nu este la fel de pur ca cel rafinat prin procedeele de mai sus, așa că nici acesta nu are un preț la fel de mare. Dar, în ciuda acestor probleme, industria de pe Java rămâne o opțiune importantă, dar înșelătoare pentru cei care nu își găsesc de lucru în altă parte.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele