Margaret Dickson a fost o femeie cu o poveste de viaţă extrem de ciudată. Aceasta a supravieţuit execuţiei, după ce fusese condamnată pentru o crimă de care nu s-a considerat vreodată vinovată.

La începutul secolului al XVIII-lea, într-o perioadă în care femeile trebuiau să-şi cunoască locul în societate şi să lase capul jos în faţa bărbaţilor, Margaret Dickson, o tânără din oraşul Musselburgh, aflat în vestul Scoţiei, în apropiere de Edinburgh, era total atipică. Aceasta era o fire deschisă, dar promiscuă. Copilăria ei nu fusese cea mai fericită. Tatăl său era alcoolic, iar mama sa, cel mai probabil, era căzută într-o depresie profundă. Astfel, în ziua nunţii sale, Margaret şi-a promis că nu va fi supusă de niciun bărbat, nici măcar de către soţul său.

Margaret Dickins s-a măritat cu un pescar. La rândul său, ea vindea peşte la piaţa locală. Soţul ei obişnuia să plece pe mare şi să o lase singură, cu doi copii mici în grijă, trăind la limita subzistenţei. Din acest motiv, tânăra Maggie nu a văzut nicio altă cale de a ieşi din negura sărăciei decât să-şi folosească şarmul şi calităţile feminine. Cu timpul, a descoperit că putea face bani în secret dintr-un mod de viaţă desfrânat, vânzându-şi trupul în suburbiile oraşului Edinburgh.

Atunci când soţul său a fost înrolat în armată, Margaret şi-a lăsat copiii în grija unei cunoştinţe şi a plecat din oraş. S-a îndreptat către Newcastle, dorind să-şi regăsească soţul trimis într-o cazarmă îndepărtată. Alte voci spuneau că soţul ei a părăsit-o dinadins.

• CITEŞTE ŞI:  Pol Pot, dictatorul care şi-a ucis un sfert din populaţia ţării

Cert este că pe drumul său, după ce aproape a îngheţat de frig, a nimerit într-o tavernă dintr-un orăşel numit Kelso. Proprietara a plăcut-o la prima vedere şi i-a cerut să rămână acolo să lucreze pentru masă şi un loc cald pe timpul nopţii. Viaţa la tavernă i se potrivea de minune Margaretei. Mai mult decât atât, a început să dezvolte o pasiune pentru fiul proprietarei, pe nume William Bell.

Margaret a încercat din răsputeri să-i atragă atenţia tânărului înalt şi arătos, devenind parcă obsedată de acesta. În cele din urmă, cei doi au petrecut câteva nopţi împreună, însă William ştia că Margaret era măritată şi nu a vrut să continue relaţia. Acest lucru a înnebunit-o pe tânără.[sursa]

Margaret Dickins, condamnătă la moarte

În urma relaţiei intense cu William, Margaret Dickins a rămas gravidă. Cu toate acestea, a reuşit să-şi ascundă sarcina, purtând haine largi şi ferindu-se de ochii lumii. Riscându-şi viaţa, a născut în secret. Sarcina a fost prematură.

După câteva zile, lăsat singur sub pat, bebeluşul a murit. Sfâşiată, Maggie s-a hotărât să arunce trupul copilului în râul Tweed, pentru a nu-l mai implica pe William în această poveste. Cu toate acestea, nu a avut puterea de a arunca trupul în apă, lăsându-l la mal. Un pescar din zonă a dat peste cadavru şi a anunţat de îndată autorităţile.

Nu a durat mult şi s-a găsit mama copilului. Un medic a stabilit că bebeluşul fusese viu după naștere, chiar dacă pentru o perioadă scurtă de timp. Margaret Dickins a fost arestată şi dusă în Edinburgh pentru a fi judecată.

Margaret Dickins a fost acuzată iniţial de ascunderea sarcinii. Ulterior, acuzațiile au fost schimbate în omor. Juriul de la proces era format doar din bărbaţi, care, în mod deloc surprinzător, au găsit-o vinovată pe Margaret Dickins. Judecătorul nu a avut altă opţiune decât să o condamne la moarte prin spânzurare.

margaret dickson

A supravieţuit execuţiei

După procesul dramatic, în data de 2 septembrie 1724, Margaret Dickins a fost dusă la locul de execuţie şi a fost spânzurată. Cum era normal în acele vremuri, o mulţime s-a adunat pentru a asista la acel proces macabru. Şi nu au pierdut timpul în zadar. Margaret a fost pusă în ştreang, iar trupul a fost lăsat vreme de 30 de minute. După ce decesul a fost declarat de un medic, a fost pusă într-un sicriu şi urma să fie dusă către cimitir.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Cum au supravieţuit oamenii de Neanderthal în Epoca de Gheaţă

Cei responsabili de înmormântare s-au oprit pe drum la o tavernă, pentru a lua o gustare. Au lăsat carul cu sicriul tinerei afară. Între timp, doi trecători au auzit bătăi în lemn dinspre coşciug. Capacul a fost dat la o parte și Margaret Dickson, spre mirarea tuturor, era vie şi a fost scoasă din coșciug. Deși avea umflături la nivelul gâtului, a mers către casă pe propriile-i picioare.

Ajunsă înapoi în Musselburgh, Margaret Dickins s-a refăcut complet, împăcându-se cu fostul soţ, care a iertat-o.

Problema autorităţilor era alta. A fost sau nu dusă la capăt execuţia? Din moment ce tânăra fusese spânzurată, iar un medic a declarat-o moartă, s-a considerat că sentinţa fusese îndeplinită. Iar cum o persoană nu poate fi condamnată de două ori pentru aceeaşi faptă, Margaret Dickson şi-a continuat viaţa alături de soţul său.

Margaret nu s-a schimbat foarte mult după această aventură bizară. Şi-a deschis o berărie în oraşul Berwick, din Scoţia, unde a mai trăit vreme de aproape 40 de ani.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

1 Comentariu

  1. Un personaj cunoscut in cultura scotiana, fiind numita „Maggie cea pe jumatate moarta”…a ramas un mister modul in care a supravietuit dupa executie…se stie ca trupurile erau lasate in public dupa executie, iar un doctor constata decesul apoi.

  2. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele