Statuia Batşeba, creată de artistul Benjamin Victor, este o sculptură impresionantă, care reprezintă un personaj biblic celebru. Batşeba este femeia pe care regele David a văzut-o făcând baie și a dorit-o, deși era soția lui Urie Hititul, un soldat din armata regală.

Benjamin Victor este un sculptor american contemporan, cunoscut pentru lucrările sale în marmură și bronz, și a creat această sculptură în 2007. Artistul își inspiră lucrările din stilul clasic al marilor maeștri ca Michelangelo și Bernini. El are o tehnică extraordinară, care îi permite să redea cu fidelitate fiecare detaliu al formei umane.

Statuia Batşeba, o operă de artă

Sculptura lui Benjamin Victor o înfățișează pe Batşeba într-o poziție eleganta, după ce ea s-a spălat, și prezintă o reprezentare artistică a momentului în care David a privit-o. Lucrarea a fost subiect de discuții și a generat interes, deoarece a abordat o temă religioasă și istorică importantă, aducând-o în sfera artei contemporane.

stauia batşeba
Benjamin Victor în timp ce lucra la statuia Batşeba
stauia batşeba
Statuia Batşeba a fost creată în anul 2007

Benjamin Victor a surprins figura feminină într-o poziție senzuală, dar și anxioasă. Batşeba ține în mâini un șal, care îi cade în spate, dezvăluindu-i corpul frumos. Forma ei voluptuoasă este accentuată de țesătura transparentă, care i se lipește de trup. Sculptura reflectă povestea biblică, în care Batseba este descrisă ca ieșind din baie, moment în care a fost observată de regele David.

Această sculptură reprezintă o interpretare artistică a unei povești biblice și demonstrează talentul și abilitățile artistice ale lui Benjamin Victor. Artistul a reuşit să definească nu numai părul lung și ondulat al Batşebei, dar și transparența țesăturii umede și curbura corpului ei. Chiar și șalul greu pe care îl poartă în mâini pare să se plieze și să se drapeze în spatele picioarelor ei, ca o bucată reală de pânză.

statuia batşeba
Statuia impresionează prin efectul de transparență dat bronzului, care reflectă curbura corpului Batşebei

Cine a fost Batşeba

Batşeba și relația sa cu David reprezintă una dintre cele mai dramatice și controversate povești din Biblie, care implică adulter, crimă și pedeapsă divină. 

• CITEŞTE ŞI:  10 sculpturi impresionante, care sfidează legile fizicii

Batşeba era o femeie frumoasă, care era căsătorită cu Urie, un hitit care făcea parte din armata lui David, regele Israelului. Într-o seară, David a văzut-o pe Batşeba făcând baie de pe acoperișul palatului său și a fost atras de ea. Regele a trimis să fie adusă la el și s-a culcat cu ea, fără să țină cont de faptul că ea era soția altuia.

Mai târziu, Batşeba i-a trimis vorbă lui David că este însărcinată. Pentru că regele trebuia să scape cu faţa curată, contactul sexual al lui David cu soția lui Urie nu s-a pus drept adulter, deoarece Urie nu era evreu și doar bărbații evrei erau protejați de codul legal de la Sinai.[sursa]

David a încercat să acopere păcatul său, trimițându-l pe Urie de la luptă să se ducă acasă la soția sa, sperând că el va crede că este tatăl copilului.

Dar Urie nu s-a dus acasă, ci a rămas la poarta palatului, spunând că nu este drept să se bucure de confortul casei sale când camarazii săi sunt în corturi. Atunci David a recurs la un plan mai diabolic: i-a scris o scrisoare lui Ioab, comandantul armatei, în care îi cerea să-l pună pe Urie în prima linie de luptă, unde știa că va fi ucis. Astfel, David l-a făcut pe Urie să-și poarte propria sentință de moarte.

După ce Urie a murit, David a luat-o pe Batseba ca soție și ea i-a născut un fiu. Dar Dumnezeu nu a fost mulțumit de ceea ce a făcut David și i-a trimis pe profetul Natan să-l mustre.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Top 10 cele mai scumpe tablouri din lume şi autorii lor

Profetul i-a spus regelui David, printre altele, că fiul său, pe care Batşeba i l-a născut, va muri. David a recunoscut că a păcătuit și s-a pocăit, dar nu a putut evita consecințele faptelor sale. Fiul său a murit după șapte zile de boală, iar casa sa a fost marcată de violență, trădare și răzbunare.

Cu toate acestea, Batşeba a mai avut un fiu cu David, pe nume Solomon, care a devenit moștenitorul tronului și un rege înțelept și bogat. Batşeba a avut o influență mare asupra lui Solomon și l-a ajutat să-și consolideze domnia. Ea este una dintre cele patru femei menționate în genealogia lui Iisus din Evanghelia după Matei.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele