Experiența Gateway reprezintă un raport al CIA din anul 1983, în care se susţinea că o stare modificată a conștiinței umane ar putea fi capabilă să transceadă spațiul și timpul. La zeci de ani distanță, documentul a fost declasificat, iar acum revine în atenţia publicului. Cu toate acestea, în ciuda a ceea ce este posibil să fi văzut pe TikTok și YouTube, documentul nu oferă dovezi ale „Legii atracției” și nici nu dezvăluie beneficiile trimiterii de „vibrații bune” către Univers, cu scopul de a primi înapoi bogăţii şi femei atrăgătoare.

Documentul de 29 de pagini, intitulat „Analysis and Assessment of the Gateway Process” (Analiza și evaluarea procesului Gateway), a fost declasificat în anul 2003. Se crede că raportul făcea parte dintr-o investigație mai amplă a CIA pentru a stabili dacă conceptele de control mental și hipnoză ar putea fi folosite în eforturile de spionaj din timpul Războiului Rece.

Este un raport extrem de stufos și dens, care abordează totul, de la neuroștiință la mecanica cuantică, oscilând între știință și pseudoștiință ca și cum s-ar clătina între cele două pe o coardă elastică. În esență, se rezumă la faptul că CIA investighează ideea de a induce o experiență extracorporală profundă care ar putea, eventual, să ne conecteze la un fel de tărâm superior dincolo de realitate.[sursa]

„În esență, experiența Gateway este un sistem de antrenament conceput pentru a aduce o putere sporită, concentrare și coerență în amplitudinea și frecvența undelor cerebrale între emisfera stângă și cea dreaptă, astfel încât să modifice conștiința, mutând-o în afara sferei fizice pentru a scăpa, în cele din urmă, chiar și de restricțiile de timp și spațiu.”, se arată în raport.[sursa]

raport CIA din anul 1983

Raportul CIA din anul 1983: Experienţa Gateway

Tehnica, numită Experienţa Gateway sau Procesul Gateway, se bazează pe ideile dezvoltate de Institutul Monroe, o organizație non-profit axată pe explorarea conștiinței umane. Teoria este că anumite exerciții pot permite creierului să desfăşoare un proces denumit „hemi-sync” sau „hemi-sincronizare”, prin care undele cerebrale din emisfera dreaptă și cea stângă se sincronizează la aceeași frecvență și amplitudine. Hemi-sincronizarea, susține raportul, poate fi obținută printr-o serie de exerciții asemănătoare meditației în timp ce se ascultă un set de unde sonore, cunoscute sub numele de Gateway Tapes. Acest lucru implică utilizarea sunetului binaural, adică transmiterea de sunete la frecvențe diferite în fiecare ureche, creând astfel o disonanță care ar putea induce stări de conștiență modificate.

• CITEŞTE ŞI:  Cum arată şi cât costă cea mai scumpă pereche de pantofi din lume

Conform raportului, Universul este un sistem complex de „câmpuri energetice care interacționează”, în care stările sunt simple variații de energie. Conștiința umană nu este diferită, fiind doar un model vibrațional de energie. Odată ce hemi-sincronizarea este obținută, se spune în raport, aceasta poate declanșa o stare modificată de conștiință în care vibrația conștiinței unei persoane se eliberează de realitatea fizică și se acordă cu acest câmp energetic pur.

Bazându-se pe ideile legate de întrepătrunderea cuantică, raportul susține că ar putea fi posibil ca conștiința umană să modifice profund Universul, deoarece realitatea este o proiecție holografică. Astfel, partea codifică întregul. În această înțelegere a realității, totul este profund conectat într-o matrice de vibrații energetice interconectate, de la conștiința ta până în adâncurile Universului.

„Această conștiință participă la continuumul infinit și atotștiutor al conștiinței, care este o caracteristică a energiei în veșnicul prezent. În consecință, este corect să observăm că, atunci când o persoană experimentează starea de ieșire din corp (out of body experience sau proiecţii astrale), ea proiectează, de fapt, acea scânteie eternă de conștiință și memorie care constituie sursa supremă a identității sale, pentru a o lăsa să se joace și să învețe de la dimensiuni atât din interiorul, cât și din afara lumii spațio-temporale în care componenta sa fizică se bucură în prezent de o scurtă perioadă de realitate.”, se mai arată în raport.

Unii cititori ai raportului au aprofundat această idee și au considerat-o drept o dovadă a legii atracției – filozofia conform căreia gândurile pozitive aduc rezultate pozitive în viața unei persoane, în timp ce gândurile negative aduc rezultate negative.

• CITEŞTE ŞI:  Elon Musk spune că în 2 ani, "inteligența artificială va fi mai deșteaptă decât cel mai deștept om"

Așadar, ce să înțelegem din toate acestea? Fără îndoială, documentul reprezintă o lectură interesantă, dar nu ar trebui tratat ca fiind științific, în ciuda limbajului științific și a conceptului pe care își trage influența. Multe dintre ideile din raport sunt extrase din cercetări științifice reale, dar, atunci când sunt puse cap la cap, nu pot fi testate practic. Există, de asemenea, o mulțime de teorii îndoielnice și de salturi logice aruncate într-un amestec ideologic.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele