Zdzisław Beksiński a fost un pictor polonez care a trăit între anii 1929-2005 şi este considerat unul dintre cei mai mari artişti ai ultimelor decenii în Polonia.

Pictor, fotograf şi sculptor, opera lui Beksiński face parte din curentul suprarealist distopian.

Publicitate

O distopie (termenii alternativi sunt: cacotopie, kakotopie sau anti-utopie, contra-utopie) reprezintă chiar antiteza unei societăți utopice sau chiar a unei utopii.

O societate distopică se caracterizează prin prezența uneia din formele de guvernare autoritariste sau totalitare sau printr-o formă oarecare de opresiune sau de control social.

Termenul provine din limba greacă, în care prefixul dis- are de obicei sensuri negative (ca în „disforic“) în timp ce topos înseamnă „loc“.

Operele pictorilor suprarealiști sunt mărturie a căutărilor unor terenuri virgine, a unei lumi niciodată reprezentate până atunci, pe care suprarealismul dorește să o descopere prin revoluția mentală ai cărei moștenitori mai suntem încă și astăzi.

Publicitate

Cu siguranţă lucrările lui Zdzisław Beksiński te vor lăsa cu gura căscată, iar dacă intri în filmul lor în momentul nepotrivit, s-ar putea să ai parte de coşmaruri.

Natură

Un copac pe care nu ai cum să-ţi doreşti să-l vezi.

White Walker?

Dacă tot suntem în febra Game of Thrones…


Publicitate

Al treilea ochi.
Căzuţi pe front.

Evadare.

Balerina.

Cunoaştere.

Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele