Zdzisław Beksiński a fost un pictor polonez care a trăit între anii 1929-2005 şi este considerat unul dintre cei mai mari artişti ai ultimelor decenii în Polonia.

Pictor, fotograf şi sculptor, opera lui Beksiński face parte din curentul suprarealist distopian.

O distopie (termenii alternativi sunt: cacotopie, kakotopie sau anti-utopie, contra-utopie) reprezintă chiar antiteza unei societăți utopice sau chiar a unei utopii.

O societate distopică se caracterizează prin prezența uneia din formele de guvernare autoritariste sau totalitare sau printr-o formă oarecare de opresiune sau de control social.

Termenul provine din limba greacă, în care prefixul dis- are de obicei sensuri negative (ca în „disforic“) în timp ce topos înseamnă „loc“.

Operele pictorilor suprarealiști sunt mărturie a căutărilor unor terenuri virgine, a unei lumi niciodată reprezentate până atunci, pe care suprarealismul dorește să o descopere prin revoluția mentală ai cărei moștenitori mai suntem încă și astăzi.

Cu siguranţă lucrările lui Zdzisław Beksiński te vor lăsa cu gura căscată, iar dacă intri în filmul lor în momentul nepotrivit, s-ar putea să ai parte de coşmaruri.

Natură

Un copac pe care nu ai cum să-ţi doreşti să-l vezi.

White Walker?

Dacă tot suntem în febra Game of Thrones…


Publicitate

Al treilea ochi.
Căzuţi pe front.

Evadare.

Balerina.

Cunoaştere.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  O tipă creează mobilă miniaturală din lână, iar rezultatul este incredibil

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele