„Lista lui Schindler” (1993) este o capodoperă a cinematografiei, iar celebra scenă în care apare „fetiţa cu palton roşu” este de un impact emoţional ieşit din comun. Rolul fetiţei a fost interpretat de actriţa Oliwia Dabrowska, care avea mai puţin de 4 ani la momentul filmării celebrei pelicule.

Filmul „Lista lui Schindler” a scris istorie în anul 1994, atunci când a câştigat 7 Premii Oscar, aducând pe marele ecran povestea adevarată şi cutremuratoare a lui Oskar Schindler, un industriaş german, care a ales să-şi „investească” averea strânsă în timpul războiului în salvarea câtorva sute de evrei, făcând din asta aproape o obsesie.

Trauma suferită de Oliwia Dabrowska, „fetiţa cu palton roşu”

Actriţa poloneză Oliwia Dabrowska s-a născut în anul 1989 şi avea mai puţin de 4 ani atunci când s-a turnat „Lista lui Schindler”, în regia lui Steven Spielberg.

Paltonul roșu pe care Oliwia l-a purtat în film a fost singura pată de culoare din întreaga peliculă filmată în alb-negru. Este „o pată roşie într-o mare de gri”.[sursa]

fetiţa în palton roşu
Oliwia Dabrowska, „fetiţa cu palton roşu”

Micuța actriță nu apare decât în două secvenţe din film. Prima dată, atunci când se pierde prin mulțime şi este observată de afaceristul Oskar Schindler, iar a doua oară, atunci când Schindler îi vede cadavrul, aşezat deasupra unei grămezi de trupuri neînsuflețite ce urmează să fie incinerate. Acesta este momentul în care Schindler conştientizează impactul Holocaustului.

Acţiunea filmului se petrece în timpul lichidării lagărului din Cracovia, din anul 1943, iar tema centrală a acestuia se bazează pe evenimente reale. “Fetiţa cu palton roșu” devine, astfel, factorul declanşator al unei misiuni de salvare a mai mult de 1.000 de evrei destinaţi exterminării.

• CITEŞTE ŞI:  Vincenzo Peruggia, omul care a furat pictura Mona Lisa

Oliwia a mărturisit că a fost o experienţă îngrozitoare atunci când a vazut filmul. Deşi Steven Spielberg a făcut-o să-i promită că nu se va uita la film până la vârsta de 18 ani, actriţa poloneză a încălcat promisiunea. S-a uitat la „Lista lui Schindler” la vârsta de 11 ani.

„A fost îngrozitor. Nu am înţeles foarte multe, dar ştiu că nu am mai vrut să văd acel film în viaţa mea. Erau prea multe atrocităţi.”, a declarat mai tâziu Oliwia. Actriţa a mai adăugat faptul că regretă că nu l-a ascultat pe Spielberg şi îi pare rău că s-a uitat la film la o vârstă atât de fragedă.

Oliwia a mai spus că atunci când era mică se simţea ruşinată de faptul că a jucat în film. „Mi-a fost ruşine că am jucat în film. M-am supărat pe părinţii mei că le povesteau oamenilor că am jucat eu acel rol”. Însă mai târziu, atunci când a revăzut filmul la vârsta de 18 ani şi-a dat seama că a făcut parte dintr-o capodoperă. „Atunci am înţeles că, de fapt, am participat la un film de care să fiu mândră.”, a mai declarat Oliwia.

Oliwia Dabrowska atunci şi acum

Steven Spielberg a refuzat banii din încasări

Filmul „Lista lui Schindler” este considerat în ziua de azi a fi o capodoperă şi poate cel mai bun din cariera lui Steven Spielberg. „Acest film mi-a schimbat viaţa pentru totdeauna.” a declarat Steven Spielberg despre capodopera sa.

Rolul lui Oskar Schindler a fost interpretat de actorul Liam Neeson. Kevin Costner şi Mel Gibson şi-au exprimat dorinţele de a-l interpreta pe Oskar Schindler, dar Spielberg a fost fermecat de Liam Neeson după ce l-a văzut într-o piesă de teatru pe Broadway.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Sfârşitul tragic al lui Mihail Sebastian, un scriitor proeminent, ucis la doar 37 de ani

„Nu m-am aşteptat ca acest film să facă nici măcar un singur dolar. Am făcut totul pentru a spune această poveste într-un mod în care credeam că trebuia să fie spusă.”, a mai adăugat Spielberg.

Fimul s-a dovedit a fi un succes. A câştigat 7 Premii Oscar în anul 1994, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor. Deşi filmul a făcut încasări de 321 de milioane de dolari, Steven Spielberg a refuzat să primească bani. A considerat că ar fi fost un act de profanare a memoriei victimelor Holocaustului. Regizorul a declarat că nu a făcut filmul pentru bani sau faimă şi că totul a fost o experiență personală și spirituală pentru el, care i-a schimbat viața pentru totdeauna.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele