Jean Thurel a fost un soldat francez care a servit în armata regală timp de 75 de ani, între 1716 și 1792. A fost cel mai bătrân soldat din istorie, murind la vârsta de 108 ani. Pe front s-a comportat exemplar, fiind decorat în repetate rânduri de-a lungul vieţii sale care s-a întins pe trei secole diferite.

Jean Thurel s-a născut în data de 6 septembrie 1698, într-o familie de țărani din Franche-Comté. La vârsta de 17 ani, s-a înrolat în regimentul Touraine, acolo unde a rămas până la sfârșitul vieții. A luptat în numeroase războaie și a fost rănit în trei rânduri, dar nu și-a pierdut nicio parte a corpului. Nu s-a lăsat speriat nici după ce şi-a pierdut trei dintre fraţi în Bătălia de la Fontenoy, din anul 1874. Practic, avea războiul în ADN.

Jean Thurel, cel mai bătrân soldat din istorie

Jean Thurel fost martor la schimbarea a cinci regi și doi împărați și a trăit în trei secole diferite, începând cu secolul al XVII-lea şi până în secolul al XIX-lea.

În total, în timpul carierei sale, Jean Thurel a participat la șapte războaie și a fost rănit în trei lupte, dar nu foarte grav. A luptat în Războiul Succesiunii Spaniole, Războiul Succesiunii Poloneze, Războiul Succesiunii Austriece, Războiul de Șapte Ani, Războiul Corsican, Războiul American de Independență și în cadrul Revoluţiei Franceze. Avea 83 de ani atunci când a călătorit peste Atlantic şi a luptat în la Yorktown, în SUA.[sursa]

Jean Thurel

Jean Thurel a fost decorat cu Ordinul Sfântului Ludovic de trei ori și a primit o medalie de aur de la regele Ludovic al XVI-lea pentru loialitatea sa. A refuzat să se pensioneze sau să avanseze în grad, preferând să rămână simplu soldat. A fost considerat un model de disciplină, curaj și devotament.

• CITEŞTE ŞI:  Gheorghe Coroi, un haiduc venerat de ţărani, temut de boieri, urât de jandarmi şi iubit de femei

Soldatul Thurel a fost supranumit “Le Vieux” (Bătrânul) sau “Le Père” (Tatăl) de către camarazii săi, care îl respectau şi îl admirau pentru experiența și curajul de care a dat dovadă. Era considerat un model de disciplină, devotament și patriotism.

Câteva momente marcante din viața lui Jean Thurel:

  • În anul 1733, în timpul Asediului de la Kehl, a fost împușcat în piept cu o muschetă, iar în anul 1759, la Bătălia de la Minden, a primit șapte lovituri de sabie, dintre care șase la cap. Trei dintre frații săi au fost uciși în Bătălia de la Fontenoy, dar asta nu l-a speriat;
  • În anul 1787, când regimentul său a fost trimis pe coasta pentru a se îmbarca pe navele marinei franceze, i s-a oferit ocazia să călătorească cu o trăsură din cauza vârstei sale înaintate. Bătrânul Thurel a refuzat oferta și a mers întreaga distanță pe jos, afirmând că nu călătorise niciodată cu o trăsură și nu avea intenția să o facă atunci;
  • În anul 1781, la vârsta de 83 de ani, a călătorit peste Atlantic pentru a lupta la Yorktown, o bătălie crucială în Războiul de Independență American. A fost unul dintre puținii soldați francezi care au supraviețuit acestei campanii;
  • În anul 1804, la vârsta de 106 ani, a primit Ordinul Național al Legiunii de Onoare de la Napoleon Bonaparte, care l-a numit “cel mai vechi soldat al Europei”. A fost prima și singura dată când a primit această distincție un soldat din rândurile inferioare şi nu un ofiţer.

Viaţa personală a lui Jean Thurel

Jean Thurel a fost martor la Revoluția Franceză și a trăit după execuției regelui Ludovic al XVI-lea și a reginei Maria Antoaneta. A murit în data de 10 martie 1807, în timpul domniei lui Napoleon Bonaparte. Avea 108 ani şi o carieră militară de peste 90 de ani. A fost înmormântat cu onoruri militare în cimitirul din Tours.

• CITEŞTE ŞI:  Care este cea mai mare stea din Univers. De câte ori este mai mare decât Soarele şi ce dimensiune uriaşă are UY Scuti

Jean Thurel este un exemplu unic de longevitate și fidelitate în istoria militară. A servit sub cinci regi și doi împărați, având o carieră militară extrem de îndelungată, fiind cel mai bătrân soldat din istorie.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele