Sir Isaac Newton a scris Legile Gravitației, a construit primul telescop reflectorizant și a descoperit forma exactă a Pământului. Dincolo de meritele sale indubitabile în domeniile fizicii, matematicii şi astronomiei, oamenii rareori menţionează momentul în care genialul savant a amenințat că va da foc casei mamei sale sau momentul la fel de uimitor în care și-a înfipt mai multe ace în ochi pentru a vedea ce se va întâmpla. Dar, mai mult decât atât, marele Newton a prezis şi când va avea loc sfârşitul lumii.

Se pare că atunci când Isaac Newton nu revoluționa noțiunile noastre despre mișcare și gravitație, era, după standardele de astăzi, un tip cam ciudat. Pe lângă faptul că și-a dedicat o mare parte din timpul liber studiului alchimiei – credința medievală că metalele pot fi transformate în aur – Newton era foarte interesat de ocultism și de apocalipsa biblică.

De ce credea Isaac Newton că sfârşitul lumii va avea loc în anul 2060

De fapt, în câteva speculații private, care probabil nu trebuiau să fie văzute în public, Isaac Newton a încercat să prezică sfârșitul lumii, pe baza înțelegerii sale protestante a Bibliei și a evenimentelor care au urmat. Într-o încercare, scrisă pe o foaie de scrisoare alături de calcule matematice reale de tipul non-apocalipsei, Newton se pare că a făcut referire la anul 2060.[sursa]

„Prop. 1. Cele 2.300 de zile profetice nu au început înainte de ridicarea cornului mic al Caprei.
2. Aceste zile nu au început după distrugerea Ierusalimului și a Templului de către romani în anul 70 d.Hr.
3. Timpul și jumătatea timpului nu au început înainte de anul 800, în care a început supremația papilor.
4. Ele nu au început după re[ig]nerea lui Grigore al VII-lea. 1084
5. Cele 1290 de zile nu au început înainte de anul 842.
6. Ele nu au început după domnia papei Greg. 7. 1.084
7. Diferența dintre cele 1.290 & 1.335 de zile sunt o parte din cele șapte săptămâni.

Prin urmare, cei 2.300 de ani nu se termină înainte de anul 2.132 și nici după 2.370. Vremurile timpului & jumătatea timpului nu se sfârșesc nici înainte de 2.060, nici după [2344] Cele 1.290 de zile nu [se] sfârșesc nici înainte de 2.090, nici după [2.374].”

Sfârşitul lumii sau sfârşitul unei ere?

Newton credea în viziunile apocaliptice din Biblie, în care o bătălie de la Armaghedon va avea loc între „Gog și Magog” la sfârșitul zilelor. Probabil că Newton este singurul vinovat pentru că a vorbit despre „ridicarea cornului mic al Caprei” și pentru că și-a lăsat notițele la vedere, dar trebuie remarcat faptul că deşi a calculat că sfârșitul lumii va avea loc în anul 2060, putem specula că s-a referit mai degrabă la sfârșitul unei ere.

• CITEŞTE ŞI:  Mirosul de lacrimi de femeie scade agresivitatea masculină. Care este explicaţia ştiinţifică

„Newton era convins că Hristos se va întoarce în jurul acestei date și va instaura o Împărăție globală a păcii. Pentru mulți, revelația că Newton era un credincios pasionat care a luat în serios profeția biblică a fost un șoc.”, scria în anul 2003 Stephen D. Snobelen, în prezent profesor de istoria științei și tehnologiei la Universitatea King’s College din Halifax. „«Babilonul» (Biserica trinitară coruptă) va cădea, de asemenea, și adevărata Evanghelie va fi predicată în mod deschis.”, a mai spus profesorul.

Lui Newton, deși a făcut o astfel de predicție pentru el însuși, nu-i plăcea practica de a prezice sfârșitul lumii din cauza daunelor pe care le aducea profețiilor religioase care se întâmplau atunci când apocalipsa nu avea loc.

„Așadar, timpii și jumătatea timpului sunt 42 de luni sau 1.260 de zile sau trei ani și jumătate, socotind douăsprezece luni până la un an și 30 de zile până la o lună, așa cum sa făcut în Calendarul anului primitiv. Iar zilele Fiari de scurtă durată fiind puse pentru anii regatelor trăite, perioada de 1.260 de zile, dacă datează de la cucerirea completă a celor trei regi în anul 800 d.Hr., se va încheia în anul 2.060 d.Hr. S-ar putea să se termine mai târziu, dar nu văd niciun motiv pentru care să se termine mai devreme.”, a scris Isaac Newton.

El a scris într-o singură predicție, pe care, din nou, probabil că nu a vrut să fie văzută:

„Menționez acest lucru nu pentru a afirma când va fi timpul sfârșitului, ci pentru a pune capăt conjecturilor pripite ale unor oameni fantezişti care prezic frecvent momentul sfârșitului și, prin aceasta, discreditează profețiile sacre de câte ori predicțiile lor eșuează. Hristos vine ca un hoț în noapte și nu este treaba noastră să cunoaștem vremurile și anotimpurile pe care Dumnezeu le-a pus în sânul Său.”, a mai scris Isaac Newton despre sfârşitul lumii.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Sfera Betz - obiectul misterios care pare a fi de pe altă lume

Din nefericire pentru Newton, a trecut suficient timp pentru ca predicțiile sale să eșueze în curând, plasându-l în aceeași categorie a „oamenilor fantezisti” care discreditează profețiile în ansamblu.

Isaac Newton nu s-a însurat niciodată

Sir Isaac Newton este considerat una dintre cele mai strălucite minţi ale omenirii. „Tatăl fizicii moderne‟ a studiat alchimia, optica, gravitaţia şi alte numeroase aspecte ale ştiinţei şi ale matematicii pe întreaga durată a vieţii sale în care n-a reuşit să-şi facă prea mulţi prieteni.

Potrivit calendarului iulian folosit în Anglia la acea vreme, Newton s-a născut prematur, în ziua de Crăciun a anului 1642 (4 ianuarie 1643, conform calendarului actual), la numai câteva luni de la moartea tatălui său analfabet. Când avea trei ani, mama lui s-a măritat cu un om cu bani, Barnabas Smith pe numele lui, care nu şi l-a dorit pe Isaac ca fiu vitreg, motiv pentru care copilul a fost părăsit de mamă şi lăsat complet în grija bunicilor săi. Abandonul simţit atunci de băieţel a marcat întreaga existenţă a viitorului om de ştiinţă, care şi-a găsit consolarea în studii şi o singurătate cruntă.

Nimeni nu s-ar fi aşteptat ca fiul unui ţăran analfabet să ajungă unul dintre cei mai mari savanţi din istorie. Studiile şi cercetarea i-au ocupat tot timpul, şi de aceea Isaac Newton nu a avut o relaţie sau familie şi unii spun că ar fi murit virgin în data de 31 martie 1727, la vârsta de 84 de ani.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Cum arată şi cât costă cea mai scumpă pereche de pantofi din lume

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele