Salvador Alvarenga, un pescar care îşi întreţinea familia din această activitate, a plecat la pescuit de pe coastele Mexicului, în largul Oceanului Pacific. Acest lucru nu era neobişnuit pentru el, căci făcea asta de foarte mult timp.

Două zile mai târziu, o furtună puternică a lovit zona şi nimeni nu a mai ştiut nimic despre el timp de aproape 14 luni.

Salvador era un pescar obişnuit, a cărui rutină zilnică era să plece dimineaţa la pescuit, şi apoi să vândă peştele prins la piaţă.

Pe 17 noiembrie 2012, Salvador a plecat la pescuit în apele Pacificului. Întrucât partenerul său obişnuit nu a putut merge în acea expediţie, a fost însoţit de un prieten pe nume Ezequiel Cordoba, care nu avea prea mare experienţă.

Ambarcaţiunea cu care cei doi au plecat nu era foarte performantă. Avea 7 metri lungime şi nu era prevăzută cu o cameră sau măcar un acoperiş.

Barca avea un motor mic, dar care era util pentru cerinţele lor. Cei doi mai aveau o ladă frigorifică în care depozitau peştii prinşi, circa 200 de litri de benzină, 60 de litri de apă, 23kg de sardine pentru momeală, plase de pescuit şi puţină mâncare.

De asemenea, mai aveau un telefon mobil pus într-o pungă pentru a-l feri de apă, un aparat GPS şi o staţie de emisie-recepţie pe jumătate încărcată.

Furtuna

Totul părea bine. Vântul începuse să fie destul de puternic, însă cei doi şi-au continuat partida de pescuit. La scurt timp, o furtună puternică a pornit din senin.

Barcă în timpul unei furtuni pe apă

Deşi orice pescar ştie că nu se poate pune împotriva naturii, cei doi nu au vrut să irosească ziua şi s-au îndepărtat la circa 120km de ţărm. S-a dovedit că furtuna era, în realitate, un taifun.

• CITEŞTE ŞI:  La începutul secolului XX, în SUA copiii puteau fi trimişi prin Poştă

Cei doi au pornit către ţărm, însă motorul s-a stricat subit. Salvador Alvarenga a încercat să-l contacteze pe şeful său prin staţia radio.

– Willy! Willy! Willy! Motorul este stricat!, a strigat disperat prin staţie Salvador către şeful său.

Publicitate

– Calmează-te, omule! Dă-mi coordonatele tale, a răspuns Willy.

– Nu am coordonatele. Nu funcţionează aparatul.

– Ok, linişteşte-te, venim după voi.

– Veniţi acum! Începe să ne cam nenorocească.” – Acestea au fost ultimele cuvinte care au ajuns la ţărm.

Barca nu a mai putut fi controlată şi a început să fie purtată de ape.

Echipa de căutare

Într-adevăr, după ce apele s-au mai liniştit, o echipă de salvatori a plecat după cei doi. După patru zile de căutări, salvatorii s-au retras, considerând că cei doi nu au supravieţuit furtunii.

La 5 zile după dispariţie, cei doi pescari erau deja la câteva sute de kilometri faţă de locul în care se aflau iniţial. Barca era foarte mică, fiind aproape imposibil să fie reperată din aer.

Cum au supravieţuit timp de mai multe luni de zile

Cei doi au supraviețuit timp de mai multe luni doar cu hrană crudă. Prindeau peşte, broaşte ţestoase şi uneori chiar păsări, cu mâinile goale. Au băut apă de ploaie, iar când nu ploua, cei doi se hidratau cu sânge de broască ţestoasă sau chiar cu propria urină.[sursa]

După câteva luni pe mare, Cordoba s-a îmbolnăvit grav. Nu a mai putut să mănânce carnea crudă care îl ținea în viață. În cele din urmă, tânărul a murit.

Salvador nu şi-a pierdut speranţa şi a încercat să rămână în viaţă cu orice preţ. A ţinut cadavrul prietenului său timp de 5 zile în barcă, sperând, după cum spunea el, că va fi înmormântat cum se cuvine.

Barca lui Salvador Alvarenga

Într-un final, Salvador Alvarenga a aruncat cadavrul lui Ezequiel peste bord.

• CITEŞTE ŞI:  Ferdinand Demara, chirurgul fals care a operat cu succes mai mulţi oameni

După câteva luni, un vas uriaş a trecut prin apropierea bărcii sale. A făcut semne disperate şi a urlat cât l-au ţinut plămânii, însă nimeni nu l-a zărit.

Soarta sa părea pecetluită, însă nici măcar în acel moment Salvador nu a renunţat.

Găsirea lui Salvador Alvarenga

Pe durata derivei, Salador a călătorit peste 10.000 de kilometri.

Pe 30 ianuarie 2014, la aproape 14 luni de la furtuna fatidică, barca lui Alvarenga a ajuns la țărm pe o insulă minusculă aflată la extrema sudică a Insulelor Marshall.

Se afla la o distanță de aproximativ 8.850 de kilometri de locul în care barca fusese lovită de furtună. Era deshidratat, murdar și confuz, dar era în viaţă. Oamenii de pe insulă l-au îngrijit cum au putut, anunţând autorităţile de prezenţa sa.

Traseul călătoriei, de pe coastele Mexicului, până în atolul Ebon

Vestea că Salvador Alvarenga a fost găsit în viaţă după aproape 14 luni în derivă, s-a răspândit rapid în toată lumea. După ce a fost salvat, Salvador le-a povestit autorităților cele întâmplate. A oferit detalii despre moartea partenerului său.

Alavarenga a mărturisit că, după ce tânărul a murit, i-a păstrat cadavrul în barcă timp de șase zile, după care a fost nevoit să-l arunce în apă.

salvador alvarenga
Salvador Alvarenga după ce a fost găsit de salvatori

Acuzaţii de canibalism

După câteva săptămâni, bărbatul s-a întors în Mexic, unde s-a întâlnit cu rudele sale şi ale lui Cordoba. Familia tânărului îl acuza pe Alvarenga că mâncase cadavrul și nu-l aruncase peste bord, așa cum susținea.

A existat o anchetă în acest sens, însă nu s-a concretizat nimic, din lipsă de probe. Mai mult, Alvarenga a fost supus şi unui test cu aparatul poligraf, pe care l-a trecut.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele