Despre oraşul Heracleion scria marele istoric Herodot în secolul 5 î.Hr., descriind templul din oraş, construit în onoarea lui Amon, zeul egiptean al soarelui şi al aerului.

Amon a fost unul dintre cei mai importanţi zei în perioada Noului Regat Egiptean, între anii 1550 î.Hr.-1070 î.Hr. Oraşul Heracleion, cunoscut în rândul egiptenilor ca Thonis, a devenit în timp mai mult o legendă asemănătoare cu cea a Atlantidei.

De asemenea, acesta este locul în care s-au ascuns Paris şi Elena, înaintea Războiului Troian, oraşul fiind vizitat şi de eroul mitic Heracle (cunoscut în România ca Hercule).[Atlas Obscura]

Descoperirea oraşului Heracleion

Când toţi cercetătorii credeau că oraşul a fost pierdut pentru totdeauna, în anul 2001, arheologul Franck Goddio a găsit, în urma unor cercetări subacvatice îndelungate în Golful Abukir, oraşul Heracleion.

În prezent, Heracleion este acoperit în totalitate de apele Mării Mediterane, aflându-se la câteva sute de metri în adâncuri.

heracleion
Imagini de la explorarea oraşului după ce a fost descoperit

În timpul în care era locuit, oraşul era situat la 32 de kilometri nord-est faţă de marele oraş Alexandria, din Egiptul Antic.

Orașul Heracleion era un port important pentru comerțul cu Grecia. Totodată, era și un centru religios în care marinarii ofereau daruri zeilor. Orașul era semnificativ și din punct de vedere politic. Faraonii erau nevoiți să viziteze templul lui Amon pentru a deveni conducători universali.

Construit pe delta Nilului, orașul era traversat de o rețea vastă de canale, astfel că era deosebit de frumos, fiind poreclit „Veneţia de pe Nil”. Se spune că Heracleion a fost, la un moment dat, cel mai mare port al Mediteranei.

• CITEŞTE ŞI:  Un fotograf surprinde o luptă incredibilă pentru un iepure, între o vulpe şi un vultur

Cercetătorii au concluzionat că orașul și-a pierdut treptat din importanță pe măsură ce s-a scufundat în mare în a doua jumătate a secolului al VIII-lea e.n.

Comorile din adâncuri

Una dintre cele mai impresionante descoperiri din orașul scufundat Heracleion a fost statuia unei regine din timpul dinastiei Ptolemeice. Cel mai probabil, statuia o înfățișa pe Cleopatra a II-a sau Cleopatra a III-a, îmbrăcată ca zeița Isis.

Statuia unei regine din perioada Ptolemeică

Au mai fost descoperite epavele a zeci de nave, sute de ancore, alte statui pe lângă cea descrisă mai sus.

Publicitate

De asemenea, cercetătorii au mai descoperit un cufăr cu monede din aur şi chiar ruinele templului descris de Herodot, ridicat în cinstea zeului Amon. Între ruinele templului au fost găsite sarcofage de mici dimensiuni, în care animalele erau duse la templu ca jertfă.

Templul a fost construit din granit şi diorit, ruinele fiind într-o stare bună de conservare.

Vizionaţi în materialul de mai jos imagini din interiorul oraşului scufundat Heracleion

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

1 Comentariu

  1. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele