Insula Santinelei de Nord face parte din teritoriul federal numit Insulele Andaman și Nicobar, din India, şi găzduieşte un trib de indigeni. Tribul Santinelei de Nord are o populaţie estimată între 250 și 400 de indivizi.

Locuitorii insulei refuză orice contact cu alți oameni, atacând pe oricine se apropie de insula lor.

Aceştia sunt printre ultimii oameni care au rămas neinfluențați de civilizația modernă.

Nu practică agricultura, iar pentru procurarea hranei folosesc metodele strămoşilor noştri, adică vânătoarea şi culesul.[Forbes]

Tribul Santinelei de Nord nu doreşte să fie contactat

Elicopterele care au survolat insula au fost atacate cu săgeţi de către membrii tribului.

Nu puţini au fost cei care au încercat să exploreze insula de-a lungul timpului, însă unii dintre ei nu s-au mai întors.

Membrii tribului atacând un elicopter

În anul 1896, un condamnat a evadat dintr-o închisoare şi s-a refugiat pe insulă. Bărbatul a fost ucis de membrii tribului, fiind expus pe plajă.

În anul 2006, doi pescari s-au apropiat nepermis de mult de Insula Santinelei de Nord, iar localnicii i-au atacat, ucigându-i cu săgeţi.

Guvernul Indian a declarat întreaga insulă, precum și întinderile de apă din jurul acesteia, pe o rază de circa 9 kilometri, drept zonă de excludere.

Decizia vine nu doar din cauza faptului că tribul atacă pe oricine, ci şi pentru protecţia lor.

Populația indigenă este supusă riscurilor unor potențiale boli infecțioase la care nu au imunitate.

Tribul Santinelei de Nord, văzut din apele Oceanului Indian

Epoca colonialistă

Cea mai veche menționare a Insulei Santinelei de Nord, a fost făcută în 1771 de către cercetătorul britanic John Ritchie.

Acesta a observat „o multitudine de lumini”, de pe vasul pentru cercetări hidrografice, Diligent, al Companiei Indiilor de Est.

În anul 1867, un vas negustoresc indian, numit Ninive, a eșuat pe reciful din apropierea insulei.

Cei 106 supraviețuitori, pasageri și membrii ai echipajului, au ajuns pe insulă și au fost atacați de către băștinași.

Mulţi dintre ei au fost ucişi de băştinaşi. Cei care au reuşit să se ascundă şi au supravieţuit, au fost recuperați de către o patrulă a Marinei Regale.

O expediție condusă de Maurice Vidal Portman, care spera să cerceteze băștinașii și obiceiurile acestora, a debarcat cu succes pe Insula Santinelei de Nord în ianuarie 1880.

Grupul a găsit o rețea de poteci și câteva sate mici abandonate.

După câteva zile, șase băștinași (un cuplu de bătrâni și patru copii) au fost capturați și duși la Port Blair.

Ofițerul colonial care s-a ocupat de răpirea acestora a raportat că toți cei din grup „s-au îmbolnăvit rapid, iar bărbatul în vârstă și femeia au murit, așa că cei patru copii au fost trimiși înapoi pe insulă cu daruri.”

Administrația Insulelor Andaman și Nicobar a declarat în anul 2005, că nu există intenția de a interveni asupra stilului de viață sau a habitatului locuitorilor Insulei Santinelei de Nord și că nu este interesată în a realiza alte contacte cu aceștia.

Vizionaţi mai jos un documentar despre Tribul Santinelei de Nord

1 Comentariu

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele