Edgar Allan Poe este unul dintre cele mai enigmatice şi mai tragice personaje din istoria literaturii. Născut în data de 19 ianuarie 1809, în oraşul Boston, SUA, Poe a fost creatorul genului de povestiri scurte și precursor al literaturii moderne de ficțiune științifico-fantastică.

Scriitorul american a dus o viață de boem și a sfârșit tragic în mizerie, opium și alcoolism. Însă tocmai din acest infern al existenței sale s-au născut multe dintre creațiile care aveau să impună literaturii universale norme de evaluare estetică necunoscute până la acel moment.

În cei 40 de ani ai unei vieți halucinante, scriitorul a izbutit să publice multe volume de versuri, de proză, estetică și teorie literară, făcând dovada unei forțe de creație extraordinare. Cu toate acestea, a publicat un singur roman, respectiv Povestea lui Arthur Gordon Pym din Nantucket.

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe a prezis un dezastru în singurul său roman

Povestea lui Arthur Gordon Pym din Nantucket (în engleză The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket) este un roman de aventuri, publicat în anul 1838. După cum am precizat, este singurul roman complet scris de către Edgar Allan Poe.

Personajul principal al romanului este, după cum se poate intui, Arthur Gordon Pym. Acesta este un tânăr născut pe insula Nantucket, renumită pentru portul său pescăresc și pescuirea de balene. Povestea începe ca o aventură destul de convențională pe mare, dar devine din ce în ce mai ciudată și mai greu de clasificat.

Arthur şi prietenul său cel mai bun, Augustus Barnard, au pornit într-o serie de călătorii pe mare. Într-una dintre aventuri, cei doi ajung pe o navă denumită Grampus. Această balenieră era condusă de către tatăl lui Augustus, care urma să navigheze pe mările sudice. În urma unei revolte şi a unei serii de întâmplări bizare, cei doi prieteni şi alţi doi membrii ai echipajului rămas în viaţă, au ajuns să plutească în derivă, pe o barcă defectă, fără mâncare şi apă.

• CITEŞTE ŞI:  De ce nu au fost găsite rămăşiţe umane pe Titanic? Ce s-a întâmplat cu trupurile celor dispăruţi în naufragiu

Cei patru navigatori au reuşit să prindă o broască ţestoasă, pe care au mâncat-o. Însă nu era suficient. Pentru a supravieţui, s-a ajuns la concluzia că unul dintre membrii echipajului trebuie sacrificat pentru ca ceilalţi să trăiască. Astfel, au procedat la extragerea de paie, pentru a stabili cine va fi cel sacrificat.

Paiul scurt, sau paiul morţii, a fost tras de un tânăr care iniţial făcuse parte din grupul răzvrătiţilor, pe nume Richard Parker. Tânărul în vârstă de 17 ani a fost înjunghiat şi ucis rapid. Capul, mâinile şi picioarele i-au fost aruncate peste bord. Sărmanul răzvrătit a fost mâncat, iar ceilalţi au reuşit să supravieţuiască puţin mai mult. Doar doi dintre membrii echipajului au supravieţuit când, într-un final, au fost salvaţi.

Edgar Allan Poe însuși a numit romanul „o carte foarte proastă”. Cu toate acestea, Aventurile lui Arthur Gordon Pym din Nantucket a devenit o lucrare importantă în literatura universală.

Jumătate de secol mai târziu

Totul devine foarte bizar la aproape jumătate de secol distanţă. În anul 1884, un vas denumit Mignonette a plecat din Anglia către Sydney, Australia. Acel iaht nu era construit pentru astfel de călătorii în jurul lumii. Astfel, în mod deloc surprinzător, vasul a fost prins într-o furtună şi s-a scufundat. Cei patru membri ai echipajului au reuşit să se urce într-o barcă de salvare, plutind în derivă. În mod evident, nu au apucat să-şi ia provizii când au părăsit vasul scufundat.

Cei patru au reuşit să prindă o broască ţestoasă, pe care au mâncat-o. La fel ca personajele lui Edgar Allan Poe, din romanul scris cu 46 de ani mai devreme, marinarii au fost nevoiţi să ia o decizie drastică pentru a rămâne în viaţă.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Acest băiat deţine recordul mondial pentru cele mai multe găuri în faţă

La un moment dat, înainte de a ajunge pe insulă, unul dintre membrii echipajului a căzut din barcă, înghiţind o cantitate de apă sărată. Tânărului i s-a făcut rău, iar starea lui nu părea să se îmbunătăţească.

După acest incident, pentru a-i curma suferinţa şi pentru a-şi asigura supravieţuirea, ceilalţi trei marinari au decis să-l ucidă. În disperarea lor de a rămâne în viaţă, cei trei i-au băut sângele tânărului sacrificat. Care era numele nefericitului băiat sacrificat? La fel ca în romanul lui Edgar Allan Poe, tânărul avea 17 ani şi se numea Richard Parker.[sursa]

Cazul echipajului de pe Mignonette a devenit faimos în Anglia. Cei trei supravieţuitori au fost trimişi în judecată pentru omor. Iniţial, doi dintre ei au fost condamnaţi la moarte. Ulterior, pedeapsa a fost schimbată în şase luni de închisoare.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele