Ştefan Mandel, românul care a câştigat de 14 ori la loto, a impresionat o lume întreagă cu sistemul său, atrăgând şi atenţia FBI, CIA şi a Fiscului american. Mandel, un contabil român, a fentat în mod legal, ani la rând, loterii din diverse ţări, reuşind să obţină de 14 ori premiul cel mare. Povestea sa fascinantă a început în anii ’60.

La finalul anilor ’60, Ştefan Mandel, un contabil român, îşi ducea cu greu traiul de zi cu zi. Pe atunci, în regimul comunist, salariul de 360 de lei al lui Mandel era insuficient pentru ca el să se poată întreţine. Astfel, s-a hotărât să se îndrepte către ceva la care s-a priceput întotdeauna: numerele. Aşa că a decis să joace la loterie.

Deşi şansele sunt mai degrabă să câştigi o medalie olimpică decât să câştigi la loterie, Mandel, născut în anul 1934, nu era un contabil obişnuit. În viaţa lui de zi cu zi, pe lângă muncă, Mandel folosea fiecare minut liber pentru a analiza lucrări despre probabilităţi scrise de matematicianul Leonardo Fibonacci în secolul XIII.

„Sunt un matematician de weekend, un contabil cu prea multă educaţie. Dar matematica aplicată corect poate garanta o avere.”, spunea Ştefan Mandel în anul 1994, în singurul interviu acordat presei româneşti.

Românul care a câştigat de 14 ori la loto ştefan mandel
Stefan Mandel, românul care a câştigat de 14 ori la loto spune că a folosit matematica de bază pentru câştigurile sale

Românul care a câştigat de 14 ori la loto a aplicat matematica de bază

După ani buni de cercetare, Mandel a creat în cele din urmă un algoritm numit condensare combinatorică. Cu acest algoritm, Mandel pretindea că poate prevesti corect 5 dintre cele 6 numere câştigătoare la o extragere loto, reducând numărul combinaţiilor de la câteva milioane la câteva mii.

Împreună cu un grup de prieteni şi cunoştinţe, Mandel şi-a asumat riscul şi a cumpărat calupuri mari de bilete de loterie cu combinaţiile pe care formula sa le-a considerat cele mai favorabile.

Ca prin miracol, în anul 1964, a câştigat premiul cel mare pus la bătaie în acea vreme de Loteria Română, în valoare de 78.783 de lei. După ce şi-a acoperit cheltuielile, a rămas cu 4.000 de dolari, destui bani cât să poată mitui oficialii ministerului de externe şi să fugă din România pentru a începe o nouă viaţă afară, în anul anul 1966.

• CITEŞTE ŞI:  Versurile cântecelor au devenit mai simple, mai furioase și mai obsedate de sine decât în trecut, potrivit unui studiu

„Acest prim câştig al meu se datorează mai mult norocului. Totuşi, banii câştigaţi mi-au oferit posibilitatea de a fugi din ţară. Nu o să vă spun cum am fugit, nici măcar acum, după atâţia ani.”, a declarat Ştefan Mandel pentru revista Night & Day, în anul 1992.

Câştigurile la loterie au devenit o afacere

După patru ani în care s-a plimbat prin Europa, Mandel s-a stabilit în Australia şi şi-a transformat algoritmul într-o afacere.

Într-un joc tipic de loterie, un set de numere dintr-un anumit interval, să spunem de la 1 la 40, sunt selectate în mod aleatoriu. Dacă numerele de pe biletul tău se potrivesc, ai câştigat jackpot-ul. Însă şansele de câştig sunt bazate pe numărul de posibile combinaţii dintre numerele din acel interval. Aşadar, de cele mai multe ori, şansele de a câştiga la loto este de una la câteva milioane.

Ştefan Mandel a realizat un lucru: în anumite loterii, numărul total de posibile combinaţii era mult mai mic decât jackpot-ul.

Publicitate

De exemplu, o loterie alege 6 numere din 40. Acest lucru înseamnă că vor fi 3.838.380 de combinaţii posibile. Dar să spunem că premiul oferit de această loterie este de 10 milioane de dolari. În teorie, Mandel ar fi putut cumpăra toate cele 3,8 milioane de combinaţii, cu un dolar fiecare, şi tot ar avea un câştig semnificativ, chiar şi după taxe.

Dar, în practică, el nu avea acei bani. Aşa că, în timp ce muncea ca agent de asigurări, a convins sute de investitori să îşi adune banii la un loc şi să creeze un sindicat loto, denumit International Lotto Fund (Fondul Loteriei Internaționale). Românul a dezvoltat apoi un algoritm prin care calcula toate combinaţiile necesare pentru a câştiga şi printa biletele.

Aşadar, în anii 1980, sindicatul creat de Mandel aştepta până când jackpot-ul oferit de o loterie atingea o sumă suficient de mare astfel încât să fie acoperit şi costul biletelor, precum şi să acopere investiţia partenerilor. Împreună, au reuşit să câştige 12 jackpot-uri (dar şi alte 400.000 de premii mai mici) în Australia şi Marea Britanie.

• CITEŞTE ŞI:  De ce miroase urât în spaţiu? Cum miroase în spaţiul cosmic şi de unde ştim acest lucru

Cu toate acestea, Mandel a ajuns curând la concluzia că profiturile împărţite erau prea mici. De asemenea, sindicatul lui a atras atenţia autorităţilor australiene, care au modificat legislaţia de multiple ori, interzicând atât printarea prin computere a biletelor, cât şi cumpărarea de calupuri de bilete de către o singură persoană.

Ştefan Mandel şi visul american: cercetat de FBI, CIA şi IRS

După aventura australiană, Ştefan Mandel şi-a mutat afacerea în SUA, acolo unde a reuşit să câştige alături de alţi investitori premiul de 27 de milioane de dolari pus la bătaie de loteria din statul Virginia. „Minunea” a venit după ce un plan megaloman al său, de a cumpăra 7 milioane de bilete de loterie în numai 72 de ore a eşuat, echipa sa reuşind, din cauza problemelor de logistică, să cumpere numai 5,5 milioane de bilete.

Însă cu toate că demersul echipei lui Mandel era complet legal, potrivit legilor americane şi din statul Virginia, acesta a fost totuşi interpretat ca trişat. A urmat un proces de 4 ani pentru român, timp în care a fost investigat personal de 14 agenţii internaţionale, inclusiv CIA, FBI şi IRS (Fiscul american). Într-un final, Mandel şi sindicatul său au fost declaraţi nevinovaţi.

Între timp, însă, investitorii cooptaţi de Mandel aşteptau profiturile uriaşe care le-au fost promise. În octombrie 1993, Guvernul român l-a invitat pe Mandel şi pe alţi 200 de potenţiali investitori la o conferinţă al cărei scop a fost să îi convingă că România este un loc bun pentru a investi. Astfel, în februarie 1994, după ce s-a lăsat convins, a înfiinţat Insurance Mondragon S.A., compania de asigurări cu al doilea cel mai mare capital vărsat din România, de peste 2 milioane de dolari, care a reuşit să vândă peste 9.000 de poliţe în doar câteva săptămâni. Compania a fost răscumpărată apoi de Guvern, care i-a schimbat imediat numele în Omniasig, iar ulterior a vândut-o unui grup de asigurări austriac.

Ştefan Mandel a dispărut din viaţa publică în anii ’90. Se spune că milionarul, dacă mai trăieşte, îşi petrece zilele locuind într-o casă de vacanaţă pe o insulă tropicală din Vanuatu, în largul coastei Australiei. Acesta s-a retras din loterie, trăind o viaţă liniştită. Lucru oarecum de înţeles.

• CITEŞTE ŞI:  O nouă teorie a conspiraţiei: Luna nu este o piatră luminată de Soare, ci emite propria lumină

Nu există o formulă magică

Despre câştigul la loterie, Mandel spunea încă de la început că nu există o formulă magică, ci că este vorba numai de matematică.

„Să-mi tund barba este o loterie: Întotdeauna există posibilitatea să mă tai, să fac o infecție în sânge și să mor – dar o fac oricum. Șansele sunt în favoarea mea.”, glumea Mandel.

„Nu există această formulă, singura cale de câştig cert stă în acoperirea tuturor posibilităţilor. Nu toate loteriile sunt rentabile din punctul de vedere al jucătorului. Dar cea de la Sydney mi-a dat posibilitatea să investesc 7 milioane de dolari şi să câştig 27 milioane. Un fapt pe care l-am putut prevedea prin calcul matematic. În ultimă instanţă, teoria rămâne doar teorie, faptele vorbesc!”, spunea Mandel, în anul 1994.

Dacă aţi fost inspirat de tactica lui Ştefan Mandel şi aţi pus deja mâna pe telefon pentru a vă suna prietenii ca să cumpăraţi milioane de bilete, precum românul care a câştigat de 14 ori la loto, trebuie să vă dezamăgesc. Această tactică, deşi bazată pe calcule matematice, pur şi simplu nu mai poate fi câștigătoare.

„Numărul de combinaţii a crescut prea mult, nu aţi fi capabil să imprimaţi biletele, nu aţi putea să le cumpăraţi în timp şi, probabil, nici măcar nu aţi putea face matematica corectă fără să faceţi o greşeală.”, scrie publicaţia Business Insider.

Există o legendă conform căreia cei care câştigă sume importante la loto sunt predispuşi să piardă banii obţinuţi uşor şi chiar mai mult, să ajungă la sapă de lemn. Acest blestem al câştigătorilor la loto a fost, însă, spulberat de românul care a câştigat de 14 ori la loto, demonstrând că matematica este mai presus de legende şi superstiţii.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele