Jean René Lacoste s-a născut în anul 1904 şi a fost un jucător de tenis francez, care a dominat acest sport în anii ’20-’30, făcând parte din grupul celor Patru Muschetari[wiki], alături de compatrioţii săi Jean Borotra, Jacques Brugnon şi Henri Cochet.

René Lacoste a început să practice tenisul de la vârsta de 15 ani, în urma unei călătorii în Anglia, împreună cu tatăl său.

Poate că nu era la fel de talentat precum colegii săi, însă cu siguranţă era cel mai perseverent din grupul său.

René Lacoste a câştigat 7 titluri de Grand Slam la simplu şi de două ori Cupa Davis, fiind Numărul 1 Mondial în anii 1926 şi 1927.

Francezul s-a remarcat prin jocul său metodic, prin care încerca să reziste mai mult decât adversarul.

rene lacoste

Povestea Crocodilului

Relaxându-se înaintea unui meci împreună cu Allan H. Muhr, care era căpitanul echipei franceze de Cupa Davis, René a observat în vitrina unui magazin o geantă din piele de crocodil.

Căpitanul i-a promis că-i va dărui acea geantă dacă va câştiga următoarea partidă.

Deşi René a pierdut meciul, tenismenul a fost apreciat pentru tenacitatea sa. Un jurnalist american, aflând de povestea pariului de dinaintea partidei, l-a poreclit pe René Lacoste „Crocodilul”.

Încântat de această asociere, Lacoste l-a rugat pe unul dintre prieteini săi, designerul Robert George, să-i deseneze acest simbol pe toate cămăşile pe care le purta în timpul meciurilor.

Această idee inspirată avea să revoluţioneze moda sportivă pentru bărbaţi.

Tricoul polo Lacoste

René s-a retras din tenis în anul 1929, întrucât dezvoltase o boală respiratorie.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Charles Ponzi, omul din spatele piramidelor financiare

În anul 1933, a înfiinţat La Chemise Lacoste, împreună cu André Gillier, proprietarul celei mai mari companii de producţie de textile şi îmbrăcăminte la acea vreme.

Pe vremea lui Lacoste, jucătorii de tenis purtau cămăşi cu mânecă lungă, cravată şi pantaloni.

Aşadar, echipamentul nu doar că era nepotrivit pentru sport, ci era şi incomod.

Echipament de tenis în anii ’30

Astfel, René a simţit că este nevoie de o schimbare şi a conceput un tricou sport, numit „jersey petit pique”.

Modelul avea mâneci scurte, guler reglabil şi croială mai lungă la spate. Oferea lejeritate şi confort în timpul partidelor sportive, fiind extrem de apreciat de sportivi.

Acest tip de tricou, lansat pe piaţă în anul 1933, care avea brodat un crocodil pe piept, a devenit mai târziu ceea ce astăzi numim „tricou polo”.

rene lacoste tricou polo
René Lacoste purtând un tricou polo, cu crocodilul brodat pe piept

Lacoste, un brand mondial

În anul 1942, René a devenit preşedintele Federaţiei Franceze de Tenis, însă a continuat să-şi dezvolte afacerea.

În anul 1961, Crocodilul a inovat şi racheta de tenis, care până la acea vreme era confecţionată din lemn. A fost introdusă racheta tubulară din oţel, care era mai stabilă şi care a crescut viteza loviturilor.

În anul 1963, Bernard Lacoste, fiul fondatorului, a dus afacerea la următorul nivel. Acesta a reuşit să vândă în lume mai mult de 300.000 de produse cu logo-ul Lacoste.

Compania şi-a diversificat produsele. Au fost create sub logo-ul Lacoste parfumuri, ceasuri, alte articole textile şi articole din piele, dar şi o gamă largă de accesorii. Totuşi, nu a fost abandonată linia sportivă.

Compania Lacoste a rămas mereu o afacere de familie, nefiind cotată la bursă.

Un lucru curios îl reprezintă faptul că afacerea nu s-a transmis din tată-n fiu după principiul simplu al moştenirii. Înainte de a a prelua compania, cel care aspira la postul de director, trebuia să-şi dovedească abilităţile de om de afaceri în cadrul unor firme din exterior.

• CITEŞTE ŞI:  VOTEAZĂ | Care este cea mai nocivă emisiune din România?

René Lacoste şi soţia sa, Simone Thion de La Chaume au avut împreună 4 copii. Aceştia i-au oferit 17 nepoţi şi 14 strănepoţi. Dintre urmaşi, doar 3 membri ai familiei au deţinut funcţii de conducere în cadrul companiei, urmând principiul meritocraţiei.

René Lacoste a murit în anul 1996, la vârsta de 92 de ani.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele