David Vetter a fost un copil cu adevărat special. Băieţelul a trăit într-un balon toţi cei 12 ani de viaţă din cauza unei afecţiuni îngrozitoare.

Familia Vetter avea o mare problemă: copiii născuţi în această familie sufereau de boli genetice.

Primul fiu al soților Vetter a murit la vârsta de 7 luni, din cauza unei boli autoimune rare, numită SCID (imunodeficiență severă combinată).[Wiki]

Pericolul imens al acestei boli constă în faptul că persoanele care suferă de SCID nu au imunitate.

Cauzele SCID-ului sunt reprezentate de o serie de anomalii genetice, aflate în mod special pe cromozomul X. Pacienţii cu SCID au predispoziţie pentru meningită, pneumonie, rujeolă, varicelă, candidă orală, afecţiuni virale respiratorii, boli sanguine.

David Vetter

Afecţiunile sistemului imunitar la copiii cu SCID devin evidente în jurul vârstei de 3 luni. Astfel, cauzele decesului pot fi o simplă răceală sau doar o zgârietură.

În medie, cu această boală se naște 1 copil din 100.000.

O şansă de salvare

Unica șansă de a salva un nou-născut de la o moarte sigură este de a-i face un transplant de măduvă osoasă. Un donator potențial pentru David ar fi fost un frate. De aceea, soții Vetter au decis să mai facă un copil. Astfel, David s-a ales cu o surioară.

Medicii le-au garantat părinților că până la operația de transplant, copilul va putea trăi în siguranţă într-o cameră sterilă. Însă nimeni nu s-a gândit că măduva osoasă a fetiței ar putea să nu fie bună pentru transplant.

Din păcate, acest lucru s-a întâmplat. Fetiţa s-a născut, dar măduva osoasă a acesteia nu era compatibilă.

• CITEŞTE ŞI:  De ce nu se foloseşte sistemul metric în SUA

David Vetter a trăit într-un balon vreme de 12 ani

Băiețelul a rămas să trăiască într-o cameră de polietilenă și a fost botezat cu apă dezinfectată.

Publicitate

Orice obiect era dezinfectat riguros înainte de a ajunge în această cameră, de la alimente și terminând cu scutece, cărți și jucării.

trăit într-un balon
David a trăit într-un balon steril

Acestea erau expuse unui șoc termic, după care erau aerisite timp de 1-7 zile, pentru ca niciun microb să nu poată ajunge în camera copilului.

Părinții lui David la fel se puteau atinge de el doar prin intermediului unor mănuși cu care era prevăzută camera de polietilenă. Băiețelul a început să devină depresiv și instabil din punct de vedere psihologic.

Pentru binele său, doctorii au fost nevoiţi să-i explice pericolul de moarte al microbilor. După aceasta David a dobândit o fobie puternică față de microbi.

Costumul construit de NASA

Cazul lui David a ajuns şi în atenţia NASA. Cercetătorii de acolo au proiectat un costum de protecţie special pentru David.

La început băiețelul nu a vrut să-l îmbrace, deoarece credea că este plin cu microbi. Într-un final, l-a îmbrăcat. Pentru prima dată în viața sa a putut ieși la plimbare și face mai mult de 6 pași într-o direcție.

trăit într-un balon
Prima plimbare a lui David în costumul proiectat de NASA

După acest episod NASA a publicat un articol despre experiența construirii unui asemenea tip de costum. Statul american cheltuise deja 1,3 milioane de dolari pentru David. Băiețelul devenise de fapt un proiect-experiment al SUA.

În ciuda tuturor eforturilor, boala lui David rămânea incurabilă, iar el creștea fără să se aștepte la un viitor mai bun.

Deși măduva osoasă a surorii nu era bună pentru David, când acesta a împlinit 12 ani doctorii s-au decis totuși să facă un transplant. Considerau că la această vârstă, organismul lui David are mai multe șanse de a accepta măduva surorii sale.

• CITEŞTE ŞI:  10 apartamente identice, 10 vieţi diferite

Operaţia a eşuat

Părinții erau categoric contra, însă într-un final au cedat în faţa dorinţei de normalitate pe care David o avea, iar operația a avut loc.

Din păcate, operația nu a avut rezultatul aşteptat. În măduva osoasă a surorii lui David stătea ascuns virusul Epstein-Barr.[Wiki] La acel moment, medicii nu cunoșteau acest lucru. Acest virus îl are aproape fiecare om, însă sistemul imunitar nu-i permite să se dezvolte. Problema era că David nu avea sistem imunitar.

David, alături de mama sa, înainte de operaţie

„Mamă, nu cred că funcţionează. Sunt obosit. De ce nu scoatem toate tuburile astea şi să mergem acasă?” i-a spus David mamei sale după operaţie, simţind că boala încă este prezentă.

Părinţii au acceptat dorinţa lui David. După operație, mama lui David s-a putut atinge de el pentru prima dată în viață. David a cerut să bea Coca-Cola, băutură pe care visa să o bea toată viața sa.

Toate păreau că merg bine, dar în scurt timp doctorii au descoperit că în corpul lui David se dezvoltă câteva sute de tumori. Starea lui David s-a înrăutăţit brusc. David a trăit doar 15 zile din întreaga sa viaţă în afara bulei de plastic.

Într-o seară, fiind împreună cu familia, David le-a spus: „Vă iubesc pe toţi!” – Acestea au fost ultimele sale cuvinte.

Pe măsură ce adormea, mama lui David şi-a dat masca jos şi l-a sărutat, simţind o durere profundă. Pe 22 februarie 1984, Băiatul din Balon a murit.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Marin Alexandrescu: cum a reuşit un cioban să înfiinţeze 160 de şcoli la ţară

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele