NASA a pierdut legătura cu sonda spaţială Voyager 1, una dintre cele mai îndelungate misiuni spaţiale desfăşurate vreodată. Voyager 1 se confruntă cu o problemă la sistemul de comunicaţii, iar echipa de control a misiunii se teme că nu va mai putea restabili niciodată legătura cu această sondă.

În prezent, specialiştii NASA lucrează pentru a remedia o eroare de calculator care împiedică sonda să transmită date spre Pământ, însă limitările de software şi distanţa uriaşă fac ca această intervenţie săfie foarte dificilă.

NASA a pierdut legătura cu sonda spaţială Voyager 1 din luna septembrie 2023

Încă din 14 noiembrie 2023, sonda interstelară Voyager 1 nu a mai putut să-şi transmită datele obţinute de instrumentele sale ştiinţifice spre Pământ, conform unui comunicat al NASA.[sursa]

Sonda pare să recepţioneze şi să execute comenzile transmise de echipa de control a misiunii din California, dar nu poate transmite datele înapoi spre Pământ. Sonda se deplasează în mediul interstelar, la peste 24 de miliarde de kilometri de Pământ, dincolo de marginile Sistemului Solar.

Sonda spaţială Voyager 1 este cel mai îndepărtat obiect construit de om

„Ar fi cel mai mare miracol dacă am reuşi să restabilim legătura.”, a declarat coordonatorul misiunii Voyager, Suzanne Dodd, într-un interviu pentru Ars Technica.[sursa]

De la lansarea sa, din data de 5 septembrie 1977, sonda Voyager 1 se îndepărtează de Soare cu viteza aproximativă de 17 km/s şi în anul 2012 a trecut în spaţiul interstelar, părăsind astfel graniţele Sistemului Solar. Aşadar, Voyager 1 a devenit primul obiect spaţial care a reuşit acest lucru. În prezent, această sondă este cel mai îndepărtat obiect produs de om.

• CITEŞTE ŞI:  Dovada că desenele animate nu sunt doar pentru copii (VIDEO)

De obicei, sonda transmite date spre Pământ folosindu-şi sistemul de date de zbor, unul dintre cele trei computere pe care le are la bord. Însă o aparentă eroare produsă într-unul dintre subsistemele sale, unitatea de modulare a telemetriei (TMU), a avut ca rezultat transmiterea spre Pământ a unor şiruri nesfârşite de 0, în locul obişnuitului cod binar format din 0 şi 1.

Din păcate, remedierea acestei erori se dovedeşte o acţiune complicată din cauza distanţei faţă de sondă. După ce transmite o comandă, echipa de control a misiunii trebuie să aştepte 45 de ore până ca sonda să poată răspunde. Iar pentru că sonda a fost concepută şi construită în anii ’70, cea mai mare parte a tehnologiei de la bord este depăşită.[sursa]

„Oamenii care au construit această sondă nu mai trăiesc. Ne-au lăsat un set de instrucţiuni rezonabil de bun, dar cea mai mare parte a acestor instrucţiuni sunt scrise pe hârtie, aşa că facem un fel de muncă de arheolog, în căutare de documente.”, a explicat Dodd.

Dacă NASA nu va reuşi să restabilească legătura cu sonda spaţială Voyager 1, agenţia va dispune în continuare de încă o sondă interstelară. Sonda geamănă, Voyager 2, care de fapt a fost lansată înainte de Voyager 1, în data de 20 august 1977, a ieşit din Sistemul Solar în anul 2018 şi a reuşit să păstreze contactul cu Pământul. De asemenea, în cursul anilor 2040, o altă sondă aparţinând NASA, New Horizons, urmează să părăsească Sistemul Solar.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Sindromul Cotard - afecţiunea care te face să crezi că eşti mort

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele