Regele Thailandei se numeşte Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun, însă este cunoscut și sub numele Rama al X-lea. Este de apreciat că şi-a luat un nume de rege mai scurt decât numele său real.

Rama al X-lea este un personaj extrem de controversat, fiind unul dintre cei mai ciudaţi lideri din istorie.

A fost educat la școala primară din Bangkok, apoi la colegii particulare din Regatul Unit şi din Australia. Ulterior, a devenit ofițer în armata regală thailandeză.

Tatăl său, Rama al IX-lea, a murit la 13 octombrie 2016, la capătul unei domnii de 70 de ani, patru luni şi patru zile. După un an de doliu şi un alt an şi jumătate de pregătiri, Rama al X-lea a preluat, într-un final, coroana de rege al Thailandei.

regele thailandei
Regele Thailandei, Rama al X-lea în două ipostaze diferite

5 curiozităţi despre regele Thailandei, Rama al X-lea

#1. Căsătorit de 5 ori

În anul 1977, Vajiralongkorn s-a căsătorit cu verişoara lui dreaptă, Soamsavali Kitiyakara, cu care are o fiică. Ulterior, acesta a început o relaţie cu o actriţă pe nume Yuvadhida Polpraserth.

Deşi a dorit să divorţeze de verişoara sa, aceasta nu a fost de acord. Abia în anul 1993, după aproape 20 de ani, prima soţie a semnat actul de divorţ, Vajiralongkorn căsătorindu-se atunci cu Yuvadhida.

În anul 1996, Yuvadhida a fugit în Marea Britanie împreună cu cei 5 copii pe care îi avea cu Vajiralongkorn. Acesta a acuzat-o de adulter, comis cu Anand Rotsamkhan, un mareșal de 60 de ani.

Ulterior, prințul și-a răpit fiica și a adus-o înapoi în Thailanda pentru a trăi lângă el. Fiica lor a fost mai târziu ridicată la rangul de prințesă, în timp ce pentru Yuvadhida și fiii ei s-au anulat pașapoartele diplomatice. Ea și fiii ei s-au mutat în Statele Unite.

• CITEŞTE ŞI:  Iată ce a prezis Nostradamus pentru 2024! Răspunsul este, cu siguranţă, unul neaşteptat

Prinţul s-a căsătorit din nou în anul 2001 cu o femeie de rând, în vârstă de 22 de ani, de care a divorţat în anul 2014. Ulterior, în anul 2019, Vajiralongkorn s-a căsătorit din nou, cu o stewardesă.

La doar 2 luni de la căsătorie, deja regele Rama al X-lea i-a prezentat-o soţiei sale pe noua concubină, Sineenat Wongvajirapakdi, o fostă asistentă medicală din armata thailandeză. Vajiralongkorn a decis să apeleze la o tradiţie monarhică nerespectată de un secol, aceea de a-şi lua o concubină.

#2. Încoronare după 3 ani

În anul 2016, Rama al X-lea urma să îi succeadă tatălui său la tronul Thailandei, dar a cerut timp să își jelească tatăl înainte de a prelua tronul.

Publicitate

Noul rege a considerat potrivită o perioadă de 3 ani pentru a-i onora memoria tatălui său. Încoronarea, care a avut loc în anul 2019, a fost un eveniment cu adevărat spectaculos.

1.300 de oameni şi o mulţime de elefanţi au participat la parada de încoronare a Regelui Rama al X-lea, desfăşurată în faţa Marelui Palat. Ceremonia a durat şase ore şi jumătate.

Întreaga activitate a costat circa 31 de milioane de dolari.[sursa]

O altă ceremonie importantă a avut loc în anul 2015, atunci când câinele suveranului, pe nume FuFu, a murit.

Patru zile de doliu au fost decretate în memoria câinelui, care a fost „avansat” la gradul de mareşal.

Vizionaţi în materialul video de mai jos cele mai importante momente de la ceremonia de încoronare

#3. Avere

Rama al X-lea este considerat a fi cel mai bogat monarh din lume.

Averea sa este estimată undeva la 70 de miliarde de dolari. Doar proprietăţile sale, inclusiv în centrul capitalei thailandeze, erau estimate în anul 2015 la 32 de miliarde de dolari. Asta îl face mai bogat decât regele saudit, sultanul din Brunei şi familia regală britanică la un loc.

• CITEŞTE ŞI:  Cele mai sexy cosplay-uri, care te vor lăsa cu gura căscată

Armata s-a aliniat deciziei regelui de a prelua Biroul Proprietăţii Regale. Această instituţie are cote enorme regăsite „în aproape toate ariile semnificative ale vieţii economice thailandeze”.

#4. Lèse majesté

Lèse majesté sau Crima de lezmajestate este o noțiune de drept roman constând într-o ofensă adusă suveranului. Practic, critica familiei regale este strict interzisă în Thailanda, fiind pedepse dure pentru cei care nu o respectă. Această lege face aproape imposibilă orice încercare de a combate sau măcar pune la îndoială deciziile regelui Rama al X-lea.

În anul 2009, australianul Harry Nicolaides a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru publicarea unei cărți ficționale considerată că a comis lèse majesté.

Pasajul incriminat a fost „dacă prințul îndrăgostit de una din soțiile sale minore ar fi fost înșelat de aceasta, ea și întreaga ei familie ar fi dispărut împreună cu numele lor, întreg neamul și toate vestigiile existențelor lor vreodată ar fi fost eliminate pentru totdeauna.”

#5. Carantină la un hotel din Alpi, alături de 20 de femei

Deşi toate celelalte hoteluri din Germania au fost forţate să-şi oprească activităţile, Grand Hotel Sonnenbichl, un hotel amplasat la poalele Alpilor, a primit o derogare pentru a găzdui întreaga delegaţie a suveranului thailandez.

Unele dintre aceste femei sunt drogate, plasate la cheremul regelui Thailandei, într-o cameră numită „camera plăcerii”. Haremul e chiar mai sofisticat. Amantele suveranului ar fi sub o presiune psihologică similară cu cea a membrilor unei secte. Se spune că Rama al X-lea ar fi obsedat de femei şi că în general preferă fetele tinere.

Multe dintre aceste tinere s-au înrolat în armată în speranţa de a fi observate de regele Thailandei. Unele chiar sunt încurajate de familiile lor, care visează să câştige mulţi bani.

• CITEŞTE ŞI:  Scrisoarea mareşalului Ion Antonescu către soţia sa, înainte de execuţie, te va impresiona până la lacrimi

Odată reperate, aceste femei tinere se alătură unui regiment special de aviaţie numit Serviciul Aerian Special. De aici provine şi ultima amantă oficială a regelui.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele