Ar putea părea un stereotip la prima vedere, însă statisticile arată că asiaticii sunt mai buni la matematică decât restul lumii. Evident, acest lucru nu înseamnă că toate concursurile de matematică sunt câştigate exclusiv de asiatici sau că toate funcţiile ce implică astfel de cunoştinţe sunt ocupate de către aceştia. Evident, chiar românii au câştigat în ultimii ani numeroase concursuri internaţionale de matematică.
De ce sunt asiaticii mai buni la matematică decât ceilalţi oameni
Explicaţia nu este una simplă şi nici pe deplin concludentă.
Unii experţi în antropologie susțin că asiaticii sunt mai buni la matematică datorită unei culturi a muncii diligente, care provine din moștenirea agricolă a orezului. Cultivarea orezului reprezintă o activitate care necesită multă precizie și îndemânare, și care oferă un randament mai mare în funcție de efortul depus. Este posibil ca acest lucru să fi creat o mentalitate de perseverență și atenție la detalii, aspecte care sunt utile pentru învățarea matematicii.[sursa]
De asemenea, cultura asiatică pune mare preţ pe educație și pe respectul față de profesori. Aceste lucruri ar putea motiva elevii să se străduiască mai mult la școală. În schimb, în România ştim prea bine cum stau lucrurile.
Un studiu a arătat că elevii asiatici au răspuns la mai multe întrebări în cadrul unui chestionar asociat celui mai mare test internațional de matematică și științe (PISA). Dincolo de rezultatele obţinute la testul la matematică, răspunsurile suplimentare arată o mai mare diligenţă. „Diligența este importantă pentru matematică, deoarece presupune să petreci mult timp rezolvând probleme.”, a declarat unul dintre profesorii organizatori.[sursa]
La ultimele testări PISA, China s-a poziţionat în vârful clasamentului în mod detaşat, fiind urmată de Singapore şi Estonia.
Sistemul asiatic este de așa natură construit, încât, spre exemplu, în şcolile din Shanghai copiii nu sunt lăsaţi niciodată să lenevească la clasă. Tot timpul sunt ocupaţi cu diferite activităţi, și nu doar din spectrul excelenţei intelectuale.
Lipsa atenţiei la ore este sancționată, iar temele sunt esenţiale în procesul de educaţie. De asemenea, în familie se acordă deosebit de multă atenţie educaţiei celor mici. Părinţii se aşteaptă ca micuții lor să îşi facă temele în fiecare după-amiază, iar membrii familiei dedică timp pentru educarea copiilor.[sursa]
Limba, un posibil ajutor
O altă posibilă explicație este legată de limba vorbită de asiatici. De exemplu, limba chineză este mai eficientă decât româna pentru învățarea matematicii. Acest lucru este influenţat de cel puţin doi factori:
- Numerele sunt mai scurte și mai ușor de reținut. De exemplu, 11 se pronunţă “shi yi” (două silabe) în chineză și “unsprezece” (patru silabe) în română. Cifra 4 se pronunţă “si” (o silabă) în chineză și “patru” (două silabe) în română;
- Sistemul de numere este mai logic și mai regulat. De exemplu 14 se spune “shi si” (zece patru) în chineză și “paisprezece” în română.
Aceste diferențe fac ca elevii chinezi să învețe să numere mai repede și să aibă o mai bună înțelegere a sistemului zecimal. De asemenea, le permite să rețină mai multe cifre în memoria pe termen scurt.
Programa şcolară nu îi învaţă neapărat pe copii tehnici de calcul complexe, ci mai degrabă îi învață să gândească. Nu îi invață să aplice o tehnică pentru a rezolva o anumită problemă de tipul X, ci îi învață pe copii să raționeze, să judece, să conceptualizeze probleme cu informație numerică.
O altă posibilă explicație are legatură cu politica educațională. Țările asiatice care investesc în formarea profesorilor și în curriculumul de calitate obțin rezultate mai bune la testele internaționale. De exemplu, Singapore are un sistem riguros de selecție și pregatire a profesorilor de matematică, aspect care îi ajută să fie eficienți și inovativi.
Aşadar, de ce sunt asiaticii mai buni la matematică?
Nu există un răspuns clar la această întrebare. Mai mulți factori contribuie la acest fenomen, cum ar fi cultura muncii, limba, politica și altele. Cu toate acestea, după cum spuneam şi la început, este important să nu generalizăm sau să promovăm stereotipuri, ci să recunoaștem şi să acceptăm diversitatea și diferenţele dintre naţiuni.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: