În data de 20 mai 1506, a avut loc moartea lui Cristofor Columb, la Valladolid, Spania. Columb a fost primul european care a explorat Americile de când vikingii au înființat colonii în Groenlanda și Terra Nova în secolul al X-lea. Columb a explorat Indiile de Vest, America de Sud și America Centrală, dar a murit dezamăgit, considerând că a fost tratat necorespunzător chiar de către patronul său, regele Ferdinand al Spaniei.

Cristofor Columb s-a născut în Genova, în anul 1451. Se cunosc puține lucruri despre primii săi ani de viață, dar a lucrat ca marinar și apoi ca antreprenor în domeniul navigației. A devenit obsedat de posibilitatea de a deschide o rută maritimă vestică spre Cathay (China), India și legendarele insule de aur și de mirodenii din Asia. La acea vreme, europenii nu cunoșteau nicio rută maritimă directă spre sudul Asiei, iar ruta prin Egipt și Marea Roșie era închisă pentru europeni de către Imperiul Otoman, la fel ca multe dintre rutele terestre.

Contrar legendei populare, europenii educați din vremea lui Columb credeau că lumea este sferică (spre deosebire de adepţii teoriei Pământului plat din zilele noastre), așa cum susținea Sfântul Isidoro în secolul al VII-lea. Cu toate acestea, Columb, la fel ca majoritatea exploratorilor de atunci, a subestimat dimensiunea lumii, calculând că Asia de Est trebuie să se afle aproximativ acolo unde se află America de Nord pe glob (ei nu știau încă de existența Oceanului Pacific).[sursa]

moartea lui cristofor columb
Moartea lui Cristofor Columb a avut loc în data de 20 mai 1506

Considerând că între Europa și bogățiile Indiilor de Est se află doar Oceanul Atlantic, Columb s-a întâlnit cu regele Ioan al II-lea al Portugaliei și a încercat să-l convingă să sprijine „Întreprinderea Indiilor”, așa cum și-a numit planul. A fost refuzat și a plecat în Spania, unde a fost respins de cel puțin două ori și de regele Ferdinand și regina Isabella. Cu toate acestea, după cucerirea regatului maur al Granadei de către Spania în ianuarie 1492, monarhii spanioli, încurajaţi de victorie, au fost de acord să îi finanţeze călătoria. Aceasta avea să fie prima dintr-o serie de patru călătorii transatlantice, care au dus la descoperirea Lumii Noi.

• CITEŞTE ŞI:  Fata care a stat îngheţată 500 de ani este conservată perfect

Descoperitorul Lumii Noi a avut un puternic sentiment de intervenție divină în viața sa. La treizeci de ani, când nava sa a naufragiat și a reușit să apuce o vâslă de lemn și să ajungă la țărm în Portugalia, Cristofor Columb a crezut că a fost salvat personal de Dumnezeu, iar mai târziu vor mai fi și alte ocazii în care a văzut mâna lui Dumnezeu în afacerile sale.

Când și-a încheiat cele patru mari călătorii transatlantice, între anii 1492 și 1504, s-a identificat cu omonimul său, Sfântul Cristofor, care l-a purtat pe Pruncul Iisus peste un râu umflat, în ciuda greutății copilului. Columb a simțit că și el s-a zbătut pe apă sub povara grea a lui Hristos și, în anul 1501, s-a semnat Christo Ferens („Purtătorul lui Hristos”). De asemenea, se dedicase de mult timp recuceririi Ierusalimului și credea că Ierusalimul și Muntele Sion vor fi reconstruite de un creștin din Spania, care spera să fie el.

Când s-a întors în Spania, în anul 1504, după ultima sa călătorie, Columb avea 53 de ani și o sănătate precară. Inflamația ochilor îl împiedica uneori să citească și suferea de dureri cauzate de ceea ce a fost diagnosticat cândva ca fiind gută sau artrită, dar acum se bănuiește că ar fi fost o afecţiune numită sindromul Reiter. S-a dus la Sevilla și a așteptat în zadar o citație la tribunal. Patronii săi, regele Ferdinand și regina Isabella, aveau îndoieli cu privire la starea sa mintală și nu aveau intenția de a-i oferi vreo funcție oficială. Mai mult decât atât, regina Isabella a decedat la trei săptămâni de la acest moment.

• CITEŞTE ŞI:  Tribul indigen din jungla amazoniană care nu a avut contact cu civilizaţia

Moartea lui Cristofor Columb

Columb și-a trăit nefericit cea mai mare parte a ultimelor optsprezece luni în Valladolid, având o situație materială confortabilă și fiind îngrijit de familia sa, dar cu o stare mentală din ce în ce mai tulbure și agitându-se neîncetat pentru recunoașterea oficială, banii și prerogativele care îi fuseseră promise. În anul 1505, a reușit să vorbească pentru scurt timp cu regele Ferdinant la Segovia, străduindu-se să ajungă acolo pe spinarea unui catâr, dar Ferdinand nu a fost convins, iar Columb a fost reprezentat la curte în principal de fiul său mai mare, Diego, membru al gărzii regale.

În data de 20 mai 1506, Cristofor Columb a suferit o înrăutățire bruscă a stării de sănătate. Fiii săi Diego și Ferdinand, fratele său Diego și câțiva vechi camarazi de vas s-au aflat la căpătâiul său când un preot a ţinut o slujbă, iar marele explorator a fost auzit spunând că își încredințează spiritul în mâinile lui Dumnezeu.

mormântul lui cristofor columb
Cenotaful dedicat memoriei lui Cristofor Columb din Catedrala din Sevilla

După înmormântarea de la Valladolid, Columb a fost înmormântat la mănăstirea carthusiană Santa Maria de las Cuevas din Sevilla. Trupul său a fost exhumat în anul 1542 și dus la Santo Domingo, în Caraibe, unde a rămas până când insula a fost cedată francezilor în anii 1790, când a fost mutat din nou, la Havana.

După războiul hispano-american din anul 1898 și pierderea Cubei de către Spania, rămășițele lui Cristofor Columb au fost în cele din urmă duse în Spania și îngropate în Catedrala din Sevilla. Columb însuși nu a știut niciodată că a descoperit Lumea Nouă, și nici altcineva din acea vreme. Tot ceea ce credea că descoperise erau doar bucăți periferice din Asia. Continentul a fost denumit America după un alt mare explorator, Amerigo Vespucci.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  10 fotografii care ne arată că natura este mereu pregătită să ne sperie

În Catedrala din Sevilla se găsește cenotaful dedicat memoriei lui Cristofor Columb, realizat în anul 1902. Cei patru purtători ai cenotafului reprezintă fostele regate spaniole: Castilia, León, Aragón și Navarra.

Conform celor mai recente studii ale ADN-ului mitocondrial efectuate la Universitatea din Granada⁠ în anul 2006, unde rămășițele lui Cristofor Columb au fost comparate cu cele ale fratelui său mai mare Diego, rămășițele aflate la Sevilla sunt cele autentice.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele